31 mei 2011

De Mac OS X menubalk zwart maken

Met behulp van de systeemvoorkeuren is het mogelijk om de doorzichtige Mac OS X menubalk te vervangen door een simpele grijze versie zoals die ook in de voorgangers van Mac OS X 10.5 Leopard aanwezig waren. Je kunt deze optie terugvinden in  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Bureaublad en schermbeveiliging ▸ optie: Doorzichtige menubalk.

Het is ook mogelijk om de menubalk 'zwart' te maken, hiervoor heb je wel de hulp nodig van de gratis tool 'Nocturne'. Met deze tool is het mogelijk om de schermweergave van Mac OS X aan te passen aan donkere omstandigheden. Zo kunnen bijvoorbeeld de vensters en het bureaublad worden weergeven in een zwart/wit weergave.

Om de menubalk zwart (invert) weer te geven schakel je eerst de doorzichtige weergave van de menubalk uit ( ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Bureaublad en schermbeveiliging ▸ optie: Doorzichtige menubalk). Activeer hierna de optie 'Invert menu bar' optie Nocturne en de zwarte menubalk verschijnt. Met behulp van de optie 'Dim when inactive' wordt de menubalk in zijn geheel gedimd of tot een bepaald niveau wat je zelf kunt instellen met de slider.

Nocturne is gratis te downloaden op de onderstaande Google Code website:

http://code.google.com/p/blacktree-nocturne/Reacties


 • Dagaloni

  31 mei 2011 om 9:45

  Ik neem aan dat het een bestandje is wat dat programmaatje aanpast. Weet iemand het pad waar dit bestandje zich bevind? Ik zou zo graag ‘geen’ menubalk hebben. Dat er gewoon tekst staat op de achtergrond! :)

 • Roy

  31 mei 2011 om 10:49

  Heb je de sourcecode al bekeken?
  http://code.google.com/p/blacktree-nocturne/source/checkout

 • Dagaloni

  31 mei 2011 om 17:46

  Ja een klein beetje. Ik ga wel verder zoeken op de site die jij me hebt gegeven ;) Best lastig nog…

 • Marco

  31 mei 2011 om 18:52

  Geprobeerd en geprullenbakt. Compleet nutteloos. Het is niet eens leuk.

 • Thor

  31 mei 2011 om 21:12

  @Marco het hoet niet nuttig te zijn, je moet het dan ook alleen installeren als een zwarte menubalk je aanstaat…

 • Tim de Leeuw

  1 juni 2011 om 13:50

  Ik heb nu een zwarte menubalk hierdoor, maar mijn twitter app geeft daar aan als ik een nieuwe tweet heb in mijn timeline, maar soms is dat blauw en soms oranje. Is er een manier om dat constant blauw te laten oplichten? Veel mooier….

  En nu ontbreekt er mij nog 1 aanpassing van mijn MacBook bureaublad: volledig zwart/witte (grijsschaal) icoontjes op mijn Dock.
  Ik heb de ‘plaat’ waar de icoontjes opstaan al doorzichtig/spiegelend gekregen mbv het programma Candybar.
  Daarin kan ik ook alle icoontjes van alle apps aanpassen, maar dat moet je dan individueel gaan aanpassen in Photoshop en dan alles handmatig doen, iemand een gemakkelijker voorstel?

  THNX!

 • Bas

  1 juni 2011 om 21:06

  Helaas heb ik zo nu en dan ook ongewenst een zwarte menu balk (met zwarte letters dus vrij moeilijk te lezen) gewoon in osx zonder programma… Weet nog steeds niet waar dit door komt.

 • Menno Mulders

  2 juni 2011 om 17:59

  Mooi, ik zat er net over te denken of ik die menubalk niet in iOS stijl kan krijgen, en ja hoor, daar is Nocturne. Super!!

 • king1987

  4 augustus 2011 om 22:18

  Hmm, werkt niet meer goed bij Lion :( enig idee Richard om mn balk weer zwart te krijgen? (bij lion werkt het niet goed bij fullscreen modus)

Een reactie toevoegen: