28 juni 2011

De Mac OS X LaunchServices herstellen (10.6)

Wanneer je control + klikt op een bestand om gebruik te maken van het 'Openen met' (contextueel) menu, kan het voorkomen dat er dubbele of zelfs opties verschijnen van verwijderde applicaties. Een ander probleem dat zich kan voordoen is dat een verkeerd programma wordt gestart wanneer je een bestand probeert te openen.

De opties van de contextuele menu's en bestand associaties zijn onderdeel van de OS X LaunchServices database. De corrupte opties/associaties zijn te herstellen doormiddel van het Terminal commando: lsregister

Dit commando zit zeer diep verborgen in de bestandsstructuur van je Mac. Vanwege de lengte heb ik het path opgedeeld in meerdere commando's. Start een OS X Terminal sessie en typ de onderstaande twee commando's:

cd /System/Library/Frameworks/CoreServices.framework/Versions/A/
cd Frameworks/LaunchServices.framework/Versions/A/Support/

Je bent nu in de map waarin de lsregister tool zich bevindt. Om de LaunchServices database te herstellen typ je het commando:

./lsregister -kill -r -domain local -domain system -domain user

Het uitvoeren van het lsregister commando kan enkele seconden duren, als de terminal prompt terugkeert zijn de contextuele menu's en bestand associaties hersteld.

• Geupdate artikel, aangepast voor Mac OS X 10.6Reacties


 • Tom Kroese

  28 juni 2011 om 11:00

  Ik heb de commando’s ingegeven om de Mac OSX Launchservices te herstellen, maar het lukt niet.
  Moet ik ook de lila tekens ingeven, zoals cd? Als ik deze n.l. intype krijg ik de melding dat het bestand niet bestaat.
  Als ik het intype zonder de lila cd vindt hij wel het bestand, maar als ik dan het volgende commando ingeef, wordt er weer niets gevonden?

 • Biker

  28 juni 2011 om 20:32

  @Tom Kroese, knip en plak de commando’s, dan kan het bijna niet fout gaan. De commando’s zijn overigens ‘case sensitive’.

 • Richard

  3 november 2012 om 11:06

  Dank! Dit werkte perfect. Ik had veel dubbele programma’s in mijn textueel menu staan en nu niet meer :-)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!