5 december 2012

De interface van iTunes 11 aanpassen

iTunes 11 is nog maar enkele dagen beschikbaar en er zijn al een hoop voor- en tegenstanders. Veel gebruikers missen de navigatiekolom, de oude weergave en andere opties. Wanneer je niet kunt wennen aan de vernieuwde interface kun je bepaalde opties snel weer terug activeren zodat iTunes 11 weer een beetje op het vertrouwde iTunes 10 gaat lijken.

Echter is het een kwestie van gewoon wennen en de voordelen van de vereenvoudigde iTunes 11 in te zien. Volg onderstaande stappen om iTunes 11 min of meer terug te brengen naar zijn vorige look.

Als eerste kun je de navigatiekolom weer opnieuw weergeven, open hiervoor iTunes en navigeer naar het weergave-menu. Klik hier op de optie ‘Toon zijbalk’. Ook met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + S kun je snel de zijbalk tonen of verbergen. Klik vervolgens op nummers om je hele muziekbibliotheek weer te geven.

Wanneer je de zijbalk activeert is het opvallend dat de Podcast-selectie standaard is uitgeschakeld. Deze kun je vrij eenvoudig activeren via de voorkeuren van iTunes. Ga hiervoor naar iTunes ▸ Voorkeuren ▸ Algemeen. Activeer de optie 'Podcasts' en bevestig door op 'OK' te klikken.

In iTunes 11 is standaard de statusbalk uitgeschakeld. Dit kan storend zijn omdat via de statusbalk het aantal onderdelen en totale tijd en geheugen werd weergegeven. Deze kun je eenvoudig weer activeren via Weergave ▸ Toon statusbalk.

In de raster-weergave wordt de achtergrond van een albumlijst automatisch aangepast aan de kleuren van de hoes van het album, deze functie kun je uitschakelen. Ga hiervoor naar iTunes ▸ Voorkeuren ▸ Algemeen. Schakel de optie ‘Gebruik aangepaste kleuren voor geopende albums, films, enz’ uit.

Meer tips over iTunes 11 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Michiel

  5 december 2012 om 9:09

  Heeft iemand al ontdekt waar ‘toon dubbele bestanden’ in deze nieuwe versie zit?

 • JPosthuma

  5 december 2012 om 9:19

  Zo ver te zien is, bestaat deze niet meer, heb er ook al naar gezocht en ge-Googled, maar nog geen resultaat. Als het er al is zit het verdomt goed verstopt.

 • Jan

  5 december 2012 om 10:18

  In het zoek venster, kon ik ook het aantal sterren aangeven en zoeken in genre. Dit werkt niet meer. Weet iemand hoe dit weer kan werken?

 • simon

  5 december 2012 om 10:22

  Weet iemand of het mogelijk is de albums te sorteren op albumnaam en niet op artiestennaam? Vooral bij klassiek is dat een gemis.

 • Wesley Fabry

  5 december 2012 om 10:42

  @Simon Je kunt de albums selecteren op titel door de weergave ‘Albums’ in te schakelen en vervolgens via de menubalk Weergave de optie ‘Weergaveopties’ te selecteren. Sorteer vervolgens op ‘Titel’.

 • Ro

  5 december 2012 om 11:01

  @Michiel Die optie zit er niet meer in. Deze wordt met een update later weer toegevoegd.

 • Michiel

  5 december 2012 om 14:04

  @Ro: Gelukkig maar, dank voor je reactie, Ro.

 • Eddy

  5 december 2012 om 14:30

  Ik zie absoluut niet meer welke nummers ik gemarkeerd heb in iTunes om naar de iPod over te brengen…

 • Erik

  6 december 2012 om 9:51

  De balk met “nummers, albums, artiesten, genres, video’s, radio” zou ik graag zelf willen inrichten. Als liefhebber van klassieke muziek zou ik daar “componisten” in willen hebben. Kan dat?

 • Wijo

  6 december 2012 om 18:09

  Ik vind het geen verbetering, zoek me een ongeluk waar alles staat, deel het gemis van eddy en erik. Kan iemand mij vertellen hoe je de vorige versie kunt terugkrijgen (ik ben een 64-jarige digibeet), daar kon ik mee lezen en schrijven en voldeed prima aan mijn behoefte en hoe ik bestanden en genres had ingedeeld

 • Derk

  7 december 2012 om 20:04

  Bedankt voor de tip over de zijbalk, kan ik eindelijk mijn foto’s op mijn iPad bijwerken.

  De UI van iPad, iPod en iPhone vind ik heel goed, maar de UI van iTunes vind ik erg bloeddrukverhogend.

  nogmaals bedankt

 • Jan

  9 december 2012 om 16:08

  Ik vind dat een en ander verschrikkelijk traag is geworden, ik heb wel een muziek bibliotheek van 85.000 nummers maar in de oude situatie geen enkel probleem, nu niet meer voor uit te branden, Wie kan me helpden

 • nick

  9 december 2012 om 23:16

  Podcasts en muziek naar mijn iphone synchroniseren gaat zo verschrikkelijk traag… bij itunes 10 was alles met een minuut gesynched en bij itunes 11 gewoon een half uur voor net 4 podcasts… geef mij 10 maar weer.

 • Bouduin

  9 december 2012 om 23:41

  Wanneer je een iPod van een ander aansluit, kun je in de bibliotheek van die iPod alleen zoeken op nummers die je in de iTunes Music Store hebt gekocht. Nu heb ik dus een lijst van 20.000 nummers, waarin ik niet kan zoeken als ik bij een ander ben. BRAVO Apple, NOT!!!

 • Ab

  10 december 2012 om 20:26

  Ik kan albums slepen naar mijn ipad, soms en dan weer niet worden ze overgezet en meestal ook nog zonder de illustratie van het album.
  Ik ben hier niet blij mee.

 • Ab

  10 december 2012 om 20:30

  Van de 10 albums zijn er vier te beluisteren de rest blijft lichtgrijs en kan er niets mee. Je ziet ook geen bewegen dat het overgezet wordt.Dit duurt nu al een 1/2 uur.

 • Ab

  10 december 2012 om 20:41

  Misschien iets te snel geweest nouja snel, na 45 min. komen er plotseling drie albumillustraties te voorschijn op mijn ipad, maar de overgezette nummers zijn nog steeds grijs en zijn niet af te spelen.

 • Jumpie

  22 december 2012 om 15:19

  Weet er iemand hoe ik de “cd-illustratie” van mijn aparte cd’s weer in de algemene overzichtslijst kan krijgen? Als ik met de rechter muisknop op de titelbalk (album-track-naam-artiest-…) klik en in het aanvinkveld terecht kom dan ontbreekt daar de keuze “illustratie” welke wel in iTunes10 te vinden was.
  Alvast bedankt.

 • Wim

  23 december 2012 om 19:13

  Van de meeste klassieke cd’s kent itunes de bijbehorende albumillustraties niet. Die konden in itunes 10 handmatig van internet worden gedownload en ingevoegd. Die optie is er niet meer. Sneu voor klassieke muziek liefhebbers. Na installatie van itunes koste het uren om alle albums weer te kunnen beluisteren. Van de zelf toegevoegde albumillustraties was een groot aantal door andere vervangen, een paarvdoor volstrekt willekeurige!
  Ik ben met itunes 11 helemaal niet blij. Is er een mogelijkheid terug te gaan naar itunes 10?

 • Stephan

  27 december 2012 om 13:05

  Hoe kun je in i-Tunes 11 de nummers zien met daarvoor de illustratie van de album zoals voorheen in 10. Vind ik veel overzichtelijker.

 • Do-Rithm

  13 januari 2013 om 13:14

  Hoe wijzig ik het nummer info van het liedje?
  Nummer
  Artiest
  Album artiest
  Album
  Genre
  Etc.
  Dat is ineens met grijze letters en je kunt niks aan passen.
  Veel nummers staan verkeerd gerangschikt in mijn itunes.

 • Hans Stam

  3 juni 2013 om 17:29

  Sinds kort gebruik ik Pod Trans Pro. http://www.imobie.com/podtrans-pro/
  Dit is een verademing. Gaat wel even wat sneller dan de itunes 11
  Was de hele dag bezig met synchoniseren van 2500 nummers, weliswaar veel grote klassieke werken, maar tergend traag.
  Aanrader dus die Pod Trans Pro. Is niet gratis..
  Hans

 • Jolanda

  23 september 2013 om 21:19

  Hoe kan ik dubbele nummers verwijderen?
  Voorheen kon je aanvinken dubbele niet tonen.

  Ik heb heel veel nummers in de lijst staan, het is niet te doen om dat 1 voor 1 te doen, hoe moet ik dat nu doen?

 • Thymis

  7 oktober 2013 om 16:23

  Hoe zet ik tracks die per ongeluk in een album zijn verzameld, weer los van elkaar?

 • Herbert Pasveer

  19 november 2013 om 23:14

  Onlangs heb ik de nieuwe Ios op mijn ipod gezet, en ik heb nu het volgende probleem. Vroeger werd een clip beeldschermvullend afgespeeld als ik de ipod draaide (naar horizontaal). Dat was leuk. Als ik dat nu doe, dan verdwijnt de clip en verschijnt een raster met alle albums op dat ipod. Dat is niet leuk. Mijn vraag: is dit op te lossen?

 • Peter Krynen

  30 juli 2015 om 22:57

  Vraag: Mijn iTunes geeft geen menubalk meer weer.
  Hoe krijg ik die terug?

 • Peter Krynen

  30 juli 2015 om 23:01

  Trouwens, ik heb alleen maar een schermvullende versie. Ik kan ‘m niet aanpassen met pijltje naar het formaat dat ik wil. Rood geel groene bolletjes links boven zijn ook verdwenen.
  Ik kan alleen iTunes draaien of iets anders, combinaties zijn niet meer mogelijk.
  Een vervelende ontwikkeling…..
  Wie geeft mij de goede tip?

 • Peter Krynen

  30 juli 2015 om 23:14

  Ik heb het al gevonden: Cursor naar de top[rechts boven?] en de balk verschijnt.
  Na enig zoeken kun je alles weer vinden/herstellen.
  Hoe zal dit over tich jaar zijn, elke keer weer een zoektocht door een vertrouwd programma door zijn updates. Updaten wordt riskant. Deze nieuwe versie heeft me al de nodige vloeken en hoofdbrekens gekost.
  Van een database een plaatje en verkoopmachine maken werkt niet.
  Zijn er al nieuwe, niet commercieel gevoerde database voor muziek?
  Hoor het graag

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!