1 september 2015

De iPhone Simulator zonder Xcode gebruiken

Retina logo van Xcode app

Als je al eens met Xcode hebt gewerkt, ken je ongetwijfeld de Simulator applicatie: dit is de bijgeleverde app waarmee iPhones en iPads kunnen worden ‘nagebootst’.

De Simulator wordt automatisch gestart als je, vanuit Xcode, een app bouwt en uitvoert. Je kunt de Simulator echter ook buiten Xcode gebruiken, door hem in je Dock te zetten. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je zelf websites bouwt: je kunt dan snel kijken hoe je website er op de verschillende types iPhone uitziet.

Je hebt een willekeurige app nodig om de Simulator te kunnen gebruiken. Als je nog niet eerder een project hebt gebouwd, kies je FileNewProject. Daarna verschijnt het venster uit onderstaande afbeelding.

1

Kies, net als in de afbeelding, Single View App en klik op Next. Vul, in het scherm dat daarna verschijnt, de velden in, zoals dat hieronder is gedaan.

2

Xcode vraagt waar je het project wilt bewaren: kies een willekeurige map (je hebt het project straks, als je de Simulator eenmaal hebt geïnstalleerd, niet meer nodig). Na enkele ogenblikken toont Xcode het scherm uit de volgende afbeelding: er is een project voor je gemaakt.

simulator xcode

Dit project bevat een kant-en-klare app, die niets bijzonders doet: hij toont alleen maar een wit scherm. Meer hebben we ook niet nodig; onze app is alleen maar bedoeld om de Simulator te kunnen starten. Kies ProductRun om dat te doen (je kunt ook op de ‘Play’-knop drukken, links bovenaan in het Xcode-scherm). Nadat de Simulator is gestart en de app is geladen, zie je het witte scherm van onze app:

4

simulator xcodeVeel belangrijker is, wat er op het Dock gebeurt. Daar is een nieuw icoon verschenen: Ctrl-klik (of klik met de rechter muisknop) op het icoon, waarna een menu verschijnt. Kies Opties.

simulator xcode

Kies nu de eerste optie, Permanent in Dock. Klaar! Je kunt zowel Xcode als de Simulator nu sluiten. Het Simulator-icoon blijft echter in je Dock staan:

simulator xcode

Vanaf nu kun je de Simulator starten door eenvoudigweg op het icoon te klikken, waarna je bijvoorbeeld met Safari aan de slag kunt om je website op diverse devices te testen.

simulator xcode

Wil je meer weten over het maken van je eigen apps voor de iPhone, iPad en Apple Watch? Als appletips-lezer krijg je tien euro korting op het populaire eBook van de iOS Academie: Apps bouwen met Swift. Klik hier voor meer informatie.

Wil je zelf apps ontwikkelen met Swift? Dat kan, op appletips maken we je wegwijs in de wereld van Swift, Klik hier voor alle posts, plus lesmateriaal.Reacties


 • Chantal

  1 september 2015 om 10:26

  Dit kan sneller:

  1. Open Xcode
  2. Ctrl-clik (of rechter muisknop) op Xcode Dock icon
  3. Kies Open Developer Tool > iOS Simulator
  4. Ctrl-click (of rechter muisknop) op iOS Simulator Dock icon
  5. Kies Opties > Permanent in Dock (of sleep iOS Simulator Dock icon naar andere plek)

 • Willem

  1 september 2015 om 20:04

  Kun je dan ook .ipa app bestanden draaien binnen die simulator?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!