7 januari 2011

Enkele tips voor de Mac App Store

Gisteren is samen met de release van Mac OS X 10.6.6 ook de Mac App Store geopend. Naar alle waarschijnlijk zal er vandaag (volgens traditie) een Apple PR persbericht verschijnen dat het een daverend succes is en dat er vele honderdduizenden App’s op de eerste dag zijn gedownload.

Het is natuurlijk een geniaal idee van Apple om een App Store voor de Mac uit te brengen. De werking is uiterst eenvoudig en iedereen met enige iOS ervaring kan met zijn ogen dicht App’s downloaden. Maar ook de Mac OS X gebruikers zonder iOS apparaten zullen met een paar muisklikken in staat zijn om betaalde of gratis app’s te downloaden.

Mocht je bang zijn dat je bankrekening nog sneller leegloopt met het Mac App Store icoon zo dicht naast Finder in het Dock dan kan je deze verwijderen door het icoon simpelweg uit het Dock te slepen. Hierna kan je de Mac App Store altijd nog starten vanuit de map Programma’s of via het  Menu ▸ App Store...

Wil je iemand op de hoogte brengen van een bepaalde app klik dan op de pijl rechts naast de prijs en selecteer de optie: 'Een vriend vertellen’. Met de optie ‘Kopieer koppeling’ uit het context menu kan je de url kopiëren naar het OS X klembord, met cmd⌘+V kun je deze weer plakken in een ander OS X programma zoals Mail.

Wanneer je naast een Nederlands iTunes account ook een Amerikaans account bezit dan is het aanraden om ook eens in de Amerikaans Mac App Store te kijken. Per land verschilt namelijk het aanbod van de App’s. Je kunt jezelf uitloggen via de menu optie: App Store ▸ Store ▸ Log uit.

De officiële app’s van Apple zelf zijn in de Mac App Store een stuk voordeliger van prijs dan de ‘fysieke’ versie in de retail-shops. Tevens is het mogelijk om de programma’s uit iLife ’11 en iWork ’09 per stuk aan te schaffen. Gebruik je nooit garageband dan hoef je daar nu ook niet meer voor te betalen. Een andere ‘spectaculaire’ prijsverlaging is Aperture, deze ‘Pro’-app is nu afgeprijsd van € 199,00 voor € 62,99.







Reacties


 • vrolijkje

  7 januari 2011 om 9:16

  weet iemand of er een indicatie is dat er in de App store ook een soort van Genius functie zal komen(incl ‘scannen’ van je aanwezige apps).

  Voordeel is dat je vanuit een bepaalde interesse of werkterrein pro-actief programma’s aangeboden kunt krijgen.

  Nadeel (kan zijn ;-/ ) is dat de aanwezige app’s (Apple software) op je Mac verifieerbaar (is evt. serial legaal of niet) wordt door de App store.

  (Kan Apple eindelijk geld gaan vangen voor alle via Pirate bay-achtige kanalen verspreide kopietjes van Aperture, iLife, iWork en (Snow) Leopard.

 • tom

  7 januari 2011 om 11:16

  idd leuk idee die appstore…toch wel een aantal opmerkingen:
  – je kunt niet selecteren op gratis apps..
  – je kunt niet kiezen waar je de apps installeert (als er meerdere accounts op je mac zijn, wil je misschien niet voor iedere account de app installeren)
  – apps worden altijd geinstalleerd met root priviliges…dit lijkt me niet nodig
  – er zal ook vast wel weer een vaag “deurbeleid” komen bij apple, welke app wel en niet in de appstore mogen

  verder prima idee…zeker voor de “kleine ontwikkelaar” die geen zin heeft in uitgebreide betalingssystemen enz…
  ook voor bijhouden van updates is dit trouwens een goede oplossing

 • Jan Van Beneden

  7 januari 2011 om 12:31

  Dat de iLife en iWork programma’s enkel verkocht gingen worden, had ik verwacht, ik heb ook zitten wachten, maar …. iWeb09 heb ik wel niet gevonden … – welke richting gaan ze daarmee nu uit ???

 • technobeats

  7 januari 2011 om 13:13

  @tom. je kan wel sorteren op gratis. Bij hitlijst. Naast gratis staat (toon alles)

 • Mike

  7 januari 2011 om 14:13

  Allemaal best leuk, maar als ik nog geen apple id heb en wil dit aanmaken vraagt mn mac of ik mn visa of dergelijke wil invullen, dus Jan boerel*l heeft er dus niets aan ;-( heb alleen maar abnamro…….

  Oplossing iemand? ;-)

 • max

  7 januari 2011 om 14:31

  @mike: iTunes gift card kopen. Deze kan je met de knop inwisselen bij je account laten schrijven. Met deze truc kan je ook een US account openen. Of bij abn/amro een creditcard aanvragen….

 • H@RM

  7 januari 2011 om 14:33

  @Mike
  Kan je ‘Geen’ selecteren? Zie http://www.iphoned.nl/itunes-account-zonder-credit-card/10599/

  Google is your best friend : )

 • ppl

  7 januari 2011 om 14:35

  @tom: voorheen waren veel applicaties een losse installer (.pkg of .dpkg) waarvoor je ook beheerdersrechten nodig had omdat dingen op bepaalde plekken in het systeem moeten komen te staan waar een gewone gebruiker niet naartoe mag schrijven. De applicaties die geen installer hebben en die je naar de /Applications map moet slepen hebben geen beheerdersrechten nodig en zullen je daar ook niet om vragen. Met de Mac App Store is daar niets aan veranderd waardoor je bij sommige apps wel je wachtwoord moet invoeren en bij de anderen weer niet. Dit is het standaard gedrag van OS X zolang als dat al bestaat.

  Ditzelfde geldt ook voor het kunnen kiezen waar je de apps installeert. Die keuze had je alleen wanneer je het app icoontje kon verslepen, bij de losse installers had je hoogstens de keus op welke schijf het moest komen (voor zover je dat nog kon kiezen). De Mac App Store doet het hier dan ook niet anders zoals het gewoon ging.

  Wat betreft de gratis apps is er wel een overzicht maar dat is een totaaloverzicht en niet per categorie zoals je dat op een iOS apparaat wel hebt. Nu is het nog te doen maar als er straks meer apps in komen te staan is daarmee het overzicht wel zoek :-(

  Het vage deurbeleid is inmiddels al uitgelekt naar het internet. Het verbaasd mij dat er desondanks toch best nog wat systeem”hacks” in de Mac App Store terug te vinden zijn. Dat is een positieve verrassing.

 • matspekkie

  7 januari 2011 om 14:38

  Mike

  Een andere mogelijkheid is Click&buy dit kan je ook registreren met appleid aanmaken. dit zorgt ervoor dat het bedrag van je gewone bankrekening wordt betaald.

 • Mike

  7 januari 2011 om 14:56

  Bedankt voor al jullie reacties, Matspekkie…..hier ga ik eens naar kijken. Heb namelijk “geen”optie staan bij keuze :-)

 • Mike

  7 januari 2011 om 18:58

  Nou, na 2 uur een account rijker, neeee niet van apple hoor maar van click and buy. je moet door wederom dan je gegevens invullen en dan kan ik niet meer verder…….stop ermee. jullie veel plezier. nu snel app store verwijderen!

  fijne avond

 • Hendrik

  7 januari 2011 om 19:50

  Indd problemen na het aanmaken en valideren van Click and Buy. Itunes zou daarna iets moeten doen, verder moeten gaan, voltooien, whatever. Maar blijft in hetzelfde venster staan, zodat je alleen terug kunt, waardoor je het niet kunt voltooien. Heel vaag. Iemand dezelfde problemen?

 • Mike

  7 januari 2011 om 20:28

  iid hendrik, dat is het geval! ;-)

 • Peter

  7 januari 2011 om 21:58

  Ik voel mij toch een beetje besodemietert: net iLife 11 gekocht vor 49 euro en via de store kon ik iMovie – want daar ging het mij om – downloaden voor 12 euro.

 • Kaj

  7 januari 2011 om 22:53

  1 minpunt, na laatste update heb ik het idee dat mn macbook pro langzamer opstart. Meer mensen met dit probleem?

 • Bjorn

  8 januari 2011 om 10:44

  Ja, m’n MacBook is ook trager dan voor de app Mac store.

 • eddy

  8 januari 2011 om 11:46

  waarom zegt iedereen dat je niet op gratis kan selecteren… ik klik gewoon op gratis en ik krijg de gratis apps enzo te zien…

 • Mike

  8 januari 2011 om 12:07

  hoi Kai en Bjorn, klopt, bij mij gaat het opstarten ook langzamer, dwz een aantal seconden……. dus jullie kijken ook altijd na het wieltje bij het opstarten hshahahaha….kom vaak niet verder dan 17 a 18 maar nu richting de 30 seconden!

 • Mike

  8 januari 2011 om 13:30

  Dacht, haal ff de appstore van mn mac om het probleem op te lossen mbt inloggen. zal daarna een upodate doen om vervolgens weer binnen te halen, denk je? komt niks hahahaha……. nu ff google n om te kijken waar ik hem handmatig kan vinden en instaleren ……grrrrrr reeds twee dagen verder en nog geen app! ;-(

 • Mike

  8 januari 2011 om 16:31

  Gelukt! giftcard genomen en het werkt!!! ;-)

 • pieter

  10 januari 2011 om 18:17

  mbt trager Mac Book Pro; na de laatste updates is ook mijn MBP trager bij het starten van een aantal programma’s, zoals FireFox, Adresboek, Mail, e.d., zie ik nu vaker (en lager) een draaiende strandbal. En daar zat ik nu weer niet op te wachten. (‘k Vond het eigenlijk al te brutaal dat de App-store ongevraagd in het Dock verscheen…)

 • MIo

  13 januari 2011 om 18:24

  Ik probeer de app store te downloaden, maar wanneer ik naar software-updates ga (zoals apple zegt) en zoek achter de app store update, dan krijg ik die niet… Dus kan ik de app store ook niet downloaden.
  Weet iemand wat ik hier aan kan doen??

 • rob

  6 februari 2011 om 16:04

  Mlo ik heb het =zelfde probleem ik had de app store alleen heb ik hem met de app cleaner verwyderd als ik nu de software update wil doen lukt dat ook niet ik ben ten einde raad iemand advies

 • Elvera Klooster

  7 februari 2011 om 19:43

  Hallo mensen,

  Hopelijk kunnen jullie mij helpen…
  Als ik via m’n iPhone of via iTunes app’s wil downloaden krijg ik telkens de melding van m’n apple idd is vergrendeld! Ik kan er maar niet achter komen hoe dit kan :(
  Ik duim echt dat jullie me helpen!

  Groetjes,
  Elvera

 • Marco

  18 mei 2011 om 21:49

  Hallo Richard,

  Hoe verwijder ik mijn niet succesvolle aankopen?
  ik kan daar geen mogelijkheid voor vinden…

 • Patrick

  26 juni 2011 om 11:50

  Ik heb een aantal apps geinstalleerd op mijn Mac. Een aantal van deze apps vielen me tegen en die heb ik permanent van mijn Mac verwijdert met AppZapper. Alleen die verwijzingen naar die apps staan nog in mijn Mac App Store onder de tab “Purchased”…hoe krijg ik die daar weg?
  En bij “Updates” staat er een app update, die ik nooit aangeschaft heb.

  Advies ajb

Een reactie toevoegen: