9 juni 2015

MUSICApple Music: Nieuwe streaming muziekdienst vanaf 30 juni

Apple Music en muziek applicatie logo

Apple heeft vorig jaar Beats overgenomen, niet alleen voor de hoofdtelefoons, maar ook voor Beats Music en de breinen achter Beats.

Apple gaat met Apple Music de strijd aan met streaming muziekdiensten zoals Spotify want je kunt voor een maandelijks bedrag van $9,99 je eigen muziek streamen, BeatsONE radio luisteren, maar ook muziek ontdekken die je echt leuk vindt. Apple Music komt beschikbaar 30 juni 2015 door middel van een software update (iOS 8.4).

Met Apple Music kun je jouw bibliotheek verder aanvullen met muziek die je vervolgens kunt streamen naar al je Apple apparaten. iTunes Radio wordt verweven in Apple Music, zo zullen bekende artiesten dienst doen als Radio DJ. Via BeatsONE kun je deze 24/7 luisteren vanaf al je Apple apparaten. De DJ's stellen afspeellijsten samen zodat je kennis kunt maken met hun muziek, maar ook met muziek die zij leuk vinden. Het ontdekken van nieuwe muziek kan op dezelfde manier als in iTunes Radio, maar dan nog slimmer.

Apple music overzicht

Je muziekbibliotheek kun je ten alle tijden aanvullen met nieuwe muziek, je kunt deze streamen, maar ook offline raadplegen door de muziek te downloaden op je apparaten. Verder zal Apple Music zorgen voor een leuke interactie met je favoriete artiesten, je kunt ze volgen, demo’s luisteren, foto’s bekijken, meldingen krijgen van nieuwe muziek, etc.. Het is een soort van Ping, een dienst dat Apple al eerder heeft geprobeerd, maar niet echt succesvol te noemen was. Vanaf Apple Music krijgen artiesten een waardig platform om in contact te staan met hun fans, allemaal vanuit één app.

Apple music connect

Apple Music is een streaming muziekdienst voor een vast maandelijks bedrag van $9,99. Gezinnen kunnen voor $14,99 (maximaal 6 personen) een abonnement afsluiten. De eerste drie maanden kun je gratis Apple Music gebruiken. Je kunt ook gratis gebruikmaken van Apple Music, de dienst is dan te vergelijken met iTunes Radio, je kunt dan BeatsONE luisteren, artiesten volgen en luisteren naar Apple Music radiostations (beperkt en advertenties).

apple music opties

Apple Music kun je benaderen vanuit de standaard muziek applicatie in iOS, Apple Watch en op de Apple TV. Voor de Mac kun je de dienst raadplegen in iTunes. Apple Music is vanaf 30 juni beschikbaar in de nieuwe versies van iOS 8 en iTunes. Daarnaast kunnen niet alleen Apple gebruikers profiteren van deze dienst, ook kunnen iTunes gebruikers op Windows de dienst gebruiken en komt er een speciale Android applicaties (later dit jaar) zodat ook deze gebruikers de dienst op hun Android toestel kunnen gebruiken.Reacties


 • Hendrik VandenBerghe

  8 juni 2015 om 21:48

  Hallo,

  Impliceert de nieuwe streamingdienst Apple Music dat iTunes Match nu eind deze maand of binnen afzienbare tijd zal ophouden te bestaan? Heb daar immers een jaarabonnement van 24,99 € voor betaald en heb ongeveer 25000 nummers op mijn iPad Air 128 GB staan en op mijn iMac, een mix van gekochte nummers muziek via iTunes, en van eigen geïmporteerde CD’s (of tracks) of gehuurd van de mediatheek van mijn woonplaats via aangekochte USB Drive. Bij voorbaat dank voor een antwoord. Met vriendelijke groet.

 • Wesley Fabry

  8 juni 2015 om 22:00

  @hendrik hier vind je meer uitleg: http://www.apple.com/music/membership/
  Het is vrij onduidelijk nu, maar iTunes Match blijft een aanvulling op Apple Music lijkt het nu.

 • Reye

  8 juni 2015 om 23:03

  Mijn interpretatie is dat iTunes Match blijft bestaan als (mogelijke) aanvulling op de gratis delen van Apple Music (Connect en de radio), waarschijnlijk voor dezelfde prijs als nu. Je kan dan wel je eigen muziek op al je aparaten streamen maar niet de hele iTunes catalogus. Als je Apple Music member wordt (10 of 15 dollar maar Europese prijzen nog niet bekend denk ik) kan je alles wat iTunes Match kan maar ook de hele iTunes catalogus streamen. Ik vermoed dat diegenen die een iTunes Match abonnelent hebben en upgraden naar Apple Music wel een deel van hun iTunes Match abonnement gaan terugkrijgen of voor de pro rata resterende euro’s gratis extra Apple Music maanden/weken/dagen krijgt of zoiets.

 • Hendrik VandenBerghe

  9 juni 2015 om 9:46

  Aan Wesley en Reye,

  Alvast bedankt voor de reacties. Neem aan dat we nog even zullen moeten afwachten welk standpunt, zeg maar welke beslissing Apple op financieel vlak, zal nemen in verband met iTunes Match en Apple Music.

  Mij lijkt het logisch dat er bij de vaststelling van de bedragen voor de abonnementen van Apple Music ter deze rekening wordt gehouden met de personen die iTunes Match hebben. Apple kan het toch niet of moeilijk maken zijn naar zijn klanten toe die tweemaal het volledige bedrag te doen betalen voor producten die elkaar aanvullen en die misschien beter waren geïntegreerd in één volledig product qua muziek. Maar daar zit misschien een commerciële strategie achter en/of een regeling met auteursrechten, die op dit ogenblik voor velen nog niet echt duidelijk is.

  Laat ons hopen dat het gezond verstand ook bij Apple mag zegevieren.

  Groetjes.

  Hendrik.

 • Sandrijn

  9 juni 2015 om 18:53

  Ik zat met dezelfde vraag: wat met iTunes Match-abonnees in dit Apple Music-verhaal…

  Ik zit al heel lang te wachten op het Apple-antwoord op de andere streamingdiensten. Zelf zit ik nu namelijk met de frustratie dat ik wel gek ben op de mogelijkheden om bijna ongelimiteerd nieuwe muziek te ontdekken en beluisteren met mijn Spotify Premium abonnement, maar dat ik geen elegante manier heb gevonden om dat te combineren met de krachtige slimme playlists die ik in iTunes gewoon ben. Niet op mijn Mac en al helemaal niet op mijn iOS toestellen. Mijn eigen muziekbibliotheek en streaming echt combineren in 1 mooie app, halleluja! :-)

  Dus ik ben benieuwd naar updates hieromtrent :-)

 • Rob van grondelle

  9 juni 2015 om 21:50

  Er wordt gepraat en geschreven dat je alle muziek kunt streamen vanuit Apple Music Library en niet alles vanuit iTunes. Voor mij onduidelijk of dit hetzelfde is, mijn vermoeden zegt van niet.
  Je kan in Apple Music ook muziek toevoegen, dus het is ook onduidelijk of Match dan wel blijft bestaan, want die doet immers hetzelfde.
  Maar ja blijft gissen, ik lees ook verschillende berichten.
  Apple zou er goed aan doen om meer duidelijkheid te geven.

 • Tom

  9 juni 2015 om 22:22

  Het is inderdaad erg onduidelijk wat er met iTunes Match gaat gebeuren, ik hoop dat daar snel uitsluitsel over komt. Op die radiofunctie zit ik absoluut niet te wachten, ook nu al kon je in iTunes stations beluisteren, maar gebruik liever TuneIn Radio.

 • Wesley Fabry

  10 juni 2015 om 12:57

  Meer over de rol van iTunes Match lees je hier: http://www.appletips.nl/faq-meer-duidelijkheid-over-apple-music/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!