9 april 2014

Creëer extra ruimte door oude iWork en iLife versies te verwijderen

iworkAfgelopen najaar heeft Apple de nieuwe versie van iWork gelanceerd voor OS X en iOS. Vele hebben deze kunnen installeren op hun Mac, maar tot hun grote verbazing bleven de oude versies van Pages, Numbers en Keynote aanwezig op hun Mac.

Niet alleen iWork heeft Apple voorzien van een update maar ook iLife, daardoor blijft de oude versie van iMovie ook nog steeds aanwezig op je Mac. Dit is uiteraard zonde, want deze vier applicaties nemen een hoop ruimte in beslag op je harde schijf. Omdat de nieuwe versies niet afhankelijk zijn van de oude versies kun je deze eenvoudig verwijderen van je Mac, hoe je dit precies doet kun je in onderstaande stappen terugvinden.

• Open Finder
• Navigeer naar de oude versies van iWork en iLife
• Sleep de applicaties naar de prullenmand

oude versies iworkapps

Open vervolgens de prullenmand en klik in de knoppenbalk op ‘Leeg’ om de prullenmand leeg te maken. Door deze handeling uit te voeren kun je eenvoudig de oude versies van Garageband, Pages, Numbers en Keynote verwijderen van je Mac, dit levert je al gauw 2 tot 3 GB extra ruimte op. De nieuwe versies van iWork en iLife kun je altijd via de Mac App Store opnieuw downloaden via het tabblad ‘Aankopen’.

Meer over iWork kun je hier terugvinden.Reacties


 • Hayo Baan

  9 april 2014 om 10:29

  Prima tip. Op zich alleen jammer dat de nieuwe keynote en pages niet kunnen tippen aan de oude. Er ontbreekt (nog steeds) functionaliteit en sommige dingen werken gewoon niet goed. In keynote bijvoorbeeld gaan superscripts niet altijd goed (worden veel te hoog geplaatst), in ieder geval bij een aantal mijn mijn bestaande presentaties is dit het geval. Ook het feit dat pages de layout niet goed overneemt van bestaande documenten is een (kleine) ramp te noemen.

  Dus, hoewel ik de nieuwe versies wel heb geïnstalleerd, gebruik ik dus eigenlijk alleen de oude…

 • Martijn

  9 april 2014 om 13:05

  Nog een tip. Verwijder iWork ’09 NIET. De nieuwe versie is namelijk echt heel slecht en mis enorm veel functies. Dus ik wil voorstellen dat iedereen de nieuwe versie van iWork WEL verwijderd. Dat scheelt namelijk veel ruimte en aan deze versie heb je echt helemaal niets. Apple zou zich moeten schamen voor dergelijke producten.

 • Gerrit

  9 april 2014 om 13:21

  ik heb een iMovie 9.0.9 folder met daarin iMovie 9.0.9 en iMovie 10.0.2 en in de applications folder staat iMovie 10.0.

  Vreemd!

 • Karel

  9 april 2014 om 19:12

  Helemaal eens met Martijn. Mijn nieuwe MacBook met Mavericks heeft noodgedwongen de nieuwe versie iWork en dat is niet echt fijn. Daarom heb ik op mijn iMac late 2006 met Snow Leopard de oude versie van iWork laten staan.

 • Peter renkema

  9 april 2014 om 20:29

  Verwijder de oude versies NOG niet. Er ontbreekt inderdaad nog bepaalde, ik vind zelfs simpele functionaliteit. Je kan bijvoorbeeld geen Numbers chart meer koppelen (linken, zodat het word gesync’ed) aan Pages.
  Ondanks de belofte dat omstreeks deze tijd de “oude” functionaliteit hersteld zou zijn, ontwikkel tijd is blijkbaar weer opgestookt aan ondersteuning voor hebreeuws enzo, jammer dat simpele zaken als het koppelen van gegevens tussen Numbers, Pages en Keynote nog steeds niet werken. Wel is gelukkig de ondersteuning voor applescript meer dan hersteld.

 • Geux

  9 april 2014 om 20:45

  Ik heb juist gisteren de nieuwe verwijderd en Pages ’08 teruggezet.

  Geen van mijn oude files bleken te openen in de nieuwste Pages?

  Bizar, onvoorstelbaar en zo dom.

  iWork ’08 staat er nu op om even snel te kunnen copy/pasten of printen en alles gaat voortaan naar Google Docs. Ik ben er wel klaar mee.

 • Sjun Demartelaere

  9 april 2014 om 22:46

  Het hele iWork heeft voor mij nooit kunnen tippen aan de mogelijkheden die MS Office 2011 bood. Maar dat de nieuwe iWork nog minder te bieden heeft dan de oude slaat wel alles. Typisch geval van jammer, zeker omdat van Microsoft bij de volgende Office versie ook nog eens verbeteringen te verwachten zijn. Less Apple is voor wat betreft kantoorwerk en administratie more.

 • Peter

  9 april 2014 om 23:27

  Het probleem is vooral dat iedereen van iWork een office wil maken. Terwijl het toch echt 2 verschillende softwarepakketen zijn.

 • Hans Hansma

  10 april 2014 om 12:15

  Ik sluit me aan bij de kritiek op de nieuwe versie van Pages. Zolang ik mijn “oude” documenten niet ongewijzigd in de nieuwe Pagesversie kan bewerken blijf ik bij de oude en sta geen enkele update toe. Mijn kritiek heeft vooral betrekking op het niet kunnen handhaven van gebruikte lettertypes.

 • Jan Boon

  10 april 2014 om 19:05

  Tis inderdaad treurig. De nieuwe iWorks is dermate slecht dat ik van pure ellende maar MS Office op mijn Mac geïnstalleerd heb. Apple is de weg een beetje kwijt helaas.

 • hans duiven

  13 april 2014 om 21:31

  Ik moest weer opnieuw geld aftikken voor het trio, na de vernieuwing.
  Is dat normaal?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!