5 augustus 2011

10.7OS X Lion: De Digitale-kleurenmeter en hexadecimale waardes

Mac OS X Lion heeft ontzettend veel verbeteringen maar er zijn ook wel degelijk enkele minpunten op te noemen. Wanneer je wel eens gebruik maakt van de digitale-kleurenmeter applicatie, welke standaard aanwezig is in Mac OS X dan zul je waarschijnlijk hebben gemerkt dat daarin flink wat functionaliteit is verwijderd.

Het belangrijkste gemis in de Lion versie, de mogelijkheid om de hexadecimale waarde van een kleur weer te geven, een optie die eigenlijk onmisbaar is als je met websites werkt of andere grafische projecten. Gelukkig is het met behulp van een klein stukje AppleScript mogelijk om de hexadecimale waardes weer te geven, we maken gewoon onze eigen hexadecimale kleurenmeter!

Start de AppleScript editor (Programma's ▸ Hulpprogramma's) en type de onderstaande twee commando's in het venster:

choose color

Door op de knop 'Voer uit' te klikken zul je zien dat het standaard kleurenvenster verschijnt, sluit deze weer af en bewaar het AppleScript als 'Hex-Kleuren', kies daarbij voor de 'Programma' structuur (belangrijk!).

Start nu de zelf gemaakte Hex-Kleuren applicatie en selecteer de knop 'Kleurenpaletten' (1). Selecteer bij 'Palet' voor 'Web Safe Colors' (2) waardoor de hexadecimale weergave wordt geactiveerd. Met behulp van het vergrootglas (3) kun je op het scherm een kleur 'Picken' en direct daarvan de hexadecimale waarden bepalen.

Natuurlijk is ditkleurenvenster vanuit bijna iedere Mac OS X applicatie redelijk eenvoudig te benaderen, het bepalen van de hexadecimale waarde gaat dan op exact dezelfde manier als hierboven beschreven.

Nadeel van deze methode is dat alleen de "Web Safe Colors" worden getoond (waardes: 00,33,66,99,CC en FF). Wil je de volledige kleurenreeks willen bepalen dan kun je gebruik maken van de kleurenvenster plugin: Hex Color Picker zie ons eerder artikel:

HexColorPicker: hexadecimale kleuren in het kleurenvensterReacties


  • Sjaak

    5 augustus 2011 om 9:47

    TOP! Hier was ik echt dringend naar aan het zoeken! Thanks! Waarom doet Apple nu zoiets?

  • yeni

    4 januari 2013 om 15:24

    bedankt voor de tip!!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!