18 mei 2017

AirPlay werkt niet, vier oplossingen voor iOS, tvOS en Mac

airplay logo

Wie een Apple TV heeft beschikt automatisch over AirPlay. Met deze functie kun je draadloos content streamen naar je Apple TV. Denk hierbij aan video’s, foto’s of muziek.

Ook zijn er andere AirPlay apparaten op de markt zoals speakers. Via de streamfunctie kun je dan op de speakers muziek afspelen vanaf je iPhone, iPad of Mac. Airplay is snel, draadloos en van goede kwaliteit. Helaas kan het zijn dat de functie niet werkt. Gelukkig zijn er dan een aantal oplossingen die je kunt proberen.

Controleer de internetverbinding

Om gebruik te kunnen maken van AirPlay moeten alle apparaten die willen communiceren met elkaar verbonden zijn met hetzelfde (draadloze) netwerk. Controleer de verbinding van deze apparaten en zorg dat ze verbonden zijn. Herstart eventueel de router (AirPort) en modem van je internetverbinding om de problemen op te lossen.

Herstart alle apparaten wanneer AirPlay niet werkt

Als het streamen niet werkt kun je het beste, net zoals met de meeste problemen, de getroffen apparaten herstarten. Herstart je iPhone of iPad geforceerd door de thuisknop en aan/uit-knop ingedrukt te houden tot het Apple logo verschijnt (meer info) /de-meest-voorkomende-ios-problemen-oplossen-met-een-geforceerde-herstart/. Je Mac kun je geforceerd herstarten door de aan/uit-knop ingedrukt te houden tot het Apple Logo verschijnt (meer info). /mac-geforceerd-herstarten/

Apple TV 4 herstarten

Om de Apple TV geforceerd te herstarten volstaat het om de menu- en thuisknop tegelijkertijd in gedrukt te houden tot de Apple TV vanzelf opstart. Of doe dit via Instellingen ▸ Systeem ▸ kies hier voor de optie 'Herstart'. Probeer nu verbinding te maken met de apparaten via AirPlay.

Schakel Firewall uit op een Mac

Helaas kan het gebeuren dat AirPlay tussen Mac en de ontvanger niet werkt door de Firewall instellingen. Je kunt deze eventueel uitschakelen of opnieuw instellen (herstellen) om het probleem op te lossen. Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en privacy ▸ Firewall ▸ hangslot. Ontgrendel de instellingen met je wachtwoord en schakel de optie 'Schakel Firewall uit'. Test nu de verbinding, eventueel kun je daarna weer Firewall inschakelen.

Forceer AirPlay met synchrone weergave

Soms wil een video of muziek niet afgespeeld worden op een AirPlay apparaat. Je kunt dit dan forceren met de synchrone weergave. Op een Mac doe je dit  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beeldschermen ▸ schakel de optie 'Toon beschikbare opties voor synchrone weergave in menubalk' in. Hiermee worden de apparaten die voor AirPlay geschikt zijn, weergegeven in de menubalk.

Airplay werkt niet, enkele oplossingen

In iOS kun je de synchrone weergave forceren via het bedieningspaneel. Veeg met één vinger vanaf de onderkant van het scherm omhoog en tik op de optie 'AirPlay'. Kies een apparaat en schakel de optie 'Synchroon' in. Nadat je synchroon bent verbonden kun je dit weer via dezelfde weg uitschakelen en proberen alleen de video of muziek te streamen.

Lees ook: Problemen met AirDrop oplossenReacties


 • Rens van laar

  28 november 2016 om 22:13

  AirPlay op de iMac werkt wel, maar zodra een dvd met de superdrive afgespeeld wordt en doorgestuurd wordt met / naar AirPlay herkent de dvd speler de schermen niet of krijg ik een wit scherm en alleen de audio. Hoe los je dit op?

 • Marc Van de Vyver

  4 februari 2017 om 23:01

  Zelfde probleem, maar met IPhone, IPad
  AirPlay op de iPhone, iPad werkt wel, maar zodra een video streaming afgespeeld wordt en doorgestuurd wordt met / naar AirPlay herkent de apple TV speler de schermen niet of krijg ik een wit scherm en alleen de audio
  Heeft iemand een oplossing
  bedankt

 • Wesley Fabry

  5 februari 2017 om 7:40

  @marc heb je dit bij alle video’s? Sommige diensten laten het streamen niet toe wat dit als resultaat heeft.

 • Syl

  13 februari 2017 om 19:43

  AirPlay werkt nog steeds niet op appletv gen4
  Kan het niet met iPhone,ipad en mac gebruiken, alleen met afstandsbediening.
  Krijg steeds melding dat het draadloos signaal te zwak is. Terwijl ik wel goede snelheid heb. Ook kanaal gewijzigd voor de zekerheid en dat helpt ook niet.
  Snap er niks meer van.

 • Mick Hoelscher

  16 februari 2017 om 9:23

  Het lukt me niet om Airplay aan de gang te krijgen. Mijn Apple TV staat aan, en Airplay staat aan, zie ik als ik naar voorkeuren ga. Mijn MacBook laat het Airplay icoontje zien. Dan zoekt ‘íe naar Airplay TV en komt er in beeld ‘Airplay uit’. De Firewall heb ik ook uitgezet. Zonder resultaat. Ook heb ik zowel Apple TV als de MacBook opnieuw opgestart. Maar nog steeds geen Airplay. Heeft iemand misschien nog een tip voor me? Dat zou super zijn!

 • Mariska

  21 februari 2017 om 22:52

  Ik heb precies hetzelfde probleem Mick Hoelscher. Ik kom er maar niet achter waarom het niet werkt.

 • Wesley Fabry

  22 februari 2017 om 7:12

  Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl

 • mike

  17 maart 2017 om 21:12

  hallo Mariska en Mick. Is het probleem bij jullie al opgelost?

  mvg,

  Mike

 • Robert

  8 mei 2017 om 18:34

  Kan geen verbinding maken met appltv.
  Zie hem wel op de ipad en iphone, maar krijg direct de melding kan geen verbinding maken. Alles opnieuw opgestart. Harde reset etc… maar blijft direct de melding geven. Heb 1x 2 seconden ipad op scherm gezien en viel toen al weg. Andere apple tv werkt alles gewoon goed. Kan het aan het kastje liggen?

 • Sandra

  18 mei 2017 om 20:52

  Graag ook actueel vermelden welke Macs Airplay nog ondersteunen. Niet alle Macs ondersteunen het, helaas….

 • Richard

  12 september 2017 om 8:54

  Ik gebruik airserver om les te geven met mijn Ipad, alleen kan ik tegenwoordig alleen nog maar mijn Ipad zien als ik hem in portretstand heb, als ik hem draai naar landscape wordt het scherm zwart. Vast een suffe instelling, maar ik krijg hem niet gevonden. Weet iemand hoe ik dit kan oplossen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!