18 september 2009

OS X: Bestanden verwijderen uit Time Machine backups

timemachine-png

Vanaf OS X 10.5 Leopard kan je gebruik maken van Time Machine om automatische backups te maken van je Mac. Het kan voorkomen dat er in het verleden door Time Machine bestanden zijn gebackuped die je wilt verwijderen of niet meer nodig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grote video bestanden of diskimages.

Deze bestanden blijven na het verwijderen op je Mac vanzelfsprekend beschikbaar in je Time Machine backup en nemen hierdoor vaak veel schijfruimte in beslag.

In Time Machine is het mogelijk om bestanden uit de backups te verwijderen waardoor je weer extra schijfruimte creëert voor het maken van backups.

Ga als volgt te werk:

 1. Activeer Time Machine en zoek het bestand of de map die je wilt verwijderen.
 2. Selecteer het bestand of map en klik op de 'Taak' knop.
 3. Kies de optie 'Verwijder alle reservekopieën van.."

Time Machine zal hierna het bestand of de map verwijderen uit alle backups die zijn gemaakt in het verleden.

remove-timemachine

Dit artikel is verouderd, klik hier voor een recentere uitleg voor deze functieReacties


 • necati

  18 september 2009 om 10:05

  volume aan

 • Linda

  18 november 2009 om 7:36

  Graag zou ik willen weten hoe ik de externe harde schijf die ik nu gebruik voor de backup’s van Time Machine, weer gewoon kan gebruiken op elke computer?

  Zodra ik hem nu aansluit op de gewone computer wordt de externe harde schijf niet gevonden.

  Wie kan me helpen??

  Alvast bedankt.

 • Peter Zwaanswijk

  23 december 2009 om 18:35

  Windows gebruikt ntfs besturing, je zal de externe harde schijf opnieuw moeten formateren omdat hij nu is gebruikt in een Mac omgeving die niet geschikt is voor Windows. Andersom is hetzelfde geval, externe harde schijf die met windows geformateerd is wordt nfts dus ook niet zichtbaar op mac.

 • Nick

  17 januari 2010 om 14:10

  Dit is precies wat ik zocht

 • margriet

  10 februari 2010 om 11:10

  ik gebruik, nadat een extra harde schijf in mijn mac is geplaatst, de oude harde schijf als backup schijf. Nu geeft hij al na zeer korte tijd aan dat hij te weinig ruimte heeft voor back ups. Ik heb het artikeltje over ruimte maken op de schijf gelezen, maar waar zit nu de zg taakknop, ik kom er niet uit. en kan dus nu niet backuppen. Ik ben echt een analfabeet op dit gebied. Wie kan mij echt stap voor stap uitleggen hoe ik dat nu praktisch doe, ruimte maken op de backupschijf.
  alvast mijn grote dank margriet

 • Cynthia

  11 juli 2010 om 13:55

  kan ik ook hele jaren/maanden tegelijk verwijderen inplaats van alleen bepaalde bestanden apart

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!