31 januari 2010

OS X: De verborgen kracht van ctrl+t

In de categorie toets combinaties hebben we dit keer een wel heel bijzondere, en zeer zeker een die bijna niemand kent. Namelijk de toets combinatie ctrl+t.

Door middel van ctrl+t kan je de karakters die zich voor en achter je cursor bevinden omwisselen. Bijvoorbeeld wanneer je "apple" typed en de cursor plaatst tussen l en de e wissel je de karakters om met ctrl+t, van apple maak je dus in dit geval "appel".

appl|e ▸ control+t ▸ appe|l

Bijzonder toch? Natuurlijk is deze toets combinatie niet echt functioneel. Maar het is wel een leuke truc om eens aan vrienden of collega's te laten zien. Je kan hiermee direct bewijzen dat je een echte Apple-geek bent :)

De toets combinatie werkt overigens alleen in Cocoa-based applicaties zoals, teksteditor, Safari, Pages etc.Reacties


 • paraglider

  31 januari 2010 om 9:45

  Deze tip is echt leuk. Niet echt functioneel, maar inderdaad om aan te tonen dat Apple echt aan alles heeft gedacht… ;-)

 • Biker

  31 januari 2010 om 10:26

  Ik gebruik hem met regelmaat op de commandline maar wist niet dat dit ook in de applicaties werkte.

 • Ruud

  31 januari 2010 om 11:58

  Het is zelfs nog mooier: als de per abuis ‘apple’ hebt getypt i.p.v. appel, dan hoef je niet eerst de cursor tussen de ‘l’ en de ‘e’ te plaatsen, maar kun je gewoon ctr-t doen terwijl de cursor nog achter de ‘e’ staat. Er moeten dan nog geen spaties of andere lettertekens achter de cursor staan

 • Goya

  31 januari 2010 om 12:39

  Whaaaaaa ge-ni-aal :)

 • dyn

  31 januari 2010 om 16:20

  Dit heeft eigenlijk niets met Apple-geek zijn te maken maar met een UNIX-geek zijn. Dat ctrl-t is 1 van de vele ctrl sneltoets mogelijkheden die OS X heeft overgenomen uit de UNIX wereld. Mensen die emacs, vi en de commandline gewend zijn kunnen veel van deze teksbewerkingcommando’s (want daar is ctrl-t een onderdeel van) ook in de grafische omgeving van OS X gebruiken. Het bekende ctrl-a en ctrl-e voor resp. het begin en eind van de regel is een goed voorbeeld en zelfs een aanrader boven het standaard cmd pijltje links/rechts omdat het niet conflicteert met bepaalde opties in o.a. webbrowsers. De tip over ctrl-k en ctrl-y die onder “Zie ook” staat is ook zo’n voorbeeld.

  Voor de echte geek heeft de volgende link nog meer van dat soort sneltoetsen: http://www.informit.com/library/content.aspx?b=Mac_OS_X_Unleashed&seqNum=137

 • Stony

  1 februari 2010 om 3:03

  Wat ik zelf erg handig vind is om deze toetsencombo in Finder te gebruiken.
  De mappen die ik vaak gebruik kan ik snel toevoegen aan de linkerkolom van Finder.
  Als de bewuste map is geselecteerd en vervolgens ctrl t intik dan heb ik gelijk de koppeling in de linkerkolom.

 • Niek

  1 februari 2010 om 9:45

  Ha, dit is zeker wel een funcionele combinatie! Het is bijvoorbeeld erg handig om te gebruiken bij het woordspelletje waar de letters door elkaar staan, wat om menig fora wordt gespeeld.

  Als je een woord typt en bij tussen de 1e en 2e letter gaat staan en zo ctrl t drukt tot het einde staat alles kris kras door elkaar.

  Leuke tip! :-)

 • Monkeytail

  8 mei 2010 om 22:32

  de t van ‘transpose’

Een reactie toevoegen: