9 maart 2010

Bestanden delen via MobileMe

Wanneer je in het bezit bent van een Mobile Me account dan heb je de beschikking over de zeer handige optie om grote bestanden te delen. Iedereen kent wel het probleem dat een bijlage te groot is voor een e-mail en hierdoor niet wordt geaccepteerd door de ontvangende email server.

Als je een bestand op je iDisk plaatst dan kan je deze via de web interface van MobileMe eenvoudig delen. Klik hiervoor op het iDisk icoon en selecteer het bestand dat je wilt delen. Klik hierna op de knop "Share file..." er wordt nu gevraagd om het e-mailadres van de persoon met wie je het bestand wilt delen. Als extra optie is het mogelijk een om vervaldatum en een wachtwoord in te stellen.

De geadresseerde ontvangt keurig een e-mail met daarin de url waar het bestand kan worden gedownload. Via "iDisk ▸ Shared files" kan je zien welke bestanden er op dat moment gedeeld worden en kan je eventueel het delen voortijdig stopzetten.

Een andere mogelijkheid in MobileMe om bestanden te delen is door gebruik te maken van de map 'Public'. Het enige wat je hoeft te doen is de gewenste bestanden in deze map te plaatsen. Daarna kan iedereen via een willekeurige browser deze bestanden benaderen, wijzigen en desgewenst zelfs bestanden toevoegen.

Via de iDisk preferences in de web interface kan je de public map beveiligen met een wachtwoord.

De public map kan benaderd worden via de url:

http://public.me.com/gebruikersnaamReacties


 • Erik

  9 maart 2010 om 12:46

  Jammer dat het delen nog alleen via de webinterface kan. Het zou mooi zijn als je in de iDisk in de Finder via de rechtermuisknop een download-URL kon kopiëren, zoals er al wel voor Dropbox is…

 • Roy

  9 maart 2010 om 14:58

  Dit zelfde kan ook via de iDisk app voor de iPhone/iPod Touch

 • fmalck

  9 maart 2010 om 15:23

  @erik: als je in de finder op het gewenste bestand in iDisk klikt en i drukt dan krijg je vanzelf bij server de link te zien die je kunt kopiëren en plakken in wat voor document dan ook. Komt geen webinterface aan te pas….

 • Erik

  9 maart 2010 om 16:27

  @fmalck: ik vermoed dat dat alleen werkt als je je iDisk niet synchroniseert. Ik heb mijn iDisk wel gesynchroniseerd en dan is de plaats van een bestand gewoon op mijn harde schijf…

 • sredlums

  9 maart 2010 om 23:30

  @fmallck:
  cool, daar had ik nog niet aan gedacht…
  Het werkt trouwens niet bij alle bestanden, soms wel, soms niet.
  Heb nog niet uitgevoeld wat de boosdoener is wanneer het niet werkt; moet het in de publieke map staan, zijn de spaties in de naam het probleem, het ontbreken van de extensie? Ik ga nog even rommelen!

 • Teun

  10 maart 2010 om 1:02

  Heb een mobile me account, maar geef de voorkeur aan dropbox om bestanden te delen: Hier kun je tenminste ook folders/mappen mee delen (en niet alleen losse bestanden) Dus geen rar/zip ongemakken.

 • Jan

  11 maart 2010 om 11:19

  @ Teun
  Hetzelfde geldt voor mij. Heb ook een MobileMe abbo -vooral voor de ‘Find-my-(i)Phone’ functie-, maar gebruik voor file-sharing eigenlijk altijd Dropbox..

 • jeroen

  12 maart 2010 om 18:46

  @fmalck: en hoe kopieer en plak ik dat bestandspad dan? al zelf eens geprobeerd?

 • Jeanette

  29 februari 2012 om 20:43

  In 5 stappen naar I cloud, wat was het een klus. Resultaat word 2004 wordt niet meer ondersteunt (was niet vermeld), en de I disk functie van mobile me zit niet meer in I Cloud, wat ontzettend jammer. Ik ben nu op zoek naar een (veilig) alternatief.

Een reactie toevoegen: