2 juli 2011

De recovery partitie van OS X Lion (DP) verwijderen

Mocht je aan het experimenteren zijn geweest met de developer previews van OS X Lion, dan zul je hebben gemerkt dat de Recovery partitie die Lion standaard aanmaakt niet zichtbaar is in het schijfhulpprogramma. De recovery partitie van Lion is een 'hidden' partitie en hierdoor niet terug te vinden in de grafische interface.

Wanneer je met een schone versie van Lion opnieuw wilt beginnen of een Lion DP wilt verwijderen van je Mac dan van OS X Terminal gebruik maken om de recovery partitie te verwijderen. De Lion systeempartitie zelf kan zonder problemen worden verwijderd, voorwaarde hierbij is dat je niet bent geboot vanaf de Lion partitie.

Start OS X Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's) en type het onderstaande commando:

diskutil list

Na het uitvoeren van het commando verschijnt een overzicht van alle aanwezige harddisks en de bijbehorende partities.

In het bovenstaande voorbeeld zie je dat de partitie #4 de recovery partitie is (Apple_Boot Recovery HD) met als indentifier /dev/disk0s4. De identifier kan op iedere Mac verschillend zijn, maar is belangrijk aangezien je hiermee de partitie kunt wissen.

Om de recovery partitie uit het bovenstaande voorbeeld te verwijderen gebruik je het commando:

diskutil eraseVolume JHFS+ appletips /dev/disk0s4

Na het uitvoeren van het diskutil commando is de recovery partitie gewist en verschijnt deze in OS X Finder als een harddisk met de naam "appletips". Hierna kun je met het standaard OS X schijfhulpprogramma de partitie indeling wijzigen, samenvoegen, wissen, etc.Reacties


 • Bram

  2 juli 2011 om 10:16

  Als je een DVD’tje brand van Lion, dan kan je deze partitie toch makkelijk verwijderen, dan heb ie hem eigenlijk niet meer nodig?

 • Bart

  2 juli 2011 om 13:12

  Kan je die partitie dan ook gebruik om Tiger of een ander OS te installeren? Dan kan ik dat een beetje zoals bootcamp gebruiken om mijn PPC games te kunnen spelen.

 • sypie

  2 juli 2011 om 13:48

  Ik moet Apple wel nageven dat ze de recovery partitie goed hebben afgekeken van alle PC bouwers die te beroerd zijn geweest om een installatie CD van Windows bij hun computer te leveren.

 • ROy

  2 juli 2011 om 14:43

  Heeft iemand enig idee hoe dit zit als je 2 instllatie van OSX wilt?
  Maakt hij dan 2 recovery partities aan?

  Ik heb nl. echt 2 partities nodig ivm mijn gewone werk ruimte, en mijn studio installtei.

 • Camiel

  2 juli 2011 om 16:27

  En kan ik de partities dan weer samenvoegen?

 • Dirk Jansen

  2 juli 2011 om 18:34

  @Camiel
  “Hierna kun je met het standaard OS X schijfhulpprogramma de partitie indeling wijzigen, samenvoegen, wissen, etc.”

 • Camiel

  2 juli 2011 om 23:19

  @Dirk, ik heb zitten zoeken in schijfhulp maar samenvoegen met hoofd partitie nog niet gevonden. Ben nu nog 650 mb kwijt aan een lege partitie. Als ik komende maand er Lion op zet heb ik 3 partities…

 • Rik

  3 juli 2011 om 14:01

  Hoe groot is de partitie die Lion aanmaakt eigenlijk?

 • Makka

  3 juli 2011 om 23:44

  Hmmm, op het screenshot is te zien dat die recovery-partitie slechts 650 MB is. Aangezien ik slechts een SSD van 32 GB heb, vroeg ik mij al af hoe groot die recovery-partitie zou zijn. Aangezien Lion tegen de 4 GB groot is, had ik verwacht dat die recovery-partitie ook 4 GB zou zijn. Ik had verwacht dat alle bestanden die nodig zijn om Lion te installeren (oftewel die volledige download van bijna 4 GB uit de Mac App Store) naar die partitie zouden worden geplaatst (hoe wil je anders Lion opnieuw installeren vanaf die recovery-partitie als er iets misgaat waardoor de Lion-partitie zelf niet meer te lezen is?)

  Waar haalt Apple die overige 3 GB aan data vandaan die nodig zijn voor de installatie van Lion als deze niet op de recovery-partitie staan? Het zal toch niet zo zijn dat die 3 GB nog gedownload moet worden als je vanaf die recovery-partitie opstart? Aan de andere kant lijkt het mij ook weer onlogisch dat ze al die data zo goed hebben gecomprimeerd dat het in 650 MB past, want waarom is die download dan 4 GB. Dan hadden ze die ook kunnen comprimeren tot 650 MB.

  Aan de ene kant dus wel mooi dat ik slechts 2% van mijn SSD hoef in te leveren in tegenstelling tot de 12,5% waar ik op had gerekend, maar toch vraag ik mij af hoe de recovery-partitie werkt en waar Apple die 4 GB aan data verstopt. Iemand die hier meer over weet?

 • Avinash

  8 juli 2011 om 1:32

  Hey,

  Nou ik had dus een partitie gemaakt voor Lion, ik wil deze nu verwijderen, dus de partitie weer verwijderen zodat ik er nog maar eentje heb. Ik heb dus het bovenstaande allemaal netjes toegepast. Maar nu wil ik bij Schijfhulpprogramma de extra partitie verwijderen, maar nu krijg ik de melding: voor deze bewerking is een nieuwe versie van Mac OS vereist.

  Betekend dat ik me Snow Leopard moet update naar Lion en dan proberen de extra partitie te verwijderen?

  Graag hulp..

  Tnkxx

 • lorenzo

  23 augustus 2011 om 17:06

  GENIAAL!!! thanks

 • otto

  7 oktober 2011 om 20:46

  Oke, resumerend (please tell me when i’m wrong) Met bovenstaande tip kan ik dus de verborgen recovery ‘disc’ verwijderen, zonder dat ik hem kwijt ben. Vervolgens maak ik daar voor de zekerheid een back-up van (?) Dan kan ik in Lion via schijfhulp een partitie aanmaken. Dan kan ik daar een oude OSX op de lege partitie zetten, zodat ik toch mijn oude vertrouwde FCP 6 kan installeren op een nieuwe Lion (oftewel parallel aan de Lion). Klopt dit en heeft iemand dit al succesvol gedaan?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!