30 november 2020

CoronaMelder werkt nu ook met buitenlandse COVID-19-apps

3 min leestijd
CoronaMelder werkt nu ook met buitenlandse COVID-19-apps
Nieuws
3 min leestijd

De Nederlandse CoronaMelder-app is uitgebreid met werking voor het buitenland. Vanaf vandaag werkt de applicatie samen met 18 Europese landen zodat je ook gewaarschuwd wordt wanneer je het land verlaat.

In de voorgaande versies van de app werd er geen rekening gehouden met ontmoetingen in het buitenland, dit is sinds versie 1.1.0 wel het geval. Vanaf nu zal je ook een melding ontvangen wanneer je in aanraking bent geweest met een besmet persoon in het buitenland. De EU heeft hiervoor de Europese Federatieve Gateway Service (EFGS) opgezet en gebruiken de Corona-apps een gemeenschappelijke server in Luxemburg.

Europese samenwerking voor Corona-apps

De Europese samenwerking helpt de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat geldt voor gebruikers van CoronaMelder die naar het buitenland gaan als voor mensen uit andere landen die naar Nederland komen. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor mensen die in het grensgebied met Duitsland of België wonen en voor als we weer naar het buitenland op vakantie gaan. Als gebruiker hoef je hiervoor niets te doen; de CoronaMelder is automatisch bijgewerkt. Daarnaast is het ook niet nodig om een corona-app uit die andere landen te gebruiken.

CoronaMelder werkt nu ook met buitenlandse COVID-19-apps

De Europese Unie heeft voor de samenwerking tussen de corona-apps uit verschillende landen een digitale infrastructuur opgezet, de Europese Federatieve Gateway Service (EFGS). Deze bestaat uit een gemeenschappelijke server (gehost in het datacentrum van de Europese Commissie in Luxemburg) die het voor de aangewezen nationale autoriteiten of officiële instanties van lidstaten mogelijk maakt gegevens uit te wisselen tussen de verschillende corona-apps.

De voordelen van deze internationale samenwerking is duidelijk. Gebruikers hoeven alleen de app uit het eigen land te installeren. Bij de start zijn 18 landen aangesloten op de gateway, meer landen volgen snel. Als een land zich in de toekomst wil aansluiten moeten deze natuurlijk aan strenge privacyvoorwaarden voldoen. Alle deelnemende landen zijn terug te vinden op deze Europese informatiepagina.

ook interessant
CoronaMelder-app: Uitleg werking NL COVID-19-app, privacy en misbruik
CoronaMelder-app: Uitleg werking NL COVID-19-app, privacy en misbruik

Nederlandse CoronaMelder-app waarschuwt je als je een besmet iemand hebt ontmoet. Uitleg werking NL COVID-19-app, privacy en misbruik

Corona-app in het buitenland

De werking van deze samenwerking is vrij eenvoudig. Stel, je bent langere tijd dicht bij een gebruiker van de Duitse Corona-Warn-App geweest. Deze persoon wordt in Duitsland getest en blijkt corona te hebben. Als die persoon zijn codes deelt met de Duitse GGD, dan krijg jij via CoronaMelder een melding. Andersom geldt hetzelfde. Omdat de corona-apps onderling samenwerken, hoef je dus maar één app te downloaden; als inwoner van Nederland is dat CoronaMelder en voor België Coronalert.

Privacy op één

Alle apps van Europese landen die deelnemen aan de samenwerking, voldoen aan dezelfde principes op het gebied van privacy:

  • De bescherming van de gegevens van gebruikers is van het grootste belang
  • Gebruik van de applicatie is anoniem
  • Het gebruik van de app is vrijwillig
  • De apps verzamelen geen locatiegegevens; ze weten dus niet waar gebruikers zijn
  • De apps voldoen aan hoge standaarden van beveiliging en privacy

De data die verstuurd worden naar de gemeenschappelijke server worden, net als bij CoronaMelder, maximaal 14 dagen bewaard. Er worden geen andere gegevens dan de codes uit de apps verstuurd naar of opgeslagen op de server of daar opgeslagen.

Europese landen kunnen aansluiten op de gemeenschappelijke server als ze een gedecentraliseerde app hebt. De app haalt de codes van gebruikers op die besmet blijken te zijn en vergelijkt die met de codes op jouw telefoon. Ter vergelijking: bij een gecentraliseerde app worden die codes op een centrale locatie verzameld en daar vergeleken.

ook interessant
Uitwisselen van ID's voor Corona-apps beheren, uitschakelen of verwijderen
Uitwisselen van ID's voor Corona-apps beheren, uitschakelen of verwijderen

Handleiding hoe je het uitwisselen van ID's voor Corona-apps kunt beheren, uitschakelen of verwijderen via de optie blootstellingsmeldingen.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt24/06/2021 10:41
Categorie Nieuws
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  Nog geen reacties

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store