Menu

6 augustus 2016

AirPlay werkt niet, vier oplossingen voor iOS, tvOS en Mac

airplay logo

Wie een Apple TV heeft beschikt automatisch over AirPlay. Met deze functie kun je draadloos content streamen naar je Apple TV. Denk hierbij aan video’s, foto’s of muziek.

Ook zijn er andere AirPlay apparaten op de markt zoals speakers. Via de streamfunctie kun je dan op de speakers muziek afspelen vanaf je iPhone, iPad of Mac. Airplay is snel, draadloos en van goede kwaliteit. Helaas kan het zijn dat de functie niet werkt. Gelukkig zijn er dan een aantal oplossingen die je kunt proberen.

Controleer de internetverbinding

Om gebruik te kunnen maken van AirPlay moeten alle apparaten die willen communiceren met elkaar verbonden zijn met hetzelfde (draadloze) netwerk. Controleer de verbinding van deze apparaten en zorg dat ze verbonden zijn. Herstart eventueel de router (AirPort) en modem van je internetverbinding om de problemen op te lossen.

Herstart alle apparaten wanneer AirPlay niet werkt

Als het streamen niet werkt kun je het beste, net zoals met de meeste problemen, de getroffen apparaten herstarten. Herstart je iPhone of iPad geforceerd door de thuisknop en aan/uit-knop ingedrukt te houden tot het Apple logo verschijnt (meer info) /de-meest-voorkomende-ios-problemen-oplossen-met-een-geforceerde-herstart/. Je Mac kun je geforceerd herstarten door de aan/uit-knop ingedrukt te houden tot het Apple Logo verschijnt (meer info). /mac-geforceerd-herstarten/

Apple TV 4 herstarten

Om de Apple TV geforceerd te herstarten volstaat het om de menu- en thuisknop tegelijkertijd in gedrukt te houden tot de Apple TV vanzelf opstart. Of doe dit via Instellingen ▸ Systeem ▸ kies hier voor de optie ‘Herstart’. Probeer nu verbinding te maken met de apparaten via AirPlay.

Schakel Firewall uit op een Mac

Helaas kan het gebeuren dat AirPlay tussen Mac en de ontvanger niet werkt door de Firewall instellingen. Je kunt deze eventueel uitschakelen of opnieuw instellen (herstellen) om het probleem op te lossen. Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en privacy ▸ Firewall ▸ hangslot. Ontgrendel de instellingen met je wachtwoord en schakel de optie ‘Schakel Firewall uit’. Test nu de verbinding, eventueel kun je daarna weer Firewall inschakelen.

Forceer AirPlay met synchrone weergave

Soms wil een video of muziek niet afgespeeld worden op een AirPlay apparaat. Je kunt dit dan forceren met de synchrone weergave. Op een Mac doe je dit  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beeldschermen ▸ schakel de optie ‘Toon beschikbare opties voor synchrone weergave in menubalk’ in. Hiermee worden de apparaten die voor AirPlay geschikt zijn, weergegeven in de menubalk.

Airplay werkt niet, enkele oplossingen

In iOS kun je de synchrone weergave forceren via het bedieningspaneel. Veeg met één vinger vanaf de onderkant van het scherm omhoog en tik op de optie ‘AirPlay’. Kies een apparaat en schakel de optie ‘Synchroon’ in. Nadat je synchroon bent verbonden kun je dit weer via dezelfde weg uitschakelen en proberen alleen de video of muziek te streamen.

Lees ook: Problemen met AirDrop oplossenReacties


  • Rens van laar 28 november 2016 om 22:13

    AirPlay op de iMac werkt wel, maar zodra een dvd met de superdrive afgespeeld wordt en doorgestuurd wordt met / naar AirPlay herkent de dvd speler de schermen niet of krijg ik een wit scherm en alleen de audio. Hoe los je dit op?

Een reactie toevoegen: