Menu

24 augustus 2012

10.8De ‘Bewaar als’ optie gebruiken

Niet iedereen was blij met de dupliceer functie in OS X Lion, gelukkig heeft Apple deze functie grondig aangepakt. In Mountain Lion werkt deze functie echter weer prettig en vooral erg handig.

Eerder hebben we op appletips deze functie al grondig besproken, dit kun je terug vinden in dit artikel. Echter missen heel veel Mac gebruikers de optie ‘Bewaar als’, in Mountain Lion heeft Apple hier rekening mee gehouden en is het vrij eenvoudig deze functie opnieuw te gebruiken.

Wanneer je een bepaald document bewerkt en deze vervolgens wilt opslaan onder een andere naam dien je deze eerst te dupliceren. Zo werkte het in Lion en in Mountain Lion nu ook. Echter heeft Apple rekening gehouden met de vraag van hun gebruikers en kun je nu ook de optie ‘Bewaar als’ kiezen.

Om deze optie te selecteren klik je op ‘Archief’ in de menu-balk van je tekstverwerker. Houdt vervolgens de option⌥ -toets ingedrukt. Je zal merken dat de ‘Dupliceer’ optie zal veranderen in ‘Bewaar als’. Hierdoor is het mogelijk om een document te bewaren en onmiddellijk te voorzien van een andere naam.

Dankzij deze functie is het vrij eenvoudig om beide opties te gebruiken in OS X. Uiteraard kun je ook de toetscombinatie shift⇧ + cmd⌘ + option⌥ + S gebruiken om een document te bewaren als.

Meer tips over de dupliceer optie kun je hier terugvinden.




Gerelateerde tips:




Reacties


  • Louis 24 augustus 2012 om 10:08

    Het probleem is alleen dat als je dit doet, het originele document óók wordt opgeslagen (als onderdeel van de auto-save). Dus ja, je hebt weer een “Bewaar als”, maar als je die gebruikt heb je alsnog een duplicaat omdat je originele document op dat moent ook opgeslagen wordt.

    Dat is vrij makkelijk zelf te testen. Maak in Tekstedit een document en sla dat op. Voeg daarna wat tekst toe en doe “Bewaar als”. Sluit dan Tekstedit af en open het originele document opnieuw. Je zult zien dat die extra tekst óók in het originele document weggeschreven is.

  • Jan 24 augustus 2012 om 11:29

    Inderdaad, Louis.

    Eerlijk gezegd ben ik niet blij met auto-save. Ik maak vaak wijzigingen in een bestand en sla deze dan op onder een andere naam, zodat het origineel bewaard zou moeten blijven. Helaas door auto-save moet ik het originele bestand dan weer herstellen via versies e.d.. Beetje omslachtig allemaal.

  • Mowat 24 augustus 2012 om 12:10

    Auto-save vind ik persoonlijk de grootste onzin die Apple ooit in een systeem gebouwd heeft. Als je het zoou kunnen in- en uitschakelen , zoals de autosave in Word , dan mag het van mij. Maar nu heb je er alleen maar last van. Dat bewijzen ook weer de 2 vorige reacties.

  • Randy 24 augustus 2012 om 22:21

    Inderdaad zeer dom. Enigste oplossing is dus dit te doen voordat je gaat lopen kloten. Als je in een bestand zelf wilt kloten en niet wilt dat er wordt opgeslagen kun je in Systeemvoorkeuren –> Algemeen aanzetten dat hij eerst moet vragen of wijzigingen moeten worden opgeslagen bij sluiten.

  • iMacer 25 augustus 2012 om 0:27

    Jullie zijn duidelijk nog niet mee met de nieuwe beredeneringswijze.
    Ik vind die autosave juist super. Je werkt aan doc sluit af werkt weer effe verder sluit af. Nee toch effe verder. En na veel 5 en 6 en klaar. Ik dupliceer met origineel terug naar hè begin. Klaar

    Ook heel handig met offertes. Wanneer je paar x verandert kan je simpel via vorige versies eens terug kijken. Je hebt altijd alles bewaard.
    SUPER

  • iMarvin 27 augustus 2012 om 15:16

    De functie “Dupliceer” is bij mij helemaal niet zichtbaar?? Pages, Keynote, Numbers, allemaal hebben ze het niet. Derhalve veranderd er ook niets als ik de option-knop indruk, terwijl ik dit wel heel graag zou willen gebruiken… Iemand een idee?

Een reactie toevoegen: