2 juni 2014

iOS 8WWDC ’14: Apple introduceert iOS 8 en nieuwe developer tools

iOS 8 icon retina ios8Niet geheel onverwacht heeft Apple vanavond iOS 8 aangekondigd die later dit jaar gratis te downloaden is voor iPhone, iPad en iPod Touch. iOS 8 brengt een hoop verbeteringen met zich mee op gebied van productiviteit en prestaties. Daarnaast maken ook nieuwe applicaties hun opwachting waaronder de gezondheidsapplicatie ‘Health’.

De interface werd in iOS 7 grondig onderhanden genomen en zorgde voor een totale nieuwe beleving van iOS. In de opvolger heeft Apple iOS vooral praktischer gemaakt, zo heeft het berichtencentrum een verbeterde interface gekregen en is het vanaf iOS 8 mogelijk om vanuit het berichtencentrum te reageren op bijvoorbeeld berichten en meldingen van afspraken en het installeren van widgets van andere applicaties. De spotlight functie is verbeterd en is een algemene zoekfunctie geworden voor het terugvinden van films, gegevens en andere content op het internet.

De Mail applicatie is voorzien van enkele handige gestures zoals het onmiddellijk een bericht markeren vanuit de postbus of een bericht markeren als ongelezen. Tijdens het opstellen van een nieuw bericht kun je hem eenvoudig tijdelijk verbergen met een veeg naar beneden zodat je even kan zoeken tussen andere mails zonder dat het e-mail bericht wordt gemarkeerd als ‘concept’.

iOS 8 overzicht

Om veiligheidsredenen draaien apps momenteel in een geïsoleerde omgeving op je iDevice, dit is goed voor de veiligheid maar het beperkt ook een aantal opties. In iOS 8 maakt Apple het mogelijk dat apps onderling beveiligd gegevens kunnen uitwisselen met elkaar zonder gebruik te maken van de huidige linkstructuur. Zo kunnen ontwikkelaars met behulp van een nieuwe API gegevens uitwisselen en ontvangen van andere applicaties toestaan.

iCloud Drive

Apple biedt vanaf iOS 8 ook de mogelijkheid om iCloud te benaderen als externe online harde schijf genaamd iCloud Drive. Dankzij deze functionaliteit kun je bestanden online bewaren zonder dat deze rechtstreeks een verband moeten hebben met een applicatie. De online opslag wordt standaard geleverd met 5GB gratis en slechts €0.99 per maand voor 20GB en €3,99 per maand voor 200GB.

Berichten

De berichten applicatie is de meest gebruikte iOS applicatie op een iDevice en heeft enkele handige nieuwigheden. Zo is een groepsgesprek starten vanaf nu erg eenvoudig, je kan het groepsgesprek een naam geven en zelfs tijdelijk de meldingen uitschakelen van het gesprek. Video’s kunnen eenvoudig verstuurd worden rechtstreeks vanuit de applicatie en het wordt mogelijk gesproken boodschappen (tap to talk) en locatiegegevens te versturen vanuit de app.

iosberichtennieuw

Health

Helaas geen verrassing maar Apple heeft deze avond Health geïntroduceerd. Apple wil van ons echte gezondheidsfreaks maken want met de nieuwe applicatie ‘Health’ in iOS 8 kunnen je allerlei medische gegevens van jezelf kunt controleren, opvolgen en bewaren. Denk hierbij aan je gewicht, hartslag, voeding, suikerspiegel, bloeddruk, enzovoorts.

De gegevens in de applicatie worden met behulp van verschillende gezondheids-applicaties (zoals bijvoorbeeldd Nike+) bijgehouden. Daarnaast zal de gehele applicatie zijn gegevens bepalen aan de hand van de sensoren (bijvoorbeeld hartslag) en handmatige invoer (bijvoorbeeld voeding).

Healthpreview

Family sharing

Vanaf nu kunnen familieleden eenvoudig apps, muziek en aankopen delen met elkaar dankzij deze functie. In iOS 8 kun je jouw familie samenstellen en deze gegevens eenvoudig uitwisselen zonder extra kosten. Koopt een van de kinderen een app? Dan moet deze eerst toestemming vragen aan de ouder om de app te kunnen kopen, uiteraard gaat dit via een melding op de ouders iPhone of iPad. Deze functie ondersteund 6 familieleden die dezelfde creditcard delen.

FamilySharing

Foto’s kunnen nu nog beter bewerkt worden in iOS, maar naast deze erg handige functie worden alle filmrol op je verschillende iDevices. De functie is te vergelijken met fotostream echter is deze niet meer van toepassing. De filmrol wordt nu standaard overal bijgewerkt dankzij iCloud. Volgend jaar kunnen we deze functie ook gebruiken op de Mac via een geheel nieuwe OS X Foto applicatie.

iosfotos

De geruchten over Shazam blijken waar te zijn. Vanaf iOS 8 is het mogelijk om met behulp van Siri een muzieknummer te herkennen en de gegevens hiervan op te vragen. Helaas heeft Apple niets gemeld over een Nederlandstalige Siri, hierbij lijkt de Shazam integratie overbodig voor Nederlanders en Vlamingen die geen Siri gebruiken.

HomeKit

Net zoals Health wil Apple een standaard worden voor domotica systemen. Zo kun je eenvoudig alle lichten aan laten gaan wanneer je thuiskomt en kun je verschillende apparaten toevoegen. Dit is vooral erg handig voor de toekomst want steeds meer gadgets en beveiligingsapparaten maken gebruik van je iPhone.

homekitpreview

Dit najaar

Naast bovenstaande nieuwigheden kunnen we in iOS 8 uiteraard nog meer nieuwigheden verwachten. iOS 8 zorgt voor een verbeterde iCloud integratie en nog meer iCloud opties, je kan panorama’s maken met je iPad, een ander toetsenbord installeren (bijvoorbeeld swypa), vertaaloptie voor webpagina’s, camera timer, andere applicaties kunnengebruik maken van Touch ID (extra beveiligd) en zal Voice-over-LTE (VoLTE) worden ondersteund. iOS 8 kunnen we dit najaar downloaden en zal beschikbaar komen voor de iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, ipad mini, iPad mini met retinascherm en de iPod Touch 5e generatie.Reacties


 • peter

  2 juni 2014 om 23:50

  En asjeblieft geen “verplichte” vernieuwde Fotostream. Ik zo niet te wachten om elke foto op elk apparaat terug te zien (en nee, geen seksuele plaatsjes)! Daarnaast telt elke foto mee in je zogenaamde vrije iCloud ruimte……..

 • Jan Aukes

  3 juni 2014 om 0:37

  Dus iDisk is weer terug, begrijp ik?

 • Werner

  3 juni 2014 om 10:55

  Foto’s nemen geen ruimte in beslag
  http://support.apple.com/kb/ht4486?viewlocale=nl_NL

  Gebruikt Mijn fotostream mijn iCloud-opslag?

  Nee. Foto’s die zijn geüpload naar Mijn fotostream nemen geen ruimte van uw iCloud-opslag in beslag.

 • Fotodirk

  3 juni 2014 om 12:08

  Foto’s nemen alleen ruimte in die 5Gb iCloud opslag als je backup in iCloud hebt op staan en als je daar dan ook aanvinkt dat je je foto’s in de backup wilt hebben.

  Ik vink daar de backup van mijn foto’s af. Maar let op, je moet dan uiteraard wel je foto’s op de een of andere manier naar je computer overzetten en daar dan backuppen. Anders riskeer je ze ooit te verliezen.

 • kobe

  3 juni 2014 om 18:24

  kan iOS 8 ook op de ipad mini zonder retina display ge download worden.

 • Wesley Fabry

  3 juni 2014 om 19:58

  @kobe de eerste generatie iPad Mini wordt ook ondersteund in iOS 8

 • kobe

  3 juni 2014 om 21:06

  Thx

 • Yvonne

  20 september 2014 om 19:42

  Ik heb sinds kort iOS 8.0 op mijn iPad 2 maar lijkt het of mijn Facebook niet meer naar behoren werkt.
  Loopt steeds vast…
  Komt dit door de nieuwe update ???

 • Wesley Fabry

  20 september 2014 om 19:44

  @yvonne heb je de iOS 8 update voor facebook al gedownload in de app store?

 • Yvonne

  20 september 2014 om 21:51

  Nee dat heb ik niet gedaan wesley.
  Dat ga ik nu even doen dan.
  Bedankt voor de tip.

 • Yvonne

  20 september 2014 om 21:57

  @Wesley ik heb net gekeken maar kan Facebook niet updaten.
  En dit doet hij waarschijnlijk ook zelf automatisch.

 • Dennis

  24 september 2014 om 9:28

  Voor Iphone 4 kan niet geupdate worden naar IOS8, blijkbaar heeft Apple dit besloten. Ik heb een Ipad 4 en die heb ik geupdate naar IOS8.

  Nu komt het probleem. Ik wil wel graag dat via fotostream de foto’s van de iphone 4, op de ipad 4 blijven komen. Maar blijkbaar is dit nu uitgesloten door IOS8 werkt deze functie niet meer.

  Iemand hier ervaring mee en een oplossing? Waarom behoudt Apple minimaal deze functie niet open in IOS8?

Een reactie toevoegen: