1 augustus 2015

Een Mac op afstand bedienen met iPhone of iPad (Chrome Remote Desktop)

OS X en iOS worden steeds beter op elkaar afgestemd, maar helaas is het nog niet mogelijk om je Mac te raadplegen op een iOS-apparaat. In sommige gevallen is het namelijk handig dat je even je Mac erbij kunt nemen op je iPad.

Wanneer je dit wilt doen moet je uitwijken naar applicaties of extensies van derde, de beste volgens ons op dit moment is Google Chrome Remote Desktop. Via de applicatie in iOS en extensie voor OS X is het mogelijk zonder enige moeite je Mac te bedienen vanaf je iPhone, iPad of iPod Touch.

Voor je van start kunt gaan heb je enkele zaken nodig, dat is een Google account, Google Chrome voor OS X en de Chrome Remote Desktop applicatie. Klik hier om een Google account aan te maken en klik hier om Google Chrome voor OS X te downloaden. De Chrome Remote Desktop kun je hieronder raadplegen.

Chrome Remote Desktop
Chrome Remote DesktopCategorie: Utilities, Productivity
Ontwikkelaar: Google, Inc.
iPad & iPhone  17+  35 MB DOWNLOAD GRATIS

Start de Chrome Remote Desktop op en log in met je Google account, open de Google Chrome applicatie in OS X en log in met je Google account. Open vervolgens de volgende link in Google Chrome om een extensie te downloaden: chrome.google.com/webstore/detail/chrome-remote-desktop

chrome desktop activeren

De extensie wordt toegevoegd aan je app-opstartprogramma van Chrome, klik hier op 'Chrome Remote Dekstop' en log nogmaals in met je Google Account. Klik bij 'Mijn computers' op 'Aan de slag', om ervoor te zorgen dat je verbinding kunt maken met je Mac moet je de 'Chrome Remote Desktop Host' installeren, deze wordt automatisch na het klikken op 'Aan de slag’ gedownload. Open deze en installeer de software.

chrome desktop installatie

In de Chrome Remote Desktop extensie op je Mac dien je te klikken op 'Externe verbindingen inschakelen', vervolgens moet je een pincode aanmaken die uit minstens 6 cijfers bestaat, vul deze tweemaal in en klik op 'OK'. Systeemvoorkeuren wordt geopend en ook hier moet je de pincode invoeren en klik dan op 'Enable'. Lukt dit niet? Klik dan eerst op het hangslotje.

Chrome Remote Desktop app gebruiken

Na bovenstaande procedure kun je dan eindelijk de Chrome Remote Desktop app gebruiken, open de app op je iDevice en vul de pincode in en tik op 'Verbinding maken'. Vanaf dat moment is het mogelijk je Mac vanaf je iOS apparaat te besturen.

In de menubalk van de app kun je switchen tussen muis en toetsenbord, via het vierkantje kun je de menubalk verbergen. Door op 'Delen stoppen' te klikken op je Mac (ook via iOS te doen) kun je het delen stoppen.

chrome desktop voorbeeld

Je Mac moet niet aan staan, wel in sluimer stand om hem te kunnen benaderen via de Chrome Remote Desktop app, let wel dat je bij  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Energiestand ▸ de optie 'Schakel sluimerstand uit voor Wi-Fi-netwerktoegang' hebt ingeschakeld, anders kun je hem niet ontwaken vanaf de app.

Verder moet Google Chrome of Chrome Remote Desktop extensie op je Mac niet actief zijn om de verbinding te kunnen maken. Je kan verbinding maken via ieder Wi-Fi netwerk, via 3G/4G is het niet altijd mogelijk, wel als je een (persoonlijke) VPN-verbinding actief hebt.

Meer over Google kun je hier terugvinden.Reacties


 • Patrick

  1 augustus 2015 om 10:08

  Tijd dat apple hier zelf een oplossing voor aanbied. Jamer dat het nu via google moet gaan

 • Leon Mols

  1 augustus 2015 om 10:13

  er zijn zat andere oplossingen, zoals diverse vnc clients!

 • Mark

  1 augustus 2015 om 21:55

  Teamviewer werkt ook prima om je mac en/of windows te bedienen (tip: zet hem wel op privé gebruik)

 • Frank

  1 augustus 2015 om 23:02

  Ik zie Google staan en dan denk ik gelijk dat ze ergen een mirror van je desktop maken. Ik bedank voor de eer. Nu doen anderen dat ook wel, maar als Google dit soort diensten gaat aanbieden dan krijg ik daar een naar gevoel in de onderbuik van.

 • Harold

  2 augustus 2015 om 10:39

  Helemaal gelijk Frank. Ik zou nooit een programma van Google voor dit soort doeleinden gaan gebruiken! Dan kan je beter Teamviewer gebruiken.

 • Eric

  2 augustus 2015 om 10:49

  Pfff lekker naief allemaal hoor, Maar moeten jullie weten, chrome desktop werkt erg goed!

 • Harold

  2 augustus 2015 om 21:10

  Kan wel zo zijn Eric, maar ik zou het voor geen goud gebruiken. Gmail werkt ook goed, maar als je alles wilt delen met een bedrijf waar het woord privacy niet in hun woordenboek voorkomt, dan wens ik je veel succes!

 • Hatolex

  4 augustus 2015 om 9:02

  Maar het feit dat je je op internet begeeft, houd toch vrijwel automatisch in dat je een fors deel van je privacy opgeeft.

  Daarbij komt dat je betaald met een bankpas, reist met een OV chip card, en je altijd je mobiel aan hebt staan.

  Hoezo, privacy.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!