19 april 2012

De iPhoto bibliotheek verplaatsen

Mocht je de iPhoto bibliotheek willen verplaatsen naar een andere fysieke harddisk of partitie dan kun je de bibliotheek op eenvoudige wijze verplaatsen. De standaard foto bibliotheek wordt opgeslagen in de map:

thuismap ▸ Afbeeldingen ▸ iPhoto-bibliotheek.

De 'iPhoto-bibliotheek' kun je met behulp van Finder eenvoudig verplaatsen of kopiëren naar een alternatieve locatie. Nadat deze is verplaatst of gekopieerd, dubbelklik je op de 'iPhoto-bibliotheek' en iPhoto zal automatisch de bibliotheek openen. Tevens zal iPhoto ook direct alle referenties aanpassen naar de lokatie, zodat deze automatisch zal worden geopend bij het opnieuw opstarten van iPhoto.

Wanneer de bibliotheek correct wordt geopend kun je eventueel de originele 'iPhoto-bibliotheek' verwijderen uit de map:

thuismap ▸ Afbeeldingen

Mocht iPhoto bij het opstarten van iPhoto de verkeerde 'iPhoto-bibliotheek' openen dan kun je iPhoto afsluiten en opnieuw opstarten met de option⌥-toets ingedrukt. Je krijgt dan de mogelijkheid om een alternatieve bibliotheek te selecteren. Een erg handige functie als je gebruik wilt maken van meerdere bibliotheken.

Mocht je problemen ondervinden bij het openen van de iPhoto-bibliotheek op de originele of een alternatieve locatie dan kun je iPhoto opstarten met de toetscombinatie: cmd⌘ + option⌥. Er zal nu een venster verschijnen met de volgende opties:

• Herstel de iPhoto-bibliotheekdatabase
• Bouw de iPhoto-bibliotheekdatabase opnieuw op vanaf automatische reservekopie.
• Bouw de kleine miniaturen van de foto's opnieuw op.
• Bouw alle miniaturen van de foto's opnieuw.
• Herstel ongekoppelde foto's in de map 'iPhoto-bibliotheek'.
• Controleer en herstel de bestandsbevoegdheden van de 'iPhoto-bibliotheek'.

Met behulp van de bovenstaande opties is vrijwel altijd mogelijk om een corrupte bibliotheek weer werkend te krijgen, zonder dat je kostbare foto's verloren gaan.Reacties


 • niels

  19 april 2012 om 9:45

  Werkt het bij Aperture op dezelfde manier?

 • RayOnWaX

  19 april 2012 om 10:07

  Fotos werkt t perfect alleen de filmpjes zijn niet meer te bekijken……

 • Ron

  19 april 2012 om 15:40

  Wat vervelend is van iPhoto is dat het programma niet de eigen zelfgekozen mapstructuur aanhoudt. Daar baal ik erg van!

 • Bonimacx

  19 april 2012 om 16:22

  @Ron: iphoto is net zoals iTunes een ‘database’ Het is niet de bedoeling dat de mapstructuur zelfgekozen wordt. Dat moet je overlaten aan de programma’s zelf als je geen problemen wilt.

 • Barry

  19 april 2012 om 21:50

  @Ron, helemaal mee eens !!

 • Kevin

  20 april 2012 om 9:53

  @Ron Dat is ook de reden dat ik geen iPhoto gebruik. Ik heb mijn foto’s op een NAS staan zodat deze altijd en overal toegankelijk zijn. Natuurlijk zou ik ook wel iPhoto willen gebruiken om zo personen te laten herkennen etc. maar helaas.

 • Esther

  1 augustus 2012 om 19:30

  Mooi fotoverslag gemaakt met iPhoto op mijn nieuwe iPad, krijg ik de mededeling dat iPad de koppeling niet kan maken en dat ik het later nog maar eens moet proberen. Nu kan ik mijn verslag dus niet delen…….dus ehhhhh hoe moet dat nou?

 • thoobs

  10 december 2012 om 22:36

  Hopelijk kan iemand mij helpen of anders verder op weg helpen:
  Met het importeren van foto’s naar Iphoto is er iets niet goed gegaan.
  Er stonden ongeveer 10.000 foto’s op maar ik weet niet of dit nog zo is.
  Vreemd genoeg geeft Iphoto na reparatie van de iphoto-bibliotheek nog steeds dezelfde map structuur aan en ook alle thumbnails/kleine foto van origineel staan er nog. Als ik op de kleine afbeelding klik dan verschijnt er een driehoek met uitroepteken maar geen foto. Als ik op de HD naar de bibliotheek ga dan staat er voor 24GB aan info op. Het lijkt wel alsof de foto’s er nog wel zijn maar dat iphoto dit niet goed kan vinden. Ik hoop dat de foto’s niet verdwenen zijn.
  Hopelijk kan iemand mij verder helpen?
  Bij voorbaat dank!
  Thoobs

 • Marije

  5 januari 2013 om 12:53

  Na synchronisatie van de fotobibliotheek van mijn oude imac naar de nieuwe imac zijn van een aantal gemaakte fotoboeken (aangemaakt in de oude mac) de kaften niet meer zichtbaar. Ook in de ‘projectenkast’ zie ik alleen maar lege kaften. Weet iemand hoe ik de foto’s op de kaften zichtbaar kan krijgen?

 • Wesley

  9 januari 2013 om 19:37

  Hallo, Ik ben via Finder mijn IPhoto bibliotheek naar een gedeelde map in mijn Synology NAS aan het kopiëren. Maar op de tijdbalk van Finder geeft hij aan dat dit ongeveer 6 dagen gaat duren. Het is wel een behoorlijke bibliotheek (129,5 GB), maar is dat niet wat overdreven? Of doe ik iets verkeerd?

 • Remon

  2 februari 2013 om 18:24

  @Wesley…heb je daar inmiddels een oplossing voor? Mijn library is 159GB en copieren op de normale manier duurt veel te lang…

 • hans thieme

  3 maart 2013 om 22:08

  Ik heb ook het probleem dat het kopieren (met mijn iMac 27″) van mijn iPhoto-bibliotheek (135,72Gb) die nu op een externe hd staat, naar mijn NAS ongeveer 29 dagen duurt…
  Lijkt me niet een normale gang van zaken. Voorlopig staat hij even te werken…

  Is daar een andere methode voor?

 • Geert

  27 mei 2013 om 21:41

  Ik heb het volgende probleem met iPhoto.
  Ik open iPhoto en bekijk een bepaalde map met foto’s. Ik ga nu naar een ander programma, geen probleem. Als ik terug ga naar iPhoto opent niet de map waar ik in zat maar de laatste import. Vindt dit behoorlijk irritant.
  Wie weet de oplossing?
  mvg
  Geert

 • Aad

  17 augustus 2013 om 8:29

  iPhoto op mijn iMac ging steeds trager opstarten, nu blijft het bij een draaiende strandbal.
  Alle truckjes geprobeerd zoals opstarten van iPhoto met option/command, maar niets krijgt het programma meer aan de gang. Ook iPhoto opnieuw geinstalleerd vanaf bijgeleverde cd, ook iPhoto opnieuw gedownload van de Appstore, niets werkt. Ik heb geen time-machine, weg foto’s? Ik las ergens dat dit het gevolg kan zijn van een te groot geworden database…
  Heeft iemand nog een truckje om de foto’s uit de corrupte database te krijgen?
  Aad

 • Rob

  20 september 2013 om 21:27

  @Aad, heb je ‘Iphoto library manager’ al geprobeerd? Zoek even met Google. Een krachtig programma dat kan helpen om database opnieuw op te bouwen of te herstellen. Suc6

 • Mattie

  9 augustus 2014 om 21:03

  Ik heb hetzelfde probleem als Wesley, Remon en Hans Thieme. Het kopiëren van de bibliotheek naar mijn Time Capsule duurt nog maar liefst 8 dagen…. Hebben jullie hier al een oplossing voor? Ik heb de ruimte op mijn Mac namelijk dringend nodig, alvast dank!

 • Maarten

  31 januari 2015 om 15:46

  Omdat mijn snel groeiende Iphoto-library (203 GB) teveel ruimte gaat innemen op mijn Imac (2009. nog 52 Gb beschikbaar van de 599) kocht ik een Nas (Synology DS412+ met 4×3 Tb). Daarop maakte ik een gedeelde map aan in de map Filestation (waar ook Time Machine met succes is ondergebracht). Bij het verslepen of op andere wijze kopiëren van de bibliotheek van de Imac naar de Nas, start Apple met het voorbereiden van deze actie. Na korte tijd verschijnt de melding; “Het onderdeel ‘iPhoto Library’ kan niet worden gekopieerd, omdat er onvoldoende ruimte beschikbaar is.” Wat betekent dit? gaat het om geheugenruimte op de Imac of om ruimte op de Nas (die is er voldoende)? Of betekent het iets anders? Wie kan mij helpen?

 • Hans

  9 februari 2015 om 10:40

  @Maarten Ik heb ook net een Synology gekocht, onder meer om vanop verschillende apparaten aan onze foto’s te kunnen. Het verplaatsen van de iPhoto-bibliotheek naar een NAS wordt echter fel afgeraden. Als ik jou was, zou ik eerst maar eens even Googelen naar de mogelijke nadelen… Ik doe het alvast niet en ga op zoek naar een alternatief…

 • Nana

  26 november 2015 om 23:25

  Ik heb een probleem, ik heb altijd back-up gemaakt van iphoto dmv time machine, maar als ik die iPhoto bibliotheek wilt openen doet hij het niet en ik kan geen van de filmpjes die in iPhoto stonden meer zien, please help want hier staan alle filmpjes van mijn dochter in van haar eerste 2 jaar!

 • Maud

  26 juli 2016 om 20:58

  Ik heb hetzelfde probleem als Nana. Mijn laptop is helemaal schoongemaakt en voorzien van een nieuw besturingssysteem. Namelijk: OS X EL Capitan. Voordat alle software van mijn laptop werd afgehaald heb ik eerst een back-up gemaakt met time machine. Het probleem is nu alleen dat de oude iPhoto momenteel niet meer werkt met mijn huidige besturingssysteem. Ik heb daarom een nieuwe versie gedownload, maar mijn oude fotobibliotheek wordt niet geïmporteerd. Slaat iPhoto de foto’s ergens op je interne harde schijf op? Ik hoop dat er een oplossing is zodat ik mijn foto’s weer terug krijg!

 • Monique

  19 augustus 2016 om 12:57

  Na de laatste software update van mijn mac is iPhoto veranderd in Foto’s. Nu lukt het niet meer om de iPhoto bibliotheek op mijn externe NAS in te lezen. iPhoto komt niet verder dan 15%. De bibliotheek is 100GB groot. Heeft iemand hiervoor een oplossing en hoe zet ik eventueel de bibliotheek succesvol terug naar mijn mac?

Een reactie toevoegen: