2 juni 2014

YosemiteWWDC ’14: Apple introduceert OS X Yosemite

OS X yosemite retina iconDe opvolger voor OS X 10.9 Mavericks is bekend, Apple heeft namelijk vanavond OS X Yosemite aangekondigd. Net zoals bij Mavericks staat er een Californische plaats centraal die Apple heeft geïnspireerd de afgelopen jaren bij het ontwikkelen van OS X. OS X Yosemite brengt niet alleen nieuwe functies met zich mee, maar ook een vernieuwde interface die duidelijk is geïnspireerd op iOS 7.

Net zoals in iOS 7 heeft Apple afgerekend met overbodige effecten, schaduwen en andere grafische poespas. OS X Yosemite ziet er strak uit en zorgt voor een algemene frissere look. Alles ziet er overzichtelijker uit en hierdoor komen OS X en iOS grafisch nog dichterbij elkaar. De bekende wit-grijs tinten en wazige doorschijnende achtergronden worden vanaf OS X Yosemite ook toegepast. Iets waar nog veel Mac gebruikers blij mee zullen zijn is de metamorfose van het Dock, deze is niet meer 3D maar 2D en zorgt voor een mooie strakke look, ook zijn de standaard iconen allemaal voorzien van een nieuw jasje. Daarnaast is het berichtencentrum aangepakt en lijkt deze als twee druppels water op die in iOS 7 met ook de onderverdeling ‘Vandaag’ waarbij je ook de aandelenkoers en weerinformatie kan raadplegen.

findernew

Continuity: Airdrop, Handoff, SMS en telefoongesprekken

Airdrop

Met behulp van Airdrop in OS X is het momenteel al mogelijk om gegeven tussen verschillende Macs die deze functie ondersteunen mogelijk. iOS 7 heeft een soort gelijke functie. Vanaf OS X Yosemite is het ook mogelijk om gegevens via Airdrop uit te wisselen tussen OS X en iOS en uiteraard ook van iOS naar OS X. Hierdoor zou het eenvoudiger moeten worden om bijvoorbeeld foto’s door te sturen naar je Mac.

HandOff

Druk aan het werk met een bepaald document op je iPad? Met deze nieuwe functie kun je eenvoudig het document verder bewerken op je Mac zonder enige moeite. Dit werkt uiteraard ook eenvoudig in de andere richting, denk hierbij aan het afwerken van een e-mail bericht, enzovoorts.

handoff

SMS en telefoongesprekken

Verder worden ook SMS berichten automatisch doorgestuurd van je iPhone naar Mac en kun je dus eenvoudig SMS berichten versturen vanaf je Mac. Niet alleen werkt dit voor SMS berichte, ook telefoongesprekken worden vanaf OS X Yosemite van je iPhone doorgestuurd naar je Mac en kun je deze aannemen en een telefoongesprek voeren vanaf je Mac. Daarnaast kun je ook gewoon (handsfree) telefoongesprekken voeren vanaf je Mac, een geweldige nieuwe handige functie!

OSXTelefoongesrpek

Safari

De prestaties van Safari zijn weer verbeterd en sneller dan ooit, dit komt de productiviteit helemaal ten goede. Ook is de interface van deze applicatie geheel op de schop gegaan en biedt veel meer ruimte om je favoriete webpagina’ste bekijken. In OS X Yosemite kun je ook nieuwe tabbladen en vensters openen met een overzicht van al je favorieten.

safarinew

Spotlight

Sinds OS X 10.4 Tiger is Spotlight nauwelijks veranderd, daar brengt OS X Yosemite verandering in. Ook al is Spotlight nog steeds te raadplegen vanuit de menubalk, deze ziet er voortaan geheel anders uit. Zo word Spotlight nu als apart venster geopend en allerlei zoekopdrachten uitvoeren. Daarnaast kun je aangeven dat Spotlight moet zoeken binnen een bepaalde applicatie waardoor je nog gerichter te werk kunt gaan. Verder krijg je onmiddellijk een voorvertoning te zien van het geselecteerde document waardoor het juiste bestand vinden nog eenvoudiger wordt. Daarnaast kun je ook eenvoudig valuta en andere waarden converteren rechtstreeks vanuit Spotlight.

spotlightnew

iCloud en Mail

Apple heeft officieel de beta-fase van iWork voor iCloud afgerond en is vanaf dit najaar volledig operationeel. iWork voor iCloud was al een jaar beschikbaar voor iedereen, maar is vanaf nu min of meer ‘klaar’. In OS X Yosemite is de integratie tussen iCloud en OS X sterk verbeterd en beter beveiligd, vrijwel alle Apple applicaties maken nu gebruik van de iCloud functionaliteit op gebied van bewaren van persoonlijke gegevens, instellingen en bestanden.

Apple biedt vanaf OS X Yosemite ook de mogelijkheid om iCloud te benaderen als externe online harde schijf genaamd iCloud Drive. Dankzij deze functionaliteit kun je bestanden online bewaren zonder dat deze rechtstreeks een verband moeten hebben met een applicatie.

OSXiclouddrive

Mail krijgt een handige extra functie genaamd Mail Drop, hiermee kun je eenvoudig grote bestanden doorsturen naar je vrienden en familie zonder dat er enige beperkingen van grootte worden opgelegd. De bijlage wordt beveiligd bewaard in iCloud en de geadresseerde kunnen via een link het document onmiddellijk bekijken. Met behulp van de nieuwe ‘Marker’ functie kun je afbeeldingen en documenten binnen een nieuwe e-mail bericht bewerken voor je het bericht verstuurd.

Dit najaar

OS X Yosemite is pas vanaf dit najaar gratis te downloaden via de Mac App Store, maar kan nu toch al worden geïnstalleerd op vele Macs. Ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag OS X Yosemite installeren, andere Beta-testers kunnen dit later deze zomer. Eerder dit jaar heeft Apple namelijk een 'OS X Beta Seed Program’ gelanceerd waarbij het mogelijk is om beta’s van OS X te installeren op je Mac en te testen. Let hierbij wel op dat gebruik maken van beta-software niet geheel zonder risico is en kan resulteren in een volledige herinstallatie van je Mac en/of applicaties (van derde) niet goed presteren of kunnen worden gebruikt. Klik hier voor meer informatie.Reacties


 • Annie Raaijmakers

  2 juni 2014 om 21:47

  Wauw wat een veranderingen. De sms en telefoonfunctie lijkt me geweldig.
  Hopelijk kan mijn iMac het ook nog aan en is hij niet te oud.

 • Annie Raaijmakers

  2 juni 2014 om 21:49

  Wauw wat een veranderingen. De sms en telefoonfunctie lijkt me handig.
  Hopelijk kan mijn iMac het nog aan, hij wordt een dagje ouder;-)))

 • Michel

  2 juni 2014 om 23:38

  Ziet er goed uit en werkt wel lekker, maar iMovie, iPhoto en final cut pro X werken niet onder 10.10.

 • marco

  3 juni 2014 om 0:43

  @Annie…. bijna dacht ik dat je vanuit een soort echo-put aan het typen was ;) Maar misschien dat je met herhaling je vast aansluit bij de zomerprogrammering van diverse tv-zenders ;)

 • marco

  3 juni 2014 om 0:45

  Trouwens, het werd wel tijd dat Apple weer eens echte nieuwigheden kwam voor Mac Osx. Sinds Snow Leopard vond ik het allemaal maar zo zo

 • Joris Geutjes

  3 juni 2014 om 7:31

  Een kleine correctie. Yosemite is geen plaats in Californië maar een “nationalpark”. Zie ook hun leuke reactie via het Twitter kanaal: https://twitter.com/YosemiteNPS/status/473539321937805312

 • Pat Raché

  3 juni 2014 om 20:34

  … en toch … Snow leopard vond ik het beste ooit. En nog steeds !

 • Annie Raaijmakers

  3 juni 2014 om 23:19

  Marco, nee geen herhaling van de tv-zenders maar dacht eerst dat ik wat verkeerd had gedaan want site viel weg.
  Dus maar even opnieuw;-)))))

 • peter

  5 juni 2014 om 23:32

  Trouwens, het werd wel tijd dat Apple weer eens echte nieuwigheden kwam voor Mac Osx. Sinds Snow Leopard vond ik het allemaal maar zo zo
  _____________

  Helemaal mee eens is een van de beste systemen ooit .
  Ik heb een goed gevoel met dit systeem Yosemite , alles voelt heel snel aan , programma’s starten razendsnel op iets wat ik miste in Mavericks , het gevoel van degelijkheid van ios7 op mijn ipad heb ik nu ook hier gekregen , werd tijd denk ik.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!