31 mei 2015

Apple en de auto-industrie

carplay touch

Apple toont al sinds de start van het bedrijf interesse in de auto-industrie. Het komt daarom ook niet als een verrassing dat Apple hier steeds vaker mee in verband wordt gebracht. Eerder dit jaar werd bijvoorbeeld bekend gemaakt dat Apple mogelijk bezig is met de ontwikkeling van een elektrische, zelfrijdende auto. Autofabrikanten zijn op hun hoede en zien Apple als een concurrent.

Bovendien zijn er in de App Store steeds meer apps te verkrijgen die gericht zijn op auto’s en de auto-industrie. Ook de Apple Watch is de laatste tijd een veelbesproken onderwerp; zal dit horloge de autosleutel gaan vervangen? We zullen in dit artikel wat dieper ingaan op deze connecties tussen Apple en de auto-industrie.

Zelfrijdende auto van Apple?

Begin dit jaar ontstonden de geruchten dat Apple zou werken aan een elektrische auto, mogelijk zelfs een autonome auto. Apple zou advies inwinnen over auto-onderdelen en productiemethoden. Bovendien zou Apple interesse hebben in het maken van een auto die zichzelf volledig kan besturen. De geruchten over een zogenoemde Apple-auto kwamen tot stand toen er in Californië busjes werden gespot die verhuurd waren aan Apple, met op het dak allemaal camera’s en sensoren. Zijn deze busjes gebruikt voor de toekomstige zelfrijdende elektrische Apple-auto? Of om Apple Maps te verbeteren?

apple auto met camera's

Ook blijken Apple en autofabrikant Tesla in een werknemersstrijd verwikkeld te zijn, waarbij ze elkaars werknemers proberen over te nemen. Dit zorgt voor veel vragen en hiermee worden de geruchten alleen maar meer aangewakkerd. Apple heeft geen vergunning om met zelfrijdende auto’s rond te rijden, waardoor de kans klein is dat ze zelf auto’s zullen gaan verkopen. Dit neemt niet weg dat er een mogelijkheid bestaat dat Apple een samenwerking met autofabrikanten aangaat. Uitsluitsel hierover is er nog niet; de tijd zal het leren.

Apple en auto-apps

De smartphone heeft ervoor gezorgd dat producten als de MP3-speler, het navigatiesysteem en zelfs de computer niet eens meer altijd nodig zijn. Je installeert een app op je smartphone en al die andere devices hoef je niet meer mee te sleuren. Het is daarom niet gek dat er ook verschillende apps zijn ontwikkeld die speciaal gericht zijn op auto’s en de auto-industrie. Als je een kijkje neemt in de App Store van Apple, dan is er voor elke wens wel een app.

Een belangrijke app van Apple zelf, gemaakt voor in de auto, is CarPlay. Deze app heeft tot doel de beleving van tablets en smartphones ook op het autodashboard te brengen.

carplay integratie

Andere apps die veel gebruikt worden, zijn automagazine-apps. Apps als deze zorgen ervoor dat je eenvoudig en snel op de hoogte bent van onder meer het laatste autonieuws. Ook verkeersinformatie-apps worden erg vaak gebruikt. Deze apps voorkomen onnodige boetes, zorgen dat je veiliger de pad kunt en dat je files onderweg kunt vermijden. Ben je nog niet in het bezit van een auto, of wil je een nieuwe? Dan is een app als deze van Autoscout24 een aanrader. Met deze app kun je gemakkelijk naar nieuwe en gebruikte auto’s en motoren zoeken, waar en wanneer je maar wilt. Of installeer een brandstofverbruik-app, zodat je op de hoogte bent van wat jouw auto precies verbruikt.

AutoScout24 - used & new cars
AutoScout24 - used & new carsCategorie: Productivity, Business
Ontwikkelaar: AutoScout24 GmbH
iPad & iPhone  4+  96 MB DOWNLOAD GRATIS

Apple Watch als autosleutel

Het nieuwste product van Apple, de Apple Watch, is een multifunctioneel horloge met allerlei fraaie features. Het horloge heeft een mooi metalen design en er zijn verschillende polsbanden te verkrijgen in diverse kleuren. Ook beschikt het horloge over allerlei sensoren om je gezondheid en activiteiten te tracken. De Apple Watch heeft een ingebouwde hartslagmeter, een speaker en het horloge kan gebruik maken van de GPS-module en dataverbinding van de iPhone.

apple watch gebruiken als autosleutel

Als het aan Tim Cook -de CEO van Apple- ligt, zullen Apple Watch-dragers binnenkort hun autosleutels thuis kunnen laten. Naast de vele functies die de Apple Watch al heeft, is het de bedoeling dat de dragers van de Apple Watch hun horloge gaan gebruiken om hun autodeur te openen. Cook wil af van autosleutels en afstandsbedieningen en heeft gesuggereerd dat er afspraken zijn met bestaande autofabrikanten. Ook zei hij dat het openen van de auto met bijvoorbeeld NFC of Bluetooth zou kunnen plaatsvinden.

Voorlopig is Apple nog lang niet klaar met de auto-industrie en zullen deze twee nog vaak met elkaar in verband gebracht worden.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!