19 juni 2020

DFU-mode inschakelen op een iPhone of iPad

3 min leestijd
DFU-mode inschakelen op een iPhone of iPad
Gevorderden
3 min leestijd

Wanneer je iPhone of iPad niet meer aangaat gaat en alleen het Apple logo laat zien zijn er een aantal tips die je kunt proberen, deze vind je hier terug.

Wanneer deze tips niet helpen kun je jouw iPad of iPhone herstellen via deze stappen. Toch kan het zijn dat dit niet werkt, gelukkig kun je dan vrijwel altijd je iPhone of iPad herstellen via DFU-mode of herstelmodus.

Verschil tussen DFU mode en Herstelmodus

Bij herstelmodus zal iTunes of Finder automatisch je iPad of iPhone herstellen naar fabrieksinstellingen met de recentste versie iOS of iPadOS. Dit gebruik je vooral bij problemen om je iDevice te herstellen. Bij DFU zal iTunes of Finder dit uiteindelijk ook doen maar heb je wel de mogelijkheid om de firmware en iOS versie aan te passen, handig bij een downgrade. Daarnaast zorgt DFU er ook voor dat de bootloader niet wordt geladen, iets wat vroeger vooral noodzakelijk was voor jailbreak.

ook interessant
iPhone of iPad herstellen met behulp van de herstelmodus
iPhone of iPad herstellen met behulp van de herstelmodus

Handig apple tip waarin we uitleggen hoe je een iPhone of iPad kunt herstellen en bijwerken via de herstelmodus (recovery mode).

DFU-mode activeren op een iPhone of iPad

iPhone 8, SE 2020 of iPhone of iPad zonder thuisknop

Volg onderstaande stappen op een iPhone of iPad zonder thuisknop, dit zijn iPhone en iPad modellen met Face ID. Ook moet je onderstaande stappen gebruiken wanneer je in het bezit bent van een iPhone 8 of SE 2020.

  • Koppel je iPhone aan je Mac of PC met de kabel
  • Open iTunes of Finder vanaf macOS Catalina
  • Druk de volume omhoog knop in op je iPhone/iPad en laat gelijk los
  • Druk de volume omlaag knop in en laat gelijk los
  • Houdt vervolgens de zijknop ingedrukt tot het scherm uit gaat
  • Laat los en druk snel de zijknop en volume omlaag knop in voor 5 seconden
  • Laat de zijknop na 5 seconden los en houdt alleen de volume omlaag knop ingedrukt
  • Houdt deze knop ingedrukt voor minstens 5 seconden
  • Laat de knop los zodra iTunes/Finder aangeeft dat het iDevice in herstelmodus staat

DFU-mode inschakelen op iPhone of iPad

iPhone of iPad met thuisknop

Volg onderstaande stappen op een iPhone of iPad met fysieke thuisknop. Dit zijn de iPhone 6s of ouder en alle iPads met een thuisknop.

  • Sluit je iDevice aan op je Mac of PC met de USB-kabel
  • Open iTunes of Finder vanaf macOS Catalina
  • Schakel je iPhone of iPad uit
  • Druk de aan/uit knop in voor 3 seconden
  • Druk nu ook de thuisknop in
  • Je drukt nu twee knoppen tegelijkertijd in, doe dit voor precies 10 seconden
  • Laat vervolgens de aan/uit-knop los
  • Blijf de thuisknop indrukken voor nog 5 seconden
  • DFU-mode wordt geactiveerd op je toestel

iPad of iPhone herstellen in DFU-mode

Zodra je bovenstaande stappen hebt uitgevoegd krijg je een melding op je Mac of PC te zien dat je iPhone of iPad hersteld moet worden. Klik in het venster op 'Herstel iDevice'. Onmiddellijk zal je toestel worden hersteld en wordt de recentst beschikbare software gedownload en geïnstalleerd.

Oudere softwareversie terugzetten

Eventueel kun je ook het laatste IPSW-bestand downloaden op het internet zodat je een oudere iOS of iPadOS-versie kunt terugzetten. Het IPSW-bestand kun je bijvoorbeeld via deze website downloaden.

Houdt na het downloaden de option⌥-toets (shift⇧-toets voor windows) indrukt en klik op 'Herstel'. Vervolgens kun je het gedownloade IPSW-bestand selecteren en open deze, klik daarna op herstel om het herstellen te starten.

ook interessant
iOS 13 of iPadOS downgraden naar iOS 12 niet meer mogelijk op iPhone of iPad
iOS 13 of iPadOS downgraden naar iOS 12 niet meer mogelijk op iPhone of iPad

In deze iPadOS en iOS 13 downgraden handleiding leggen we uit hoe je snel terug kunt gaan naar vorige versie op je iPhone en iPad.

Alternatief is Herstelmodus

Naast een DFU-mode beschikt iOS en iPadOS ook over een herstelmodus (Recovery mode), het verschil tussen deze twee is klein, maar groots. Bij een DFU-herstellingen wordt er geen gebruikgemaakt van de aanwezige opstarter op je iPhone of iPad, maar die aanwezig in het ipsw-bestand. Hierdoor wordt je iDevice volledig opnieuw ingesteld en blijven er geen resten aanwezig van de vorige software.

ook interessant
Enkele oplossingen voor het niet meer kunnen opladen van een iPhone of iPad
Enkele oplossingen voor het niet meer kunnen opladen van een iPhone of iPad

Kun je niet meer batterij van je iPhone of iPad opladen en lukt dit echt niet meer? Gaat deze niet meer aan? Lees dan deze tips & oplossingen.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt29/06/2020 15:02
Categorie iOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Danny
    15 juli 2014 om 7:55

    En als je aan/uit knop kapot is :(

  • Wesley Fabry
    15 juli 2014 om 8:17

    @Danny Dringend laten herstellen of misschien gratis via dit vervangingsprogramma: http://www.appletips.nl/vervangingsprogramma-voor-aanuit-knop-van-de-iphone-5/

  • franse
    13 augustus 2014 om 14:54

    helaas begint na herstel van je iphone de fotonummering weer opnieuw; bij ca 2200. dit is irritant als je je fotos ook onderbrengt in een folder in finder.
    dan moet je handmatige de nummers weer aanpassen. doe je de aanpassing van het nummer in foto, dan gaat de foto niet meer naar de folder in finder.
    wat een ellende….

  • Jim
    16 augustus 2014 om 19:08

    Fundamenteel belangrijk bij gebruiken van Apple hardware is blijkbaar (te laat deze les geleerd) dat je CONTINUE je gegevens moet veiligstellen / backupen / synchorniseren / hoe je het ook wil noemen!!!!!

    Maar je moet slim zijn want zelfs via iCloud gaat dit NIET vanzelf!!!

    Echt ongelooflijk ondermaats / KUT service.

    Ter vergelijking: je brengt je auto naar de garage en als je je auto terugkrijgt is de motor kapotgemaakt EN die tas met ozo belangrijke persoonlijke bezittingen op de passagiersstoel is weggeflikkert. Ik snap niet dat mensen Apple zo fantastisch vinden. Waarom hebben ze niet een geforceerde backup van te voren ingevoerd en/of ZEEEER duidelijke instructies om mensen te waarschuwen voor het gevaar al hun persoonlijke data te verliezen?

    Dank Apple. Nu ben ik 6 maanden fotos van onze kinderen kwijt.

    In de vorm van EuroMasterCard slogan: update gratis, verlies onmeetbaar!

    Thanks Steve! What a legacy: corrupt bedrijf dat amateuristischer is dan computer branch can 40 jaar geleden.

  • marco
    20 september 2014 om 10:39

    Top ik heb ios 8 weer teruggezet naar ios 7.1.2 , de iphone 4s wordt trager met ios 8, ik begrijp niet dat ze dat adviseren voor de 4 s maar goed,

    ik heb gebruik gemaakt van de DFU mode en dat werkt perfect.

    omdat je een nieuwe installatie krijgt ben je inderdaad alles kwijt maar dat is een kwestie van een backup maken voor dat je begint.

  • Peter
    1 december 2014 om 6:47

    Alles geprobeerd, maar niks helpt. De iPad blijft gewoon hangen op het Apple logo en de vooruitgangsbalk op ongeveer 1/5de. iTunes herkent wel dat er een apparaat aangekoppeld is, maar vracht om de communicatie te bevestigen op de iPad, wat dus niet kan omdat hij blijft hangen op het logo. Warm reset, cold reset. Maakt geen enkel verschil. Toestel pas 2 maand geleden gekocht :-(.

  • Koen
    4 februari 2015 om 15:17

    Mijn neefje zijn iPad was “vastgelopen”. Na dat ik alles gedaan heb wat hierboven vermeld is, kan ik: de iPad op en af zetten zonder problemen, de taal instellen, wifi netwerk selecteren en dan als ik denk van joepie ik ben er door krijg ik de melding “iPad activeren is mislukt”. Wat nu?

  • Amber
    21 juni 2015 om 18:10

    En als het niet goed gaat

  • laura
    28 juni 2015 om 20:41

    Iphone 5 vanavond plotseling uitgevallen. Geprobeerd terug te zetten naar fabrieksinstellingen via itunes en wanneer hij verbinding wil maken met m’n iphone gaat er wat mis. Alles gaat prima totdat de iphone moet verbinden (?) er verschijnt een apple logo en een tijdsbalkje maar na een paar seconden wordt het apple logo blauw en valt de iphone uit.. HELP!

  • Anoniem
    11 januari 2016 om 22:43

    Bedankt, eindelijk DE informatie die ik zocht!

  • Cris
    21 januari 2017 om 11:24

    Bovenstaande gedaan, telefoon (iPhone 5) in DFU mode en inderdaad het scherm op iTunes gekregen zoals hier getoond. Alleen bij klikken op de Herstel knop kreeg ik niet de mogelijkheid om een bestand te kiezen maar gaat iTunes zelf de software downloaden en vervolgens installeren. Is dit een wijziging van Apple met de huidige iTunes/iOS versie tov wat op deze pagina staat of heb ik nu een “gewoon” herstel gedaan ipv een DFU herstel?

  • Wesley Fabry
    21 januari 2017 om 11:45

    @cris de herstel is altijd gelijk, maar soms ziet itunes de iPhone niet. Dit kun je forceren door dfu-mode. Maar uiteindelijk is de herstel gelijk. Het is dus goed gegaan ? Zelf een bestand kiezen? Doe je door alt-knop (toetsenbord) in te drukken en het ipsw.bestand te kiezen. (Recencte)

  • maud
    22 maart 2017 om 4:43

    Mijn iPhone 5s startte wel 10 keer achter elkaar opnieuw op en dit wel 6 keer per dag. Afgelopen 2 dagen is dit erg toegenomen. Gisteravond kreeg ik voor een kwartier lang een donkerblauw scherm te zien, daarna startte hij weer 5 keer achter elkaar opnieuw op. Nu heb ik hem proberen herstellen op de gewone manier en met de DFU-mode. Dit is gelukt maar gaat nu helemaal niet meer aan. Hij blijf al een half uur hangen met het continu opnieuw opstarten. Iemand een oplossing of tips? :) Ik zit op dit moment voor een half jaar in Thailand waar door ik niet even naar een goede telefoon winkel kan in Nederland :(

  • adem
    26 maart 2017 om 19:23

    heb de oudere versie voor de 5s gedownload maar krijg m niet terug op me tel .tel aangeslote, op pc probeer zoals vermeld ctrl ingedrukt tehouden maar bij herstel kan ik gedownload bestand niet kiezen

  • Wesley Fabry
    27 maart 2017 om 11:11

    @adem oude versies (downgraden) kunnen niet geïnstalleerd worden, je kunt alleen maar 1 versie terug kun je gaan of van beta naar officiële versie. https://www.appletips.nl/ios-10-downgraden/

  • jeremy
    21 juni 2017 om 11:05

    ik heb een iphone 6 plus maar hij blijft zoeken kan de simkaartlezer kapot zijn dat lijkt mij namelijk raar want heb wel een iccid nummer en heb er een lebara kaartje in en kreeg net ineen keer kpn erboven staan is lebara van kpn ?

    en heb hem uigezet en nu weer aan en nu zoekt hij weer is het miss de lezer of software matig want hij heeft een iccid nummer

  • Leen
    1 augustus 2018 om 17:01

    Jim had een mooie vergelijking “Ter vergelijking: je brengt je auto naar de garage en als je je auto terugkrijgt is de motor kapotgemaakt EN die tas met ozo belangrijke persoonlijke bezittingen op de passagiersstoel is weggeflikkert.” Ik heb mijn ipad te lang in de la laten liggen, nou doet ie niks meer. Je laat je auto te lang voor de deur staan. Hij gaat niet meer open, hij start niet meer en dat gaat ie ook nooit meer doen. Inderdaad KUT spullen dat apple. Nooit meer kopen.

  • Ruud
    10 augustus 2018 om 8:31

    Bij het komen van de nieuwe iOS begin ik ook altijd graag met een schone lei, vanuit de DFU modus (goed kijken via Youtube hoe je jou device in de DFU modus krijgt) en dan kiezen voor een schone installatie niks terugzetten uit icloud, als hij klaar is activeer ik mijn icloud dan heb ik gelijk mijn mails en contacten terug, en met screenshots die ik gemaakt heb voordat ik begon kijk ik welke apps ik wel terug wil, alle apps download ik vers in de store
    ik zet dus geen apps terug uit icloud omdat deze meerdere malen geupdate zijn,
    RESULTAAT voor mijn gevoel echt een fris snel nieuw device

  • Wesley Fabry
    10 augustus 2018 om 8:50

    @Ruud dat is inderdaad vaak een goed idee, als anderen dit ook graag willen doen kunnen zij deze tip volgen: https://www.appletips.nl/iphone-herstellen-nieuw-instellen/

  • Mootje
    9 oktober 2018 om 13:49

    Hoelang duurt het updaten van de nieuwe IOS als je je iphone wilt herstellen met toegangscode via itunes.

  • Wesley Fabry
    9 oktober 2018 om 14:09

    Herstellen duurt vaak niet lang 10 minuten? Terugzetten van een kopie kan wel lang duren. Vereiste is wel dat je de toegangscode of wachtwoord van gekoppeld Apple ID weet.

  • Petra
    4 januari 2019 om 17:04

    Hoi! Tijdens mijn vakantie heb ik mijn iPad nauwelijks gebruikt. Waarschijnlijk is de batterij leeg gegaan. Helaas krijg ik ‘m niet meer aan.. Ook niet na alle tips. iTunes “ziet” mijn iPad ook niet.. Is er nog iets wat ik kan proberen?

  • Wesley Fabry
    5 januari 2019 om 9:01

    Petra, bekijk eens deze tips: https://www.appletips.nl/oplossing-iphone-ipad-werkt-niet/

  • harald
    12 februari 2019 om 15:44

    helaas krijg mn air 2 niet hersteld. blijft vast lopen na update 12.4

  • a de Witte
    15 februari 2019 om 12:26

    Ik heb problemen met de download 12.1.4 voor mijn Ipad air en kan geen verbinding krijgen met I Tunes.
    Men geeft aan : foutcode 50

    De software om het op te lossen is niet aanwezig in de iTunes store wat te doen??

  • Anke
    10 april 2019 om 23:03

    Ik heb gisteren mijn i pad air 2 in de oplader gestoken om op te laden. Vandaag wil ik deze gebruiken en mijn scherm ziet gewoon zwart. Geen symbool van apple, alleen maar zwart. Bovenstaande oplossingen helpen allemaal niet. Ik kan mijn i pad ook niet verbinden met i tunes vermits er niets op mijn scherm komt. Iemand een idee wat ik nog kan doen?

  • Wendy
    27 april 2019 om 9:14

    Anke, ik heb net hetzelfde sinds gisterenavond… Balen!

  • Dory
    26 augustus 2019 om 22:21

    Wat een geweldige tip! Heb vanavond mijn iPad mini 2, die helemaal niets meer deed (code 4013) en niet ‘gewoon’ hersteld kon worden, weer aan de praat gekregen. Helemaal happy!

  • Peter
    4 januari 2020 om 12:17

    Toegangscode vergeten en nu al uren bezig om via DFU mode te resetten.
    Wat een maximaal gebruikersonvriendelijke procedure om de iPhone weer aan de praat te krijgen.
    Dit is mijn laatste iPhone.
    Graag suggesties voor een veel betere smartphone dan de Apple

  • torgeir
    8 januari 2020 om 10:53

    ik moest mijn ipad 2009 herstellen omdat mijn pincode niet werkte, hij was gelocked (waarschijnlijk typo).
    ik kon via finder op macbook air (catalina) ipad vinden. finder deed net of hij bezig was met herstellen (downloaden juiste software, ipad herstellen en herstarten). Maar de ipad werd niet hersteld! Uiteindelijk via itunes op een macbook (HighSierra) gedaan en dat werkte wel..!
    Is catalina wel helemaal af???

  • Charlotte
    9 april 2020 om 15:02

    Ik heb alle mogelijkheden geprobeerd, maar mijn ipad (air 2) geeft alleen maar heel even het witte scherm met het apple logo, hierna wordt hij weer zwart. Ik krijg hem niet in de recovery modus, ook niet aan de lader of aan een laptop aangesloten. Weet iemand hoe ik dit kan oplossen?
    Alvast bedankt!

  • Wesley Fabry
    10 april 2020 om 10:50

    Dan ben ik bang dat er meer aan de hand is en je deze het beste (als het dat nog waard is) de iPad laat controleren op defecten bij een reparateur: https://support.apple.com/nl-nl/repair

  • Ronald
    13 oktober 2020 om 9:59

    Had al drie jaar een 5c liggen die gelockt was. Kende die DFU mode niet. Dankzij dit artikel kan ik deze nu weer gebruiken!
    Wel ontdekt dat ik mijn oude PC met iTunes moest gebruiken waar al eerder een backup op was gemaakt van deze 5c. Gelukkig had ik deze nog. Op mijn nieuwe PC met nieuw geinstalleerde iTunes lukte het niet. Via iCloud ook niet.
    Zorg dus altijd voor een keertje backuppen als je van PC wisselt!

  • Mus
    10 april 2021 om 13:35

    Ook hier problemen met een ipad pro, ineens werd het beeld zwart en nu doet hij niks meer, reparatie zou €660 gaan kosten. Maar nu wil ik hem wel laten recycleren maar alle gegevens staan er nog op. Hoe kan ik die eraf krijgen. Ik heb het nu via de dfu-mode geprobeerd maar na de herstelmodus krijg ik de melding 4004. Nu weet ik dus niet op alles eraf is. Weet iemand of hij dan wel terug naar de fabrieksinstellingen is gezet?

  • Mus
    10 april 2021 om 13:42

    Sorry, foutje in mijn vorige mail, foutcode is 4005 ipv 4004

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store