10 augustus 2014

Een alias toevoegen aan OS X gebruikersaccounts

inlog inloggen gebruikers iconTijdens de installatie van OS X wordt een gebruikersnaam aangemaakt, deze wordt samengesteld uit de voor- en achternaam die tijdens de installatie wordt opgegeven. Wanneer je Tim Cook heet word je gebruikersnaam 'timcook'.

Deze gebruikersnaam wordt gebruikt bij het inloggen (mits dit is geactiveerd) en tijdens het installeren van applicaties of software updates. De OS X installatie geeft je de mogelijkheid om de gebruikersnaam aan te passen. De meeste gebruikers klikken echter op de knop 'OK' en gaan direct verder met de installatie van OS X. Mocht je achteraf je gebruikersnaam willen aanpassen dan is dat mogelijk met behulp van een lastige procedure.

Het is veel eenvoudiger om een alternatieve naam (alias) aan je gebruikersaccount toe te voegen. Deze alias kan bijvoorbeeld in het geval van Tim Cook alleen 'tim' zijn. Je kunt een alias als volgt toevoegen:

• Ga ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Gebruikers en groepen
• Klik op het hangslot linksonder in het venster en vul je wachtwoord in
• Control + klik (rechtermuisknop) op het account waaraan je een alias wilt toevoegen
• Selecteer in het contextmenu de optie 'Geavanceerde opties..’

geavanceerde inlogopties

• Onderaan in het venster kun je met behulp van de '+"-knop een alias toevoegen
• Klik op 'OK'
• Herstart je Mac om de alias actief te maken

Vanaf dat moment kun je de alias gebruiken voor het inloggen en het autoriseren van acties/installaties waarbij autorisatie noodzakelijk is. In dit geavanceerde menu heb je ook de mogelijkheid om je thuismap en accountnaam te wijzigen. Echter raden we dit niet aan, want een wijziging kan resulteren dat sommige applicatie niet meer naar behoren zullen werken.

Meer over Inloggen kun je hier terugvinden.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!