30 januari 2010

NieuwsHeel, heel, heel hoge verwachtingen

Hoge verwachtingen, daar heeft Apple iedere keer weer mee te maken bij het ontwikkelen en presenteren van een nieuw product, de verwachtingen over het product wat afgelopen woensdag gepresenteerd werd waren wel heel erg hoog gespannen.

Doordat er zo enorm veel geruchten zijn gevormd de afgelopen maanden zijn eigenlijk alle mogelijkheden voor een tablet wel voorbij gekomen (evenals een grote verscheidenheid aan productnamen), daardoor waren de verwachtingen erg hoog gespannen. Heeft Apple deze verwachtingen waar gemaakt? Deels, maar ik zeg er direct bij dat het een erg mooi product is geworden wat over ongeveer twee maanden op de markt komt.

Een uitvergrote iPhone

Op het eerste gezicht is de iPad een uitvergrote iPhone met een, op het eerste gezicht, rare resolutie en een aangepast iPhone OS. Dat beeld klopt volledig, alleen voelt het meer alsof de iPhone het kleine broertje van de iPad is geworden. Zo op het eerste gezicht zal het nut van de iPad voor veel mensen niet duidelijk zijn, want tegenwoordig loopt iedereen al met een laptop en een mobiele alleskunner (zoals de iPhone) rond. Een mobiele telefoon van ca. 3" is erg handig voor onderweg en om altijd bij je te hebben, maar voor langdurig gebruik is het kleine scherm niet geschikt.

Een laptop zonder fysiek toetsenbord

Het idee dat je aan een scherm alleen genoeg hebt is natuurlijk fantastisch, want dat toetsenbord wat altijd maar aan een laptop vast zit is ook niet altijd even praktisch. Apple is zeker niet de enige die met een tablet op de proppen is gekomen, maar mede dankzij de prijs/kwaliteit verhouding is dit een product wat wel eens erg populair kan gaan worden.

Ook qua beleving zit het bij dit nieuwe product helemaal goed, het design en de interface sluit aan bij wat je van een tablet kan verwachten. Onder andere de e-books hebben er een waardige concurrent bij, in vergelijking tot de iPad lijken de meeste e-readers uit het jaar 0 te komen en buitengewoon verouderd.

Apps

De iPad kan veel minder dan bijvoorbeeld een Macbook, maar daartegenover staat dat je een interface hebt die volledig op touch gericht is en dat ontwikkelaars zich naar alle waarschijnlijkheid helemaal gaan uitleven met de (nieuwe) mogelijkheden van de iPad. Voor het harde Photoshop en Final Cut werk is de iPad niet bedoelt, maar voor alledaagse bezigheden is het een fantastisch apparaat. Ik moet er wel bij zeggen dat ik verwacht dat er in de loop van tijd ook op de iPad speciale applicaties zullen komen die video en foto bewerking mogelijk zullen maken.

Wat kun je met de iPad?!

Internetten (Safari), Mailen, Muziek luisteren, Foto's bekijken, (Youtube) video's bekijken, Boeken kopen en lezen (iBooks), De kaart raadplegen (Maps), Notities maken, Kalender en contacten bijhouden, Documenten, presentaties en spreadsheets opmaken en natuurlijk Apps downloaden!

Wat kun je niet met de iPad?!

Foto's maken en/of gebruik maken van een webcam, Bellen (zonder gebruik van de Skype app o.i.d.), Gebruik maken van een Finder, Flash website's bezoeken en zo kan ik nog wel een aantal ideeën dumpen die ik niet bepaald nodig vind.

Ondanks dat de naam even wennen is, en het voor Nederlanders lastig zal zijn om iPad niet als iPet uit te spreken is het een veelbelovend product met veel potentie.

Nu alleen nog hopen dat Apple de verwachtingen die er nu nog zijn ook echt waar gaat maken (denk aan de vraag of boeken ook direct in heel Europa beschikbaar zullen zijn). Het is nu eerst de zet aan de App ontwikkelaars om met fantastische nieuwe Apps te komen die het gebruik van een iPad écht de moeite waard maken.

Rest er nog een laatste vraag: hoeveel gaat de iPad kosten in Nederland: Word het dollarteken vervangen door een euroteken (€499) of word het (voor de verandering) omgerekend (€356), we zullen het ongetwijfeld snel horen.

Artikel geschreven door: Pepijn KoningReacties


 • jennifer

  30 januari 2010 om 14:13

  Mooi artikel! Bedankt voor de informatie!

 • Wouter

  30 januari 2010 om 14:21

  Gezien de invoerrechten en hogere btw in Europa zal de iPad hier waarschijnlijk gewoon 499 kosten. Desondanks een mooi poduct wat zeker in huis komt het komende jaar…

 • Marizzz

  30 januari 2010 om 14:24

  Dit wordt het device waarmee iedereen binnen twee jaar op de bank zit!

  Kan niet wachten tot hij leverbaar is!

 • Chris

  30 januari 2010 om 14:44

  Die $ naar € conversie zorgt in Europa voor heel wat verwarring. Wat wij hier snel vergeten is dat in de US de prijs zonder BTW vermeld wordt.
  Met de huidige koers is $499 ongeveer 360€ (excl. BTW). Inclusief BTW wordt dat in Nederland/Belgie ongeveer 430€.
  Tel daar nog invoerrechten bij en de iPad zal al snel 449 of 499€ gaan kosten (wat mij nog altijd een zeer competitieve prijs lijkt).

 • Ino

  30 januari 2010 om 14:54

  Vind het wel onterecht dat gezegd wordt, dat ze het dollarteken altijd omwisselen met het euroteken. Dat is niet zo. De laptops en iMacs zit gewoon 100 verschil tussen. De Mac Pro zelfs 200.

 • Donan

  30 januari 2010 om 15:10

  – Je kunt niet multitasken
  – Er zit geen Flash op
  – Geen USB-aansluiting
  – De naam is afgeleider van maanverband in het Engels… helaas niet echt een goede naam.

  Ik twijfel enorm of dit apparaat een succes kan worden als de concurrentie dat beter voor elkaar heeft. Er moet wel bijgezegd worden dat Apple eens in de zoveel tijd een enorme misser begaat. Word dat deze keer de iPad?

 • Planeten Paultje

  30 januari 2010 om 15:22

  Weet iemand al of de iPad zijn scherm kan spiegelen naar een beamer?

 • Mark Peeters

  30 januari 2010 om 15:27

  Hoewel ik ook bij sommige keuzes mijn vraagtekens zet wordt de iPad toch zeer zeker een succes.

  Natuurlijk ontbreken er nu nog features, maar kijk eens terug naar de eerste iPhone met OS 1.0.. Dat is een versie geworden waar wij allemaal niet meer mee zouden kunnen werken.

  Je kan de iPad niet vergelijken met een NetBook het is totaal andere categorie product.

  Nog maar 57 dagen wachten ;)

 • Flighter

  30 januari 2010 om 17:51

  Volgens mij mag je gewoon voor max 430 EU aan spullen invoeren zonder invoerrechten te betalen, mits je uit een niet EU land komt. En laat mij baas nu in april naar NY gaan….. joepie! http://www.douane.nl/430euro

  Daarnaast, omdat het ding maar een half pak melk weegt:
  – iPad & medische wereld (arts met status & rontgen foto’s via intranet aan je bed)
  – iPad & Ikea instructies tijdens het in elkaar zetten/slaan
  – iPad & Jamy Oliver & kookvideo’s op het aanrecht
  – iPad & Port folio fotografen/vormgevers

  ik noem maar wat…..

  Ik zie meer voordelen dan na, en dat voor dat geld!

 • Imre Blok

  30 januari 2010 om 18:47

  En printers toevoegen… zou dat kunnen? (wireless of usb)

 • Gigs

  30 januari 2010 om 19:37

  Echt een stap in de richting van de toekomst dit apparaatje; kan best nog eens een groot succes worden. Zeker op de lange termijn.

  “… voor het harde Photoshop en Final Cut werk is de iPad niet bedoelt …”. Je moet niet vergeten dat er ondertussen al honderden sites zijn waar je documenten, foto’s, video’s kunt bewerken en dat zal in de nabije toekomst alleen maar toenemen. Ook bellen, videphone, e.d. op internet zal alleen maar toenemen.

  Ik mis eigenlijk alleen een (of twee) camera’s.

 • Geert

  30 januari 2010 om 20:11

  Als het voor het zeggen had op een middelbare school wist ik wel. Alle leelrlingen een ipad. Weg met de schoolboeken. Lokalen met een ipad dock uitrusten. Geen gesleep met boeken meer, agenda’s elektronisch, iets opzoeken op internet gewoon via de proxy van school. Boeken vergeten, leen een ipad, inloggen en je hebt alles bij de hand. Echt dit is de killer app om over te gaan op e-books op de scholen.

 • Riesj

  30 januari 2010 om 20:45

  Voor mij is dit niet de Tablet die ik verwacht had. Misschien eerder gehoopt had. Ik hoopte op een tablet met “normale” OS, die Apple vol mag bouwen met al hun beperkingen. ;)

  Het enige wat ik echt wilde is de Pad te gebruiken (icm mijn Macbook) en Photoshop. Heerlijk om ipv met je pen op een normale tablet, rechtstreeks op je monitor te tekenen!

  Helaas is het dat niet geworden. Hype is het zeker. Of het zonder camera, multitasken, flash, 16 tot 64 gb een hit gaat worden……?

 • Riesj

  30 januari 2010 om 21:01

  Natuurlijk kan ik ook een Wacom kopen. Maar dat zou dan ongeveer €1500-€2000 verschil in prijs opleveren t.o.v. de ipad :O

  het blijft afwachten wat Adobe doet met Ps App of Apple in V2.0 ;)

 • ed

  1 februari 2010 om 7:19

  Hacken en multitasken zeg ik. Dit wordt een hit, eindelijk weg met al die papieren! Als stadsplattegrond ook handig zeker met 3G.

 • Niels

  2 februari 2010 om 17:28

  Ze moeten de ipad op scholen toepassen inplaats van gewoone boeken.
  je kan niet meer je boeken vergeten. En de accu gaat toch 10 uur mee.

 • Henk

  2 februari 2010 om 23:03

  Het enige echte nadeel van de iPad is uiteraard dat het OS zo gesloten is. Als Apple aan het iPhone OS de optie zou toevoegen om te jailbreaken met hun toestemming dan zou het het perfecte mobiele OS zijn. De enige reden dat er nog andere spelers op de markt zijn, zijn de restricties van Apple. Maar van de andere kant is het natuurlijk een product van Amerikaanse makelarij. Winst maken is daar het belangrijkste en dat zal op deze manier natuurlijk het beste lukken.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!