6 oktober 2010

De vertragingstijd van Spaces wijzigen

Met Spaces in OS X 10.5 en hoger kan je meerdere 'virtuele'-bureaubladen aanmaken en hieraan applicaties en/of vensters toewijzen. Wanneer je een venster wilt verplaatsen naar een andere Spaces dan kan je dit doen door het venster naar een aangrenzende Spaces te slepen.

Als je bijvoorbeeld vier Spaces hebt je en de Spaces links boven is actief dan kan je dus het venster via de rechter- en onderzijde van je scherm verplaatsen naar de de aangrenzende Spaces.

Om te voorkomen dat je per ongeluk een venster verplaatst is er een vertragingstijd tijd ingebouwd door Apple. Standaard staat deze vertragingstijd ingesteld op 0.75 seconden. Met behulp van OS X Terminal is het mogelijk om deze aan te passen en zodoende het verplaatsen van de vensters vloeiender te maken.

De vertragingstijd kan je instellen tussen de 0.1 en 0.75 Seconden of natuurlijk nog langer maar dat zal in de meeste gevallen niet gewenst zijn. Open een OS X Terminal sessie en typ het commando om de vertraging in te stellen op één tiende van een seconde.

defaults write com.apple.dock workspaces-edge-delay -float 0.1

Om de wijziging in Spaces actief te maken dien je de OS X Dock te herstarten (Dashboard, Spaces worden aangestuurd door de OS X Dock).

killall Dock

Na het uitvoeren van de bovenstaande commando's zal je merken dat er bijna direct wordt geswitched naar de aangrenzende Spaces.

Je kan de standaard vertragingstijd weer instellen door middel van:

defaults write com.apple.dock workspaces-edge-delay -float 0.75Reacties


 • Johan L

  6 oktober 2010 om 10:26

  Er is nog een simpele weg om een openstaand venster van ‘space’ te veranderen : Zet de cursor in de titelbalk van heet openstaand venster, klik links en hou vast. Combineer met de ctrl + pijl tot het venster staat in de space die je wil en laat dan muisklik los. Zo verschuif je moeiteloos vensters naar om het even welke space.

 • Ferry

  6 oktober 2010 om 10:30

  @ Johan haha die kende ik nog niet, best handig (wel half onmogelijk op mijn macbook XD). Ik vind overigens de .75 prima vertragingstijd. heb het geprobeerd maar anders gaat het me toch iets te snel (ik gebruik ook meestal gewoon het spaces icoon onderin en verdeel dan mijn vensters)

 • Biker

  6 oktober 2010 om 19:55

  Johan bedoelt dan ook Ctrl+1 voor Space 1 etc. Dat is op een MacBook prima te doen i.t.t. Ctrl-cursortoetsen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!