15 december 2012

NieuwsDe nieuwe Google Maps app met turn-by-turn navigatie

Eindelijk! Dachten vele toen ze eerder deze week de officiële Google Maps applicatie verscheen in de iOS app store. Wij van appletips hebben uiteraard de applicatie gedownload, geïnstalleerd en uitgebreid getest.

Naast de traditionele kaartweergave bevat deze applicatie net zoals de vorige versie ook Streetview, randinformatie bij gezochte locaties en routebeschrijvingen. Nieuw is de mogelijkheid tot een turn-by-turn navigatie. Een klein overzicht over het gebruik van deze functies en opties kun je hieronder terugvinden.

Zoeken en streetview:

Download de applicatie in de iOS App Store en open hem, er wordt gevraagd om in te loggen met je Google account, hierdoor worden zoekopdrachten en opgeslagen routes bewaard 'in de cloud' zodat je deze ook kun gebruiken op een ander apparaat (bijvoorbeeld je Mac) Hierna kun je gelijk aan de slag met de app. Uiteraard is het vrij eenvoudig te zoeken, tap op de zoekbalk en voor je zoekopdracht in.

Wanneer je bijvoorbeeld 'Tapas' invoert krijg je allerlei gevonden locaties, deze vind je onderaan terug in de balk. Met een swipebeweging links of rechts kun je navigeren tussen de verschillende zoekopdrachten. Door op de informatie over locatie te tappen krijg je meer te zien over de zoekopdracht. Daarnaast kun je op de knop 'Streetview' tappen om deze optie te activeren.

Verkeer, OV en satelliet :

Zoals we gewoon zijn is het mogelijk extra informatie te tonen op de kaarten, voorbeelden hiervan zijn de huidige verkeerssituatie en OV-informatie. Daarnaast kun je ook de kaarten weergeven in de satelliet weergave. Deze opties vind je terug in het extra-menu. Deze kun je activeren door rechts beneden op de drie bolletjes te tappen. Helaas is het ons niet gelukt om de OV-informatie te bekijken (regio Noord-Brabant).

Turn-by-turn navigate:

Net zoals de kaarten applicatie van Apple ondersteund de Google Maps app ook turn-by-turn navigatie. Deze is vrij eenvoudig te activeren, voer een locatie in de zoekbalk in en tap vervolgens onderaan op de blauwe auto. Selecteer een gewenste route en tap op 'Starten'. Er zijn twee verschillende weergave mogelijkheden: 2D en 3D. De 3D weergave wordt automatisch aangepast naar 2D bij het kruispunten, afslagen en dergelijke, dit voor een beter overzicht. Handmatig kun je deze weergaves aanpassen door op het kompas te tappen. Met een eenvoudige knijp- of spreidbeweging kun je in- en uitzoomen op de kaart tijdens de route.

De volledige route wordt onmiddellijk ingeladen en lokaal bewaard, hierdoor heb je tijdens de rit geen dataverbinding nodig. Tijdens het navigeren is het mogelijk andere applicaties te gebruiken (bijvoorbeeld de muziek app) via een meldingsstrook word je op de hoogte gehouden van de verkeersaanwijzigingen. Daarnaast is het ook mogelijk de applicatie te gebruiken in sluimerstand. Via een push-notificatie in het toegangsscherm wordt je op de hoogte gehouden van de route.

Een groot voordeel is de stem, deze is opmerkelijk beter dan de Apple variant, echter klinkt de Google Maps stem een beetje depressief. De applicatie is strak en eenvoudig in gebruik, overigens heeft hij duidelijke een Android-look. Google Maps is gratis te downloaden in de App Store via onderstaande link. Voorlopig is hij nog enkel te downloaden voor de iPhone of iPod Touch. Of er een iPad variant zal komen is nog niet bekend.

Google Maps - GPS Navigation
Google Maps - GPS NavigationCategorie: Navigation, Food & Drink
Ontwikkelaar: Google, Inc.
iPad & iPhone  4+  125 MB DOWNLOAD GRATIS

View poll on GoPollGo

Meer tips over kaarten kun je hier terugvinden.Reacties


 • matthijs

  15 december 2012 om 10:11

  Ik heb dit geprobeerd richting Schiphol, en het werkte prima!

 • Simon

  15 december 2012 om 10:35

  Het enige wat ik nog mis is, de mogelijkheid om in je adresboek op een adres te tikken waarna hij naar de juiste plek op de kaart navigeert en je zo snel de streetview kunt bekijken, zoals voorheen. Dat is ook mijn grootste bezwaar van Apples eigen App, dat was voorheen wel het geval. Maar het is duidelijk een verbetering ten opzichte van de losse streetview App. Al was ik daar al blij mee, toch is die nu ingehaald.

 • Simon

  15 december 2012 om 10:38

  Volgens Nu.nl: Google Maps voor iOS overtreedt privacywet – http://www.nu.nl/internet/2982838/google-maps-ios-overtreedt-privacywet.html

 • mwil

  15 december 2012 om 11:13

  Zucht.. Eerste test met google maps navigation en hij stuurt me met de auto een doodlopende weg in.. Tomtom maar is opgraven

 • jagers

  15 december 2012 om 11:24

  OV. Functie werkt nog niet

 • Brandius

  15 december 2012 om 13:22

  Ov werkt wel. Kies route, kies dan ikoon van Ov(bus, trein, tram, metro).
  Klop dan bestemming in. Voilà

 • Rico

  15 december 2012 om 14:56

  Alleen jammer dat je buiten de auto/bus/voetganger geen fietser kan laten navigeren. Auto route en voetgangsters route voldoet vaak niet als fietsroute. Verder ziet de app er aardig uit.

 • Cloverfield

  15 december 2012 om 15:11

  Sportief van Apple dat ze Google Maps toelaten… (maar eigenlijk te logisch voor woorden ook). Apple Maps kwijnt wat mij betreft dood en zien we wellicht over 5 jaar wel weer terug.

  Google Maps is zo veel meer compleet. Hij vind alle straten en de meeste bedrijven. Dit was voor Apple Maps een zware opgave. Nu velen Google Maps gaan gebruiken zal Yelp icm Apple Maps links gelaten worden en zal Apple Maps nooit echt groeien…

 • jos

  15 december 2012 om 23:14

  Werkt prima. Nog een voordeel is dat wanneer je TomTom geïnstalleerd hebt op je iPhone de aanwijzingen van TomTom ook via de audioinstallatie te horen krijgt wat normaal niet gebeurt. Je hebt dan wel twee navigatiesystemen aan staan ;-

 • Robin Heerooms

  16 december 2012 om 11:34

  Google earth werkt niet meer op 3GS. App start wel op maar er verschijnt geen kaart. Kwam erachter door in maps op earth te drukken. Iemand anders hier ook last van?

 • Richard

  17 december 2012 om 9:18

  Ik ben heel benieuwd hoe het met de privacy zit bij Google. Ik heb de statement gelezen en werd daar niet blij van.
  Hoe ervaren jullie dat?

 • Guus

  20 december 2012 om 10:33

  Kan je de Apple maps ook verwijderen?

 • Sietse

  23 december 2012 om 13:51

  Is het ook mogelijk om Google maps standaard te openen? Nu krijg ik nog die gare Applemaps als ik een locatie aanklik op bv een website.

 • harry wellner

  27 december 2012 om 5:12

  TomTom laat Nederland.fm / muziek naar de achtergrond gaan bij een melding. Bij Google komt het er gewoon doorheen. In een auto niet te doen. Was het na 5 min zat. Terug naar vertrouwd TomTom.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!