15 maart 2009

Aperture versnellen (SQLite3 vacuum) (archief)

appleaperture2

In eerdere artikelen hebben we al eens gemeld hoe je bijvoorbeeld iPhoto en OS X Mail.app kunt versnellen door de lege gaten in de SQLite3 database te verwijderen met het vacuum commando.

Deze vacuum truc kan je ook uithalen op je Aperture database om zodoende ook hier snelheidswinst te behalen. Wanneer er data uit een SQLite database wordt gewist, dan wordt de ongebruikte diskruimte van deze data op een “free-list” geplaatst en wordt deze ruimte pas weer gebruikt als je nieuwe data gaat toevoegen. Wanneer je veel data verwijderd uit een database verschijnen er dus “gaten” in die je kunt opruimen met het vacuum commando. Het commando reconstrueert de database en verwijderd de “lege” data.

Je kunt een vacuum uitvoeren op de Aperture Library.apdb database. Sluit hiervoor Aperture af en voer het onderstaande commando’s uit:

cd ~/Pictures/Aperture\ Library.aplibrary/Aperture.aplib
sqlite3 Library.apdb vacuum

Wanneer je hierna Aperture herstart zal je merken dat deze aanmerkelijk sneller zal opstarten en vloeiender reageert. Het resultaat is afhankelijk van het aantal foto’s in je Aperture library en het frequente gebruik ervan.

Mijn uitgevoerde vacuum actie op de Aperture library leverde een reducering op van 110MB en een vlotter opstartende applicatie.

Vanaf OS X 10.10 Yosemite heeft Apple iPhoto en Aperture vervangen door Foto's voor OS X. Dit artikel zit in ons archief en kan misschien niet meer van toepassing zijn. Klik hier voor de werkwijze om foto's en albums van iPhoto overzetten naar Foto's voor OS.Reacties


 • Jelle SE

  15 maart 2009 om 19:57

  Dit werkte perfect met mail, maar ik heb mij Aperture Library niet op de standaard locatie staan. Deze staat in de root van een externe schijf. Hoe type ik dit dan? Ben niet zo’n terminal expert en bang dak iets verkeerd doe:p

  Ik weet niet of dit ook voor iTunes zo kan werken, maar dat zou ook een welkome Appletip zijn!

  Bedankt

 • Frank Goedschalk

  15 maart 2009 om 21:13

  Zo dat scheelt echt veel,Aperture knalt erin

 • Bert Hermans

  16 maart 2009 om 8:49

  is er voor Lightroom ook een dergelijke tweak?

 • Denise

  17 maart 2009 om 18:04

  Ik wil het voor ALLE programma’s!!! :D

 • Ruud

  19 maart 2009 om 8:51

  Ha, ook ik zit als @Jelle SE met het punt dat mijn Aperture library op een externe HD staat. Van unix-commendo’s heb ik echter geen kaas gegeten. Wat moet ik in Terminal intypen om Aperture te versnellen?

  Hoor het graag van de auteur van het stukje!

  Dank en groet,

  Ruud

 • Ed

  22 maart 2009 om 21:58

  Hele goeie tip zeg. Ik heb Aperture op een G4 Dual draaien. Dus ik merk meteen snelheid!
  Trouwens als je library op een andere plek staat sleep je die plek gewon in terminal om naar het juiste pad te gaan! Daarna de het commando sqlite3 Library.apdb vacuum

  Das alles!

  Succes!

 • Ruud

  24 maart 2009 om 20:17

  Ha @Ed: goeie tip!

  Ik was daar zojuist zelf ook achtergekomen, zij het dat het bij mij niet werkt. De externe HD heet bij mij “Hoofd foto’s” en bij het verslepen naar Terminal staan daar opeens verschillende “/” in. Op de een of andere manier wordt de HD-naam “Hoofd foto’s” in terminal niet geaccepteerd en verhakseld. Komisch. Ik heb daarna de orginele naam “Hoofd foto’s” in Terminal handmatig ‘gereconstrueerd’, maar wat ik ook probeer, het werkt niet. Vermoedelijk zit het dus in een althans voor Terminal foute naamstelling. Nog een idee wat ik nu nog zou kunnen proberen, graag zonder verlies van de inmiddels één terrabyte aan foto’s?

  Groet,

  Ruud

 • mal

  15 juni 2009 om 11:01

  is dit niet het zelfde als Aperture upstarten met appletje alt in gedrukt en dan vacum?

 • Ruud

  5 juli 2009 om 8:08

  Hebbes: niks Terminal!

  Inderdaad: mijn 1 TB grote uit 60.000 foto’s bestaande Aperture-database kromp naar 675,38 MB. Heel mooi.

  Start daartoe Aperture op met de Alt- + Appeltje-toetsen ingedrukt. Even later verschijnt er een venstertje en kies daarin de optie “Consistency Check”. Zo eenvoudig is dat dus.

  Ruud

 • julie blik

  16 oktober 2009 om 16:53

  Maar ik heb het gedaan en hij was een tijd bezig maar is nog steeds tergend langzaam!
  Ik heb nog slechts 30 GB geheugen ondanks wissen van vele afbeeldingen. Totale map afbeeldingen bevat 379 GB waarvan Aperture library 140 gb. overigens heet die Aperture Trial Library; kan het daaraan liggen dat het vacuum niet lukt of i.d.? Ik heb tijdenlang met helpdesk gesproken: zegt dat ik eigenlijk nieuwe iMac moet kopen. Of in ieder geval extra geheugen tot 1 Tb. Ik heb iMac 20inch, 2 GB 667 MHZ, 2.16 GHz, 500Gb intern geheugen. Excuses als ik t niet goed beschrijf. Ruud, waar zag je dat je library zo geslonken was, bij bleef het dus hetzelfde.
  Dank voor reacties, Julie

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!