31 juli 2012

10.810.8: De vernieuwde dupliceer opties

Veel Mac gebruikers hebben de optie 'Bewaar als' gemist in Mac OS X 10.7 Lion. Deze optie werd vervangen door 'Dupliceer' en hierdoor was het niet meer mogelijk om onmiddellijk een document opnieuw te bewaren onder een andere naam.

Wanneer je de optie 'Dupliceer' gebruikte onder Lion werd er automatisch achter de huidige bestandsnaam 'kopie' geplaatst en werd het bestand bewaard op het bureaublad. Apple heeft deze functie aangepast in Mountain Lion zodat hij meer op de functie 'Bewaar als' is gaan lijken.

Wanneer je een bewaard document opent en deze vervolgens bewerkt is het mogelijk met behulp van de Dupliceer-optie een exacte kopie van het document te maken. Wanneer je het document dupliceert wordt automatisch het originele document hersteld in zijn originele staat. Het document dat gedupliceerd wordt kun je hierna direct voorzien van de gewenste bestandsnaam. De naam van een document kun je ook snel bewerken vanuit de titelbalk, door tweemaal op de naam te klikken.

In Lion werd het gedupliceerde document op het bureaublad geplaatst. In Mountain lion wordt het document automatisch opgeslagen in de map van originele bestand. Vanuit de knoppenbalk kun je door op het driehoekje naast de naam van het document te klikken de optie 'Verplaats naar' selecteren. Vanuit hier kun je snel en eenvoudig de locatie wijzigen van het document.

Tevens zijn er twee nieuwe toetscombinaties toegevoegd:

'Dupliceer' toetscombinatie: cmd⌘ + shift⇧ + S
'Bewaar als' toetscombinaite: cmd⌘ + option⌥ + shift⇧ + S

Meer tips voor Teksteditor kun je hier terugvinden.Reacties


 • Joop Vos

  31 juli 2012 om 10:12

  En er is een hack (soort van) om het e.e.a. te restaureren … :)

  Ga naar http://goo.gl/0jTyz voor info en uitleg.

 • Johan

  31 juli 2012 om 13:21

  Houd gewoon de Optie-toets ingedrukt. Dan verandert ‘Dupliceer’ in ‘Bewaar als…’.

 • Mark

  2 augustus 2012 om 13:43

  @Joop: die heb ik ook al uitgevoerd. Misschien ligt het aan mij, maar ik heb het gevoel dat eigenlijk helemaal niemand op dupliceren zit te wachten.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!