8 januari 2011

Bestanden beveiligen op een USB stick

Een USB stick (of Harddisk) is een verschrikkelijk handig apparaat om bestanden te bewaren en uit te wisselen. Een nadeel is dat wanneer je hem verliest de vinder toegang heeft tot de bestanden die aanwezig zijn op de USB stick. OS X bied je de mogelijkheid om encryptie toe te voegen aan een USB Stick door het aanmaken van een diskimage met AES-256 encryptie.

Start het Schijfhulpprogramma en kies de optie 'Nieuwe schijfkopie/Blank diskimage'. Kies de grootte die je wilt gebruiken en selecteer als codering methode '256-bits AES-codering'. Selecteer bij de optie schijfkopie structuur: 'Beperkte schijfkopie'.

Creëer het image met behulp van de knop 'Maak aan', hierbij wordt naar een password gevraagd. Kopieer hierna het sparseimage bestand naar je USB stick en dubbelklik op het bestand waardoor er een nieuw volume verschijnt in Finder.

Bestanden die je nu opslaat in het volume worden automatisch encrypted. Wanneer je het sparseimage unmount zijn je bestanden pas weer beschikbaar na het opgeven van het password tenzij dat je het password toevoegt aan de 'sleutelhanger' van OS X. Op een vreemde Mac zal er altijd om het password worden gevraagd.







Reacties


 • W sloot

  8 januari 2011 om 9:08

  Ik heb zelf een Mac maar vrienden zitten op Windows, werkt dat dan ook?

 • Jonathan C

  8 januari 2011 om 16:45

  @W sloot; Neen, zij kunnen geen DMG bestanden of de Mac Journaled partitie structuur lezen. Misschien als je NTFS of FAT32 neemt als structuur.
  Maar, het kan zijn dat je het dan niet kan beveiligen.

  Dus, als je nu de stick zou geven aan je vrienden die een Win. hebben en de opties die bovenaan in de screenshot gebruikt worden gebruikt zullen ze het toch niet kunnen openen!!!

  Groeten Jonathan C

 • Ivan

  8 januari 2011 om 16:55

  @ W sloot. Nee helaas niet standaard, want een diskimage (.dmg) bestand kan niet zomaar in windows geopend worden denk ik. Bovendien is het bestand op apple journaled geformatteerd. Mogelijk kan PowerISO wel dmg’s openen.

 • Nanne

  8 januari 2011 om 18:04

  Heb een sparseimage aangemaakt maar hoe krijg ik het sparseimage gekopieerd naar mijn usb stick?
  Het zal ongetwijfeld eenvoudig zijn maar het is mij nog niet gelukt :-(

 • Nanne

  8 januari 2011 om 18:21

  Heb het al……zag niet dat het ‘gewoon’ op het bureaublad stond (schaam, schaam :-( ) Oeps…..

 • Richard Pijs

  8 januari 2011 om 18:39

  cool. goeie tip. ga ik onthouden :)

 • John

  8 januari 2011 om 18:55

  Dit werkt(e) perfect weet ik uit eigen ervaring echter constateerde ik wel enige tijd later dat een aantal van mijn bestanden niet meer waren te lezen.
  Zowel de extenties .jpg .xls .doc best vervelend als je nou juist zo’n bestand wilt openen. Mocht iemand een oplossing hiervoor vinden dan ben ik weer een gelukkig man. Voor nog maar even de kopie naar een extra HD.

 • obi

  9 januari 2011 om 11:15

  Alternatief is Truecript, is nu wel ‘slecht’ in het nieuws ivm de zedenzaak
  maar kan dit oa ook, en heeft nog wat meer beveiligingen.

  http://www.truecrypt.org/

 • Rob Vermeulen

  9 januari 2011 om 11:37

  De onderste instelling ‘beperkte schijfkopie’ is niet per se nodig (je kunt ook ‘lezen/schrijven-schijfkopie’ gebruiken). ‘Beperkte schijfkopie’ maakt alleen dat het .dmg-bestand niet groter is dan wat erin zit; het groeit als het ware mee tot het opgegeven maximum.

  Nog een optie is ‘Beperkte-bundelschijfkopie’. Ook dan groeit de .dmg mee met de inhoud, maar nu wordt de schijfkopie intern opgedeeld in verschillende bestanden. Daardoor werkt het iets sneller als je de inhoud van de schijfkopie wijzigt.

 • zoo

  10 januari 2011 om 17:54

  Nice one

 • Harold Bosch

  17 januari 2011 om 13:56

  Mij lukt het niet hoor.
  Krijg ik nu een alias op mijn stick te staan waar ik alle gegevens in zet?

  Dus ik heb in mijn finder een Kingston USB stick staan, die klik ik aan en daarop staat dan de alias “secure” van b.v. 8 GB?

 • Frans

  27 februari 2011 om 16:23

  Wanneer is de aanwijzingen volg krijg ik de mededeling dat de software alleen kan worden geïnstalleerd op een schijf waar OSX actief is, dus niet op een USB stick!
  Is er iemand die een oplossing weet?

 • Anne

  18 december 2013 om 15:21

  hallo,

  Ik heb een probleem, ik moet usb’s formatteren van NTFS naar exFAT alleen nou moet een bestand op de usb zo beveiligd worden dat het er niet meer van verwijderd kan worden. Ik doe dit via een Windows computer. Kan ik uberhaupt een bestand beveiligen op een usb zodat deze alsnog gelezen kan worden door een mac computer?

 • Ronnie Hulshof

  18 juni 2015 om 7:35

  Vraagje ik wil een usb stick naar mijn klanten uitgeven met foto bestanden maar ik wil deze bestanden als alleen lezen maken is dit mogelijk in Mac ? je kan in windows een klein register aanpassing maken die er voor zorgt dat de usb disk alleen kan worden overschreven als je het password weet. de foto’s mogen er natuurlijk wel vanaf worden gekopieerd. zou moeten werken onder windows en mac het liefst.

Een reactie toevoegen:



Do NOT follow this link or you will be banned from the site!