23 juli 2012

Een Mac afsluiten of herstarten vanuit Terminal

Het correct afsluiten van je Mac zorgt ervoor dat het besturingssysteem optimaal blijft functioneren en voorkomt onder andere dat de bestandsstructuur corrupt raakt.

Via het  menu is het mogelijk om je Mac te herstarten of te sluiten of in sluimerstand plaatsen. Via OS X Terminal is dit ook mogelijk en heb je zelfs de beschikking over extra opties. Zo worden bijvoorbeeld alle actieve gebruikers in één allemaal uitlogged bij het activeren van het commando.

• Afsluiten

Om je Mac direct af te sluiten kun je gebruik maken van het onderstaande commando:

sudo shutdown -h now

De optie -h geeft dat aan je de Mac daadwerkelijk wilt afsluiten. De optie 'now' geeft aan dat dit direct dient te gebeuren.

• Herstarten

Door de optie -h te vervangen door -r wordt de Mac niet afgesloten maar wordt deze herstart.

sudo shutdown -r now

• Sluimer

Met behulp van de optie -s kun je de sluimerstand activeren.

sudo shutdown -s now

Na het uitvoeren van het commando wordt je Mac direct de sluimerstand gezet. Wanneer je deze weer 'remote' wilt ontwaken met behulp van SSH dan dien je de optie 'Schakel sluimerstand voor netwerk uit' te activeren. Wanneer je dit niet doet kun je alleen de Mac lokaal ontwaken met behulp van de aan/uit knop, het bewegen van de muis of een toets op het toesten bord.

• Gebruik maken van tijden

In de bovenstaande commando's gebuikte we de 'now' parameter om de actie direct uit te voeren. Je kunt de commando's echter ook uitvoeren na een bepaalde time-out of op basis van datum en tijd. Je kunt dit gebruiken in combinatie met de bovenstaande methodes.

Wanneer je bijvoorbeeld 1 uur wilt wachten na het uitvoeren van het commando dan gebruik je de optie -t plus het aantal minuten.

sudo shutdown -r +60

Wil je het commando pas uitvoeren op 15 November 2012 om 10:23 dan gebruik je:

sudo shutdown -r 1211151023


Reacties


 • Louis vD

  23 juli 2012 om 9:19

  sudo reboot
  voor als je nog minder wilt tikken…

 • Marcel Kraan

  23 juli 2012 om 10:51

  waar is “poweroff” en “reboot” gebleven dan :-)

 • paul

  24 juli 2012 om 9:50

  Is dat dan een typefout in het artikel ?Uitzetten na 1 uur: er staat nu: Sudo shutdown -r 60 dat is herstarten na 1 uur? Of helemaal fout ? Moet het niet dit zijn: sudo shutdown -t 60

 • harry

  28 december 2013 om 16:31

  Bij het aanzetten van mijn mac zie ik altijd het venster van terminal. Ik vind het erg irritant kan ik dit verhelpen dat het venster automatisch opent als ik mijn mac aan zet?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!