4 augustus 2011

De iCloud Feature: Find my Mac…

Ergens in de herfst zal door Apple de iCloud dienst worden gelanceerd. Steve Jobs heeft de vele nieuwe features uitgebreid besproken op de keynote van 6 Juni j.l. Maar hij heeft daarin één functie niet behandeld. Naast Find my iPhone (wat tevens ook werkt met iPad en iPod Touch) wordt er ook Find my Mac aan iCloud toegevoegd. Sinds gisteren kunnen geregistreerde ontwikkelaars deze dienst testen op iCloud.com.

Met Find my Mac kun je de locatie van je Mac traceren, een erg handige optie als deze is gestolen. Naast het traceren is het ook mogelijk om je Mac op afstand te voorzien van een code en het is zelfs mogelijk om op afstand alle data van de harddisk te wissen.

Het is zeer verstandig om de 'Find my…'-functie te activeren op ieder iOS device en Mac dat je bezit. Mocht deze onverhoopt gestolen worden dan bestaat er in ieder geval nog een kans om het apparaat terug te vinden, te blokkeren of te wissen.

Nadat je Mac is getraceerd verschijnen de verschillende opties, wanneer je ervoor kiest om een Mac te locken zal deze automatisch herstarten en alleen nog een lock-scherm weergeven. Het is niet meer mogelijk om de Mac te gebruiken zonder de unlock code.

Zodra iCloud voor iedereen beschikbaar is zullen we uitgebreid aandacht gaan besteden aan alle features. Ben je zelf een ontwikkelaar van iOS of Mac apps, dan kun je iCloud nu uitproberen via de splinternieuwe website iCloud.comReacties


 • Ottovelo

  4 augustus 2011 om 20:45

  zal deze feature dan ook gratis zijn?

 • Richard IJzermans

  4 augustus 2011 om 20:52

  @Ottovelo: Yep!

 • Raimond

  4 augustus 2011 om 20:52

  Uiteraard, iCloud is helemaal gratis (tot 5GB).

 • Koen

  4 augustus 2011 om 21:02

  Klinkt handig, maar van de andere kant… Die acties worden natuurlijk pas uitgevoerd als je mac weer aan staan en verbonden is met internet.

  Stel dat je Mac met opzet is meegenomen door iemand zal deze waarschijnlijk de harde schijf zelf al wissen en herinstalleren.

  Heeft apple hier een handigheidje voor bedacht?

 • Adrie

  4 augustus 2011 om 21:07

  gisteren heb ik sukkel mijn iPad in de trein laten liggen… de stoptrein ging door naar Breukelen ik zat in de trein richting Amersfoort vanaf Utrecht. Door deze functie had ik de Ipad binnen 45 minuten weer in handen…. Maar kwam er achter dat je niet op de iPad via de website je andere devices kan zien. Je moet echt dat programma find my iphone hebben… Ik hoop dat bij de nieuwe iCloud dat niet perse hoeft.

 • Yos

  4 augustus 2011 om 21:13

  Wordt find my iPhone ook beschikbaar voor de 3GS en oudere modellen? Momenteel is find my iPhone alleen beschikbaar voor de iPhone 4 of je moet een abonnement hebben op Mobileme.
  Gaat find my Mac werken op alle Macs? Of wordt dit net als Airdrop beperkt tot bepaalde modellen? (De mac mini van eind 2009 (redelijk recent model) heeft geen Airdrop functionaliteit in Lion)

 • Matthias

  4 augustus 2011 om 21:31

  @Yos
  Find my iPhone is enkel the activeren op een iPhone 4, maar niet enkel daarop te gebruiken. Mijn vriendin bijvoorbeeld gebruikt find my iPhone op haar iPhone 3GS, door het te activeren op mijn iPhone 4.
  Wat je dus moet doen is iemand vinden met een iPhone 4 en daarop find my iPhone aanzetten met jouw account. Hierna verwijder je dit en kun je de functie (gratis en voor niks) gebruiken op je eigen iPhone, inclusief iPhone 3G (originele iPhone ben ik niet zeker, bij gebrek aan testmogelijkheden).

 • Jamy

  4 augustus 2011 om 22:21

  @Koen
  Yep, het firmwarewachtwoord. Even booten vanaf je recoverypartitie (of als je nog geen Lion hebt: vanaf je installatieschijf) en dan Hulpprogramma’s > Firmwarewachtwoord.

  Daarmee kan je niet booten van iets anders dan wat er standaard is ingesteld, en de dief kan dan wel heel leuk je harde schijf eruit lopen halen, maar dan kan ‘ie helemaal niks meer met je Mac. Dus zal ‘ie hem er toch weer in moeten doen.

 • Robbert

  4 augustus 2011 om 22:30

  Je zult dus het guest account moeten activeren en zorgen dat de dief dan wifi kan vinden en vervolgens kan jij de GPS activeren. :) Misschien handig om erbij te vermelden, toch blijf ik Prey ook een betere oplossing vinden met een foto van de iSight erbij!

 • J Posthuma

  5 augustus 2011 om 11:54

  @Matthias,

  Niet geheel correct .. Ik heb nooit een iPhone 4 in mijn handen gehad, en heb via het iCloud gebeuren op mijn 3GS dus ‘Find my iPhone’ geactiveerd. Werkt prima op de 3GS ;)

 • Rob

  5 augustus 2011 om 13:00

  J Postuma, ik ben benieuwd hoe je dat hebt gedaan.

 • Steven Van Peteghem

  5 augustus 2011 om 16:40

  Zeker een heel handige optie bovenop de ‘Find my iPhone’.
  Het doet me denken aan iets dergelijks wat ik al eerder kende namelijk ‘Prey’.

 • mvdbent

  7 augustus 2011 om 11:31

  @Koen firmwarewachtwoord is zo te omzeilen.

 • Daan Lemmen

  21 augustus 2011 om 14:50

  Hoe kan ik deze feature gebruiken, ik ben iOS en Mac Developer?

Een reactie toevoegen: