14 oktober 2014

OS X: Zoekmachine DuckDuckGo beschermt je privacy in Safari

Vorige maand heeft Apple OS X 10.9.5 Mavericks uitgebracht voor de Mac. Naast enkele bugfixs heeft Apple ook DuckDuckGo toegevoegd als zoekmachine voor Safari. We schreven hier op appletips al eerder over DuckDuckGo, want deze dienst is vanaf iOS 8 ook beschikbaar op je iPhone, iPad en iPod Touch.

DuckDuckGo beschermt (naar eigen zeggen) je privacy volledig, doordat DuckDuckGo geen gebruikersprofiel aanmaakt. Dit betekent dat er geen gevens worden opgeslagen en dat je zoekgedrag niet word geregistreerd. Hierdoor krijg je altijd onafhankelijke zoekresultaten te zien, los van je interesses en wensen.

Of het een voordeel is moet je zelf uitmaken, het is natuurlijk veel interessanter dat je zoekresultaten krijgt waar je wel interesse in hebt in plaats van content waar je niets aan hebt.

DuckDuckGo kun je als standaard instellen via Safari ▸ Menubalk ▸ Safari ▸ Voorkeuren ▸ Algemeen ▸ Standaardzoekmachine ▸ DuckDuckGo.

zoekmachine-aanpassen

Vervolgens kun je zoals je voorheen gewoon was een zoekopdracht invullen in de adresbalk van Safari. Druk op enter en onmiddellijk wordt de zoekopdracht uitgevoerd in DuckDuckGo. Je zal merken dat deze vooral Amerikaanse resultaten weergeeft. Gelukkig kun je dit ook aanpassen naar Nederlandse resultaten, klik hiervoor op 'No region selected' en kies voor 'Netherlands'.

duckduckgomac

Zie je deze knop niet? Klik dan op het menu-icon (te herkennen aan de drie horizontale strepen) en kies voor 'Instellingen' (settings) en kies bij 'Regio' (Region) voor 'Netherlands'. Wanneer je nu zoek via DuckDuckGo zal deze voorrang geven aan Nederlandse pagina’s en hierna aanvullen met de overige landen en talen. Wil je meer informatie lezen over de werkwijze van DuckDuckGo dan kun je dit hier rustig nalezen.

Meer over Privacy kun je hier terugvinden.Reacties


 • macboekje

  14 oktober 2014 om 14:57

  Ik gebruik al geruime tijd de zoekmachine IXQuick. Die geeft jouw gegevens en belanstelling ook niet aan anderen door. Daardoor blijf je verschoond van popups en dergeljke. Het mooie is dat je IXQuick ook bij Google kunt laten zoeken zonder dat Google weet dat het voor jou is.

 • Jos

  14 oktober 2014 om 17:48

  @macboekje: Inderdaad, na wat amateuristisch testwerk heb ik ook ixquick geadopteerd. Werkt uitstekend in Safari.
  Ixquick vindt meer dan DuckDuckGo, en ligt meer in lijn met wat we van Google gewend zijn.
  Wel een tip: Zet bij instellingen de taal naar Nederlands, en bewaar die instelling (onderaan het instellingenscherm). Anders zoekt hij met name in de USA.

 • Henny

  14 oktober 2014 om 20:58

  In het verleden maakte ik gebruik van StartPage (ixquick). Door een BOT aanval werd er een enorm data verkeer gegenereerd die door Ixquick werd afgestraft met het blokkeren van Startpage.
  Wat blijkt nu? Als ik nu in Safari in de search-bar een zoek opdracht geef , terwijl ik gewoon DuckDuckGo gebruik, wijzigt de search bar automatisch in een StartPage search bar en eindigt de sessie in een mededeling dat het gebruik van StartPage is geblokkeerd. StartPage en DuckDuckGo zijn beiden van Ixquick!
  Commentaar van Ixquick: er zal zo gauw mogelijk een avatar worden toegevoegd zodat BOT gegenereerde data verkeer wordt gestopt en de blokkade kan worden opgeheven. Intussen kan ik niet normaal in Safari de search bar gebruiken!

 • john

  16 oktober 2014 om 16:07

  “DuckDuckGo beschermt (naar eigen zeggen) je privacy volledig”
  Wat een naïeve gedachte.

 • Paul

  23 november 2014 om 10:32

  Als technicus gebruik ik internet voor het zoeken van solutions voor problemen.
  Google is daarbij ononvertroffen. Vindt veel en veel meer. Vooral als je regelmatig binen een bepaald domein van IT zoekt én hebt gezocht.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!