7 augustus 2013

Finder: Foutmelding 99999 (corrupt bestand)

finder iconOm je Mac te beschermen tegen malware heeft Apple sinds OS X 10.8 een extra veiligheid ingebouwd. Via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en privacy kan je zelf aangeven vanaf welke bron er applicaties mogen worden geïnstalleerd.

Je hebt de keuze voor alleen applicaties uit de Mac App Store en/of applicaties van bekende ontwikkelaars, of kies voor de optie: Iedere willekeurige bron. Wanneer een bestand is gedownload krijg je een 'quarantaine' melding op het scherm dat het bestand is gedownload vanaf het internet. Hierbij krijg je de keuze om het bestand of applicatie te openen.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat je direct "OSStatus error 99999" te zien krijgt, met als begeleidende tekst dat het bestand corrupt is. Wanneer je probeert het bestand op een andere Mac te downloaden zul je merken dat er geen problemen optreden.

Je kunt deze foutmelding 99999 handmatig genereren met:

spctl --assess --verbose --raw /bin/ls

Resultaat:

spctl --assess --verbose --raw /bin/ls
/bin/ls: unknown error 99999

Als er geen problemen zijn zal in het scherm verschijnen:

spctl --assess --verbose --raw /bin/ls
/bin/ls: accepted

Gevolgd door XML code met configuratie opties.

De download is in dat geval alleen te openen door in  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en privacy voor de optie 'Elke willekeurige bron' te kiezen. Als je je Mac met meerdere personen deelt is dat natuurlijk niet verstandig.

De foutmelding 99999 wordt veroorzaakt doordat het bestand 'SystemPolicy' corrupt is geraakt. Door het initiële 'SystemPolicy' bestand terug plaatsen kun je de foutmelding verhelpen.

Sluit alle openstaande applicaties af en start OS X Terminal, type het onderstaande commando:

sudo cp /var/db/.SystemPolicy-default /var/db/SystemPolicy

Voor het uitvoeren van het commando dien je je wachtwoord in te vullen. Herstart direct na het uitvoeren je Mac en de 99999 foutmelding is verdwenen. Bestanden en applicaties kunnen nu weer worden geopend zonder problemen.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!