24 oktober 2014

YosemiteOS X: Valuta en eenheden converteren met spotlight

spotlight icon voor OS X/iOS

Nu het online winkelen steeds populairder wordt komt het wel eens voor dat je een product in het buitenland koopt in een andere valuta. Zo kun je bijvoorbeeld een softwarepakket kopen voor 33 dollar.

Wil je graag weten hoeveel euro dit is en de website zelf vermeld het niet dan kon je voorheen Googlen naar de koers of je kan het converteren via een bepaalde applicatie. Vanaf OS X Yosemite is dit niet meer nodig want je kan nu vanuit Spotlight valuta, eenheden en andere zaken converteren zonder enige moeite. Hoe lees je in onderstaande procedure:

Activeer spotlight via het vergrootglas in de menubalk of via de toetscombinatie cmd⌘ + spatiebalk. Vul hier gewoon het bedrag of eenheid in dat je wil converteren.

converteren spotlight

Vul je hier bijvoorbeeld 100 dollar of $100 in dan krijg je onmiddellijk een overzicht hoeveel 100 dollar in euros is, maar ook in Yen, Britse Pond, enzovoorts. Dit kun je ook proberen voor eenheden, temperatuur, gewicht, enzovoorts.

Let op dat je de Nederlandse schrijfwijze en afkortingen van deze conversies gebruikt. Dit houdt in mijl, 45 F (Fahrenheit), enzovoorts. Werkt een volledige omschrijving niet dan kun je het beste een afkorting gebruiken. Zo zal 'C' sneller werken dan 'Celsius'.

Lees ook: Een slimmere spotlight vanaf OS X El Capitan

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • escom1993

  24 oktober 2014 om 11:26

  Sorry , ik heb het geprobeerd met valuta , gewicht , enz. maar er gebeurt niets !

 • Wesley Fabry

  24 oktober 2014 om 11:35

  @escom staat de optie ‘conversie’ aan in  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Spotlight ▸ Zoekopdrachten ?

 • Ajee

  24 oktober 2014 om 11:48

  Als je invult 40 Miles om te weten hoeveel kilometer dat is krijg je als antwoord de Miles Davis straat 40 in Utrecht op een landkaart. Dat is niet wat je zoekt. Werkt dus weer eens niet zoals het hoort. Kilometer naar Miles doet hij dan weer wel goed maar dat wil je nu juist niet weten.

 • Ajee

  24 oktober 2014 om 11:58

  Ter info ‘conversie’ staat aan. Ook ‘conversie’ in de lijst naar de nummer 1 positie verplaatsen helpt niet.

 • Wesley Fabry

  24 oktober 2014 om 12:04

  @ajee Dit werkt wel, maar je moet dan mijl in vullen in plaats van miles. Hier houdt ie echter enkel rekening met het Nederlands. Miles neemt ie inderdaad maar af en toe, omdat het toevallig zo uit komt dan. Mijl werkt altijd.

  Ik heb het toegevoegd aan het artikel om verwarring te voorkomen.

 • Ajee

  24 oktober 2014 om 12:10

  Bedankt Wesley ik had er geen erg in dat je eerst naar Nederlands moest vertalen.

 • escom1993

  24 oktober 2014 om 12:12

  Bedankt Wesley , conversie stond inderdaad niet aangevinkt.

 • Wesley Fabry

  24 oktober 2014 om 12:14

  @ajee Geen enkel probleem, had er ook even niet bij stil gestaan. Je kan namelijk in spotlight gewoon de engelse naam van een (standaard Apple) app invullen. Dan vind hij die alsnog, blijkbaar moeten de conversie toch in het Nederlands. Wat op zich wel vreemd is omdat wanneer je ergens een vreemde eenheid ziet je die graag zo wil converteren en niet eerst opzoek moet gaan naar de vertaling.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!