28 december 2010

Cloak: Eenvoudig bestanden/mappen verbergen

Onder Mac OS X zijn er meerdere manieren beschikbaar om via Terminal bestanden of mappen onzichtbaar te maken. Je kan gebruik maken van het setfile (attribute) commando of door een punt (.) voor de naam van het bestand of map te plaatsen.

Voor iedereen die niet bekend is met OS X terminal of regelmatig werkt met verborgen bestanden of mappen is er nu een heel handig programma beschikbaar. Met het programma Cloak kun je heel eenvoudig via een soort van Finder venster browsen door verborgen data op de harddisk van je Mac.

Je kunt met het programma bestanden en mappen verbergen of zichtbaar maken met zowel de attribute-methode als de punt-methode. Selecteer een bestand of de map en selecteer de gewenste methode, de aanpassing is direct actief.

Een groot aantal van de OS X systeembestanden zijn verborgen voor 'normale' gebruikers, dit is vanzelfsprekend niet geheel zonder reden. Het verwijderen van systeembestanden of mappen kan onherstelbare schade aanrichten aan de OS X installatie waardoor een herinstallatie noodzakelijk kan zijn!

Cloak is een zeer handig programma voor de gevorderde OS X gebruikers, beginners kunnen hier beter niet aan beginnen. Cloak is slechts 610kb groot en is gratis te downloaden op de onderstaande website:

http://www.taoeffect.com/cloak/Cloak.zipReacties


 • max

  28 december 2010 om 17:05

  Hoe maak je een map eigenlijk verborgen?

 • Patrick

  2 januari 2011 om 19:06

  ook een map kun je met een punt laten beginnen en is dan ook verborgen.

 • eefje

  3 december 2012 om 23:47

  hoe vind je hem dan weer terug?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!