21 oktober 2010

NieuwsBack to Mac: Apple presenteert nieuwe producten

Apple heeft gisteravond nieuwe producten gepresenteerd, een aantal hiervan zijn vanaf vandaag al beschikbaar. De verwachtingen zijn zo ongeveer allemaal werkelijkheid geworden: iLife '11 en Facetime voor op de Mac zijn vanaf vandaag beschikbaar en de nieuwe ultradunne MacBook Air is vanaf vandaag te bestellen. Verder is er het een en ander bekend gemaakt over Mac OS X Lion.

iLife '11

Het eerste onderdeel van de keynote van vanavond ging over iLife '11, alle applicaties hebben een update ondergaan. Er werd een demo gegeven van drie van de applicaties. Ze zijn bij Apple vooral erg trots op de nieuwe thema's, ik denk alleen niet dat wij hier als Nederlanders erg warm van worden...

iPhoto

De belangrijkste nieuwe features van iPhoto zijn het fullscreen navigeren en de uitgebreide mogelijkheden om foto's te delen, zo is het onder andere mogelijk om fotos te delen op Facebook en de reacties op deze fotos te zien in iPhoto. Verder zijn er een groot aantal nieuwe slide-show thema's en zijn er nieuwe mogelijkheden om foto's af te laten drukken.

Garageband

Iedereen die wel eens kennis heeft gemaakt met Garageband heeft het vast wel eens meegemaakt dat een bepaald instrument niet helemaal op het goede ritme is opgenomen. Om die reden is "Groove matching" in het leven geroepen, deze techniek analyseert het ritme van de verschillende instrumenten en corrigeert het ritme automatisch. Een andere handige feature van Garageband '11 is "Flex time", dit maakt het mogelijk om achteraf een aanslag van een instrument langer of juist korter te maken.

Het is vanaf nu makkelijker dan ooit om lessen te volgen met behulp van Garageband. Dankzij "How did I play?" kun je foute aanslagen achterhalen en kun je de historie van een bepaalde les bekijken, zo kun je op een mooie visuele wijze zien of je progressie hebt geboekt en waar je nog even wat extra aandacht aan moet besteden.

iMovie

De nieuwe versie van iMovie maakt het mogelijk om geavanceerde (geluids)bewerkingen in een handomdraai uit te voeren. Verder herkent iMovie vanaf nu gezichten, zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar beelden waarin een groep mensen voorkomt. De meeste aandacht ging tijdens de keynote uit naar de mogelijkheid om in een handomdraai een mooie filmtrailer te maken: leuk voor een keertje maar verder heb je hier eigenlijk niets aan...

Facetime

Vanaf vandaag is de beta van Facetime voor Mac OS X Snow Leopard beschikbaar. Zo is het mogelijk om te videobellen tussen een Mac en de iPhone/iPod Touch. Het "bellen" van en naar een Mac gaat via je emailadres. Het handige aan Facetime voor Mac is dat je deze applicatie niet aan hoeft te hebben staan om gebeld te kunnen worden, de applicatie start automatisch als je gebeld wordt.

Lion

Wat Apple precies met "Back to Mac" bedoelde werd duidelijk toen er een sneak preview van het nieuwe Mac OS X werd getoond. Apple wil de innovatie die zij in hun touch producten hebben gestopt terug brengen naar de Mac. Een iMac met een aanraakgevoelig scherm is niet de toekomst volgens Apple, multi gestures die door middel van de Magic Mouse of het Magic Trackpad ingevoerd kunnen worden zijn dat wel, als we Apple mogen geloven.

Lion bied uitgebreide mogelijkheden op het gebied van fullscreen applicaties. Zo kun je meerdere fullscreen applicaties tegelijk open hebben en kun je makkelijk switchen tussen normale applicaties en fullscreen applicaties. Ook nieuw is de mogelijkheden om meerdere fullscreen applicaties tegelijkertijd open te hebben.

Onderdeel van Lion is Launchpad, deze applicatie is te vergelijken met het homescreen van een iPhone/iPod/iPad en ziet er grotendeels hetzelfde uit. In Launchpad kun je je applicaties ordenen en in mappen plaatsen. De achterliggende gedachten is dat dit het navigeren en openen van applicaties makkelijker moet maken.

Naast Launchpad is ook Mission Control toegevoegd als standaard feature van Lion. Het idee achter Mission Control is dat je makkelijk kunt switchen tussen (fullscreen)applicaties. In de keynote zag Mission Control er nog niet helemaal af uit dus waarschijnlijk zal Apple hier nog het een en ander aan veranderen en verbeteren, daar hebben ze ook nog wel even de tijd voor, Lion komt pas in de zomer van 2011 beschikbaar.

App Store voor Mac

De App Store voor Mac staat los van Lion en zal binnen 90 dagen beschikbaar komen. De App Store voor Mac moet het makkelijk maken om programma's te ontdekken, te kopen en te installeren, dit werkt precies hetzelfde als op de iPhone. Gekochte applicaties kun je op alle Macs die verbonden zijn met jouw iTunes account gratis installeren.

Dat de App Store ook naar de Mac komt betekend niet dat de oude manier van het installeren van applicaties niet meer mogelijk is, het is meer bedoeld als een extra en gemakkelijke manier om aan Mac applicaties te komen.

MacBook Air

De MacBook Air was al een tijdje aan vervanging toe, en die vervanging mag er wezen! Volgens Apple is dit wat je krijgt als je een iPad en een Macbook de liefde laat bedrijven: een ultradunne en krachtige Macbook die direct opstart en waarop je 5 tot 7 uur draadloos kunt internetten.

De MacBook Air is er vanaf nu in een 11,6" (1366x768px) en een 13,3" (1440x900px) versie en bevat 64GB tot 256GB flash geheugen. Dankzij de NVIDIA GeForce 320M grafische kaart is de nieuwe MacBook Air tot veel in staat. Apple noemt het de toekomst van notebooks. Voor meer informatie over de specificaties van de twee nieuwe MacBook Air's heeft Apple een vergelijkingspagina online geplaatst.

De keynote is op de website van Apple terug te kijken.Reacties


 • Mels (Spoedcursus Snellezen)

  21 oktober 2010 om 10:31

  Ik begriijp niet waarom Apple nog inzet op de Air. Gewoon vol voor die iPad gaan.

 • Max

  21 oktober 2010 om 11:39

  Ik snap wel waarom ze ook op de air inzetten. Zelf had ik een air maar heb deze vervangen voor een iPad en een 15″ MacBook pro, maar ik zou liever één apparaat hebben. Enige reden waarom ik een pro heb is ivm foto/film hobby naast het zakelijke gebruik. Dus ik heb er 2x 500gb in zitten. Ja, dvd is eruit. Als ik dat niet nodig had kocht ik weer een air.

 • Thor

  21 oktober 2010 om 16:42

  Zal het ooit mogelijk zijn dat iChat en Facetime een en dezelfde applicatie worden?

  p.s. : Ik heb je gezien op de livestream :D

 • quinten

  21 oktober 2010 om 18:29

  eigenlijk is dat wel slim van apple
  men gebruikt die air als een sooort tijdelijk geheugen want de meeste mensen hebben dan nog eens een gewone computer dus is die air een mombiel computertje die je kan snel gebruiken en dan je documenten vlug naar je hoofdcomputer copiëren

 • Kees

  21 oktober 2010 om 18:48

  Ik vraag me heel sterk af wat er gebeurd als je twee schermen – zoals ik – hebt. Als je dan naar links ‘veegt’, blijft het andere scherm dan gewoon op het bureaublad staan of…? Iemand enige idee?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!