23 juli 2015

Flash Player verwijderen en alternatieve gebruiken

flash inschakelen

Na de berichtgevingen van de afgelopen weken dat Flash Player steeds onveiliger wordt, is het beter om eventueel te overwegen om Flash Player (even) in zijn geheel te verwijderen.

Nu zelfs de topman van Facebook Flash wilt verbannen is het helemaal niet verkeerd om zelf ook afscheid te nemen van deze onstabiele software. Hoe je Flash moet verwijderen lees je hieronder terug, ook vind je hier enkele alternatieven terug die je eventueel kunt gebruiken.

Veel websites zijn ondertussen afgestapt van Flash Player en overgeschakkeld naar html5. Dit is in de meeste gevallen veiliger en beter voor de CPU en baterij van je Mac. De gebruikerservaring blijft echter behouden op je Mac.

Adobe heeft een uninstaller voor Flash, deze kun je hieronder downloaden. Allereerst moet je kijken welke versie van besturingssysteem je hebt, dit doe je via  ▸ Overdeze Mac ▸ Overzicht, hier staat je OS X versie.

Download de uninstaller voor OS X 10.5 en later (Snow Leopard, Mountain Lion, Mavericks, Yosemite, El Capitan)
Download de uninstaller voor OS X 10.4 Tiger of 10.5 Leopard
Download de uninstaller voor Windows

Om Flash te verwijderen open je het net gedownloade bestand, dubbelklik je op 'Adobe Flash Player Uninstaller' en klik vervolgens op 'Verwijderen'. De uninstaller zal vragen om enkele toepassingen te sluiten voor je verder gaat. Een programma afsluiten kan je op de gebruikelijke manier doen of via de uninstaller, door te dubbelklikken op de applicatie naam.

Flash verwijderen van een Mac

Klik vervolgens op 'Opnieuw' om verder te gaan, Flash wordt nu geheel verwijdert van je Mac. Verwijder de uninstaller door deze naar je prullenmand te slepen en je bent klaar.

Veiligere alternatieve voor Flash

Google Chrome heeft een aangepaste versie van Flash standaard geïnstalleerd in zijn browser, een zogenoemde "Sandbox", deze werkt enkel binnen Chrome. Updates worden door Google zelf geleverd en deze versie is betrouwbaarder dan die van Adobe. Google Chrome kun je hier gratis downloaden.

Kun of wil je toch geen Google Chrome installeren en je wilt Flash behouden kan je altijd de plugin ClickToFlash instaleren, hoe je dat doet lees je terug in dit appletips artikel.

Toch Flash van Adobe blijven gebruiken

Wil je toch Flash van Adobe blijven gebruiken? Zorg er dan voor dat deze automatisch bijgewerkt wordt, dit doe je via Systeemvoorkeuren ▸ Flash Player. Open het tabblad 'Updates' en vink de optie 'Adobe toestaan automatisch updates te installeren' aan.Reacties


 • Rob van grondelle

  23 juli 2015 om 15:51

  Heb Flash verwijderd zoals aangegeven en Clicktoflash er op gezet.
  Echter in Youtube geeft hij nu aan dat ie Flash Adobe nodig heeft of Quick Time Player. QTP heb ik natuurlijk maar daar speelt ie niet mee af of niet als HTML. Laatste doet ie wel trouwens als Flash Adobe er wel op staat. Met de click versie doet ie niets, of ligt dit aan bepaalde instellingen van dit programma?

 • Quinten Mares

  23 juli 2015 om 15:55

  Je kan altijd naar youtube.com/html5 surfen en je aanmelden voor altijd een html5 player te krijgen, deze ziet er identiek uit als de Flash versie.

  Zie: http://www.appletips.nl/youtube-videos-afspelen-in-het-html5-h-264-formaat/

 • kor

  23 juli 2015 om 21:24

  @Rob, waarom heb je Clicktoflash geïnstalleerd als je Flash eraf gegooid hebt?
  Ik denk dat Clicktoflash nu je probleem veroorzaakt. Normaal zit Clicktoflash ertussen als je wilt dat Flash niet meteen geactiveerd wordt. Met Clicktoflash geïnstalleerd lijkt het voor de Web site die je bezoekt dat je toch Flash hebt en zal je de Flash versie serveren ipv. de html5 versie. Probeer het eens zonder Clicktoflash.

 • piet

  29 juli 2015 om 11:33

  Wat ik niet begrijp ?!
  Je koopt een nieuwe mac in de doos maar je kan met Safari nog steeds geen youtube kijken .
  IK bedoel je moet zoveel doen om safari te laten werken en of films draaien ook zoiets Quicktime bestaat al zins heugenis maar kan standaard ook niets.
  En al die systemen gaan zo vooruit ze kunnen steeds meer roept Apple zelf .
  Heb nu een nieuwe macbook , heb Flash niet geïnstalleerd maar Java 8 van Oracle ( waar apple ook tegen is ) en dan werkt het ook prima , mits je de juiste instellingen heb.
  Dan films afspelen is Perian de beste aanvulling voor Quicktime , Nogmaals wat belachelijk is nog steeds heb je aanvullingen nodig vanaf systeem osx 10.0 tot 10.10.
  Flash waar Steve Jobs een hekel aan had.
  Misschien moeten ze wel standaard niet Safari maar Google Chrome in osx plaatsen :-))
  Dat werkt wel.

 • Quinten Mares

  29 juli 2015 om 12:02

  @piet Daar heb je een punt. Apple zoekt steeds manieren om het gebruiksgemak te verbeteren en waar de batterij van een Macbook het langste blijft van gespaard.

  Ook installeren Microsoft en Apple standaard geen Flash of Java om zich te distantiëren van eventuele grote problemen. Het is de gebruiker zelf die beslist de software te installeren en eventuele gevolgen te dragen als er lekken ontdekt worden.

 • piet

  29 juli 2015 om 13:35

  @Mares
  Apple wilt zelf overal controle over hebben , vandaar die gebruiksgemak waar ik van hou.
  Tuurlijk na een halfdagje inspanning werkt m’n nieuwe mac ook eeuwig goed .
  Maar het zou vanzelfsprekend zijn dat alles automatische werkt, zoveel moeite kan het niet zijn voor zo’n betrouwbaar merk.

 • Quinten Mares

  29 juli 2015 om 14:27

  @piet enkel voor iOS is het geval dat Apple controle wil hebben op alle software dat gebruikers kunnen installeren. Op Mac kan je software uit de App Store downloaden (gecontroleerd door Apple) maar je kan ook software van het internet halen (niet gecontroleerd, wel gecertificeerd). Wat bij Flash en Java het laatste het geval is.

 • piet

  30 juli 2015 om 19:17

  @Mares Ja klopt.
  Maar doelde op os X , Zij waken over het systeem , en hebben dat goed onder controle, de klant merkt er niets van ja alleen de updates die ook te maken hebben met aanvallen op het systeem.
  De software die apple niet vertrouwen hier krijg je nu tegenwoordig een waarschuwing voor, en staat uiteraard niet in de Apple Store( dit kan je ook uitschakelen , in beveiliging en privacy) maar hier dus mijn punt ,waarom maken zij dan niet safari compleet ? Zo als Google Chrome dat ook doet een browser compleet , dit valt mijn dan tegen van apple dat bedoelde ik met dat ze normaal zelf overal controle over willen hebben in positieve zin natuurlijk.

Een reactie toevoegen: