2 november 2014

YosemiteOS X: Gezinsdeling activeren en gebruiken

gezinsdeling

Sinds iOS 8 is het mogelijk Gezinsdeling te activeren, met deze handige functie kunnen gezinsleden elkaars aankopen downloaden waardoor deze slechts eenmalig hoeven te worden aangeschaft. Daarnaast worden foto’s, agenda’s en andere zaken gedeeld met alle gezinsleden. Uiteraard geldt dit ook voor de Mac.

Heb je gezinsdeling geactiveerd op een iOS apparaat en is het gezin al compleet dan kunnen deze leden ook op de Mac alle content bekijken en downloaden. Mocht dit nog niet zijn gedaan dan is het uiteraard ook mogelijk gezinsdeling te activeren via OS X. Hoe lees je in onderstaande procedure.

Het 'hoofd’ van het gezin dient deze optie te activeren via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud, klik op 'Configureer gezin' en doorloop de stappen die iCloud van je vraagt. Dit is het o.a. controleren van creditcard gegevens.

gezinsdelingosxactiveren

Nu kan je gezinsleden gaan toevoegen via de plus-knop, voer hier de naam of Apple ID van het gezinslid in en klik op 'Volgende' om deze uit te nodigen. Het gezinslid krijgt nu een e-mail met de uitnodiging. Deze moet het gezinslid openen op een iOS apparaat of op een Mac met OS X Yosemite of nieuwer,klik in de mail op 'Bekijk de uitnodiging'. Vervolgens controleert iCloud het Apple ID, dien je enkele stappen te doorlopen en wordt het gezinslid toegevoegd.

Wanneer het gezin is samengesteld kun je via de iTunes en (Mac) App store via de optie 'Aankopen' alle aankopen uit het gezin bekijken en gratis downloaden (als de ontwikkelaar van de applicatie dit toestaat). Verder is er in in de Agenda-en Foto applicatie een gedeelde familie agenda en album aangemaakt waarbij je eenvoudig de content kunt delen met je gezinsleden. Via de 'Zoek mijn iPhone' applicatie kun je alle Apple apparaten van je gezinsleden bekijken, zoeken en beheren op afstand en indien geactiveerd kun je eenvoudig de locatie van je gezinsleden bekijken via de 'Zoek mijn vrienden' applicatie.

gezinsdelingyosemite

Let wel op dat het Apple ID van de gezinsleden geen betaalinformatie bevat of dezelfde creditcard is gekoppeld aan het Apple ID als die van het gezinshoofd. Heb je een kind onder de 13 jaar en wil je hem of haar een gratis Apple ID aanmaken zonder creditcard dan kun je dit eenvoudig doen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ Beheer gezin ▸ Klik op de plus knop en vervolgens 'Maak een Apple ID voor een kind aan' en volg de stappen om het Apple ID aan te maken.

Wanneer kinderen applicaties aankopen kunnen ze dit naar hartelust doen via de creditcard van het gezinshoofd, gelukkig heeft Apple ook een functie ingebouwd om dit tegen te gaan via 'Toestemming vragen'. Dit activeert het gezinshoofd via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ Beheer gezin ▸ Klikop een gezinslid ▸ schakel de optie 'Vraag om te kopen' in.

Gezinsdeling werkt vanaf iOS 8 en OS X Yosemite.

Klik hier voor meer uitleg over gezinsdeling op een iPhone, iPad of iPod Touch

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • marco

  2 november 2014 om 15:05

  Weet iemand of er ergens een lijst is waar je kunt zien welke apps onder gezinsdeling beschikbaar zijn? Ipf niet beschikbaar. Ik heb namelijk nu meerdere iPhones onder één account. En dat werkt op zich prima, maar zou het prettig vinden om het te scheiden. Maar lijkt me irritant als een app dan opeens niet beschikbaar blijkt te zijn voor gezinsdeling.

 • darkhelmet

  2 november 2014 om 19:23

  Hoe ziet Apple dat de mensen in dit “gezin” daadwerkelijk echte gezinsleden zijn? M.a.w. wat weerhoudt mensen (collega’s, vrienden e.d.) ervan om een afspraak onderling te maken zo’n “gezin” op te zetten en op die manier een betaalde app onderling te delen?

 • Tom

  2 november 2014 om 23:51

  Is er ook een mogelijkheid om dit zonder creditcard te doen? Nu kan ik nog gewoon via click&buy betalen

 • tja

  3 november 2014 om 9:34

  Ik sluit mij aan bij de eerste vraagsteller.

 • rob van grondelle

  3 november 2014 om 16:24

  Heb dit al een tijdje ingeschakeld maar het werpt (nog) niet veel vruchten af. Apps moeten inderdaad “deelbaar” zijn en dat zijn ze niet allemaal. Voor muziek is het wel handig, maar via “thuisdeling’ bereik je ook al veel natuurlijk.
  Zonder creditcard gaat het niet werken en dit is tevens de clue dat je geen anderen dan gezinsleden hieraan linkt, immers je wel geen vrienden of collega’s je creditcard geven?

 • rob van grondelle

  3 november 2014 om 16:29

  Via iPhoto kan je ook foto’s in de family deelmap zetten, echter die map is wel zichtbaar maar als je foto’s erin wilt zetten, dan niet meer. Ik ga er vanuit dat dit wel gaat werken met de nieuwe app voor de Mac die begin volgend jaar uitkomt en die iPhoto gaat vervangen.
  Deze actie werkt nu wel prima op de iPhone en iPad met iOS8.

 • Mathijs

  8 november 2014 om 20:24

  Hallo ik heb dus gezins deling geinstalleerd met de optie om een app te insalleren met toestemming van de ouder.. echter waar kan ik deze melding nu boven water toveren.. lees ik zie de melding even voorbij flitsen en is vervolgens verdwenen…

 • Rob

  8 november 2014 om 23:11

  Grootste manco blijft voor mij op dit moment het niet werken van iTunes match met gezinsdeling, iemand al een oplossing?

 • Rene

  22 november 2014 om 14:26

  Ik sluit mij bij rob aan mbt itunes match. Altijd een icloud account gehad voor 3 gezinsleden. Nu gescheiden icloud users maar mis de voordelen. Zoals de afspeellijsten. De muziek die ik vanaf cd op de mac heb gezet kunnen andere users niet meer zien.
  Ik krijg een minderjarig gezinslid niet met eigen icloud op een nieuw (lees oude 4s) geconfigureerd. Zegt steeds dat aplle id niet juist is terwijl ik wel via de cloud kan inloggen
  Graag uitsluitsel

 • Hans Maks

  30 november 2014 om 12:30

  Kijk uit wat je doet. Als je gezinsdeling meer dan twee keer helemaal uitzet, kan je het een jaar lang niet meer aanzetten of eraan deelnemen. Overleg met apple heeft in 2 weken nog niets opgeleverd.

 • Louisa

  13 februari 2015 om 20:27

  @Mathijs: ik ervaar precies het zelfde. Komt de melding in beeld, wil ik mijn iPhone ontgrendelen en foetsie is de melding! Opnieuw toestemming vragen door het gezinslid werkt niet want op dat device verschijt de melding: ‘aanvraag is in behandeling’. Maar waar kan ik de aanvraag dan terug vinden op mijn iPhone? Help!! Alvast bedankt!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!