29 mei 2013

Automator: Een PDF overzicht van foto’s maken

Automator-180Wanneer je een groot aantal foto's of afbeeldingen in een map plaatst dan kan het handig zijn om een overzicht te hebben van alle afbeeldingen. Met Automator is het mogelijk om een PDF bestand aan te maken met daarin de voorvertoningen (previews) van geselecteerde afbeeldingen, deze worden dan overzichtelijk met behulp van kolommen weergegeven. Een dergelijk overzicht kan heel handig zijn voor bijvoorbeeld fotograven en andere personen die veel met foto's en afbeeldingen werken.

Met behulp van de onderstaande Automator stappen kun je zelf een PDF bestand met voorvertoningen genereren. Hierbij kun je zelf aangeven hoeveel kolommen er getoond moeten worden en kun je eventueel ook het papierformaat aanpassen. De naam van het PDF bestand zal op basis van datum en tijd worden aangemaakt.

Doorloop de onderstaand Automator stappen:

Schermafbeelding 2013-05-28 om 18.14.46

1. Start Automator

2. Kies als type document: 'Voorziening'

3. In de menubalk boven de takenreeks selecteer je de opties: 'Voorziening ontvangt geselecteerde' ▸ 'afbeeldingsbestanden'

4. Dubbelklik op de actie 'Nieuw PDF-contactvel' vanuit 'bibliotheek ▸ Foto's' om deze toe te voegen aan de takenreeks (rechterkolom).

5. Pas nu eventueel de standaard instellingen aan:
- Naam van het bestand
- De standaard map waar het PDF bestand moet worden opgeslagen
- Het papierformaat (standaard A4).
- Het aantal kolommen (gebruik een veelvoud van 3 voor het mooiste resultaat).

6. Bewaar nu de voorziening via het menu Archief ▸ Bewaar, geef deze een herkenbare naam zoals bijvoorbeeld 'Afbeeldingen overzicht'

7. Sluit de Automator applicatie af.

Ga nu in OS X Finder naar een map waarin afbeeldingen/foto's zijn op geslagen en selecteer de bestanden die je wilt toevoegen aan het PDF overzicht.

Schermafbeelding 2013-05-28 om 18.15.50

Klik hierna met de secundaire muisknop op de geselecteerde bestanden en selecteer in het context menu de naam van de voorziening die is toegekend in stap 6, in ons geval: 'Afbeeldingen overzicht'. Wanneer de optie niet direct in het menu verschijnt kun je deze terugvinden onder 'Voorzieningen' de opbouw van het menu is afhankelijk van het aantal beschikbare menu opties.

Nadat de menu optie is geselecteerd zal na enige seconden/minuten (afhankelijk van het aantal geselecteerde afbeeldingen) het PDF bestand met daarin de voorvertoningen worden aangemaakt op het bureaublad, tenzij de standaard locatie is aangepast in stap 5.

Dubbelklik op het PDF bestand om de inhoud in de voorvertoning applicatie te bekijken.

Schermafbeelding 2013-05-28 om 18.21.15Reacties


 • Ben

  29 mei 2013 om 15:01

  Geweldige tip, super simpel. Het document verschijnt onmiddellijk, en je kunt daarna zelfs nog de layout naar behoeven aanpassen voor dat je de pdf opslaat.

 • Daniël

  30 mei 2013 om 0:03

  Ga ik van de week proberen voor films en muziek in iTunes en/of Finder…

 • wouter burger

  31 mei 2013 om 14:46

  Fantastische tip, zou nog mooier zijn als ook de bestandsnaam er bij kon staan onder de foto.

 • Jonas

  2 juni 2013 om 16:05

  zoals Wouter zegt, moesten de bestandsnamen er nog bijgezet kunnen worden zou dit echt ongelooflijk zijn ! :)

 • wouter burger

  9 juni 2013 om 21:48

  Iemand enig idee hoe dit te fixen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!