17 april 2015

YosemiteFoto’s voor OS X: iCloud-fotobibliotheek gebruiken

Foto's voor OS X logo

De kern van de nieuwe Foto’s applicatie voor OS X is uiteraard het gebruik van iCloud. Hiermee worden de foto’s gesynchroniseerd met iCloud, kun je deze hierin ook bewaren om de opslagruimte van je Mac te verminderen en worden alle aanpassingen onmiddellijk bijgewerkt op al je apparaten.

Bij de eerste keer opstarten van de Foto’s applicatie word je gevraagd of je iCloud-fotobibliotheek wilt gebruiken. Mocht je dit hebben overgeslagen kun je uiteraard ten alle tijden dit toch toepassen (of ongedaan maken). Hoe lees je hieronder terug.

• Open de Foto’s applicatie
• Navigeer naar de menubalk
• Klik op ‘Foto’s’ en vervolgens op ‘Voorkeuren’

icloudfotobibliotheek

Open het tabblad ‘iCloud’ en vink hier de optie 'iCloud-fotobibliotheek’ aan. Vervolgens kun je kiezen om je foto’s te bewaren op je Mac of te uploaden naar iCloud door de optie ‘Optimaliseer Mac-opslag’ aan te vinken. Verder kun je hier ook ‘Mijn fotostream’ en 'iCloud-fotodeling’ inschakelen. Mijn fotostream wordt nog gebruikt op apparaten die nog geen iCloud-fotobibliotheek ondersteunen. Deze iCloud opties kun je ook activeren via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ Foto’s ▸ Opties.

Alle tips over 'Foto's voor OS X' lees je hier terug.Reacties


 • Aart Kiviet

  17 april 2015 om 10:40

  Wesley, ik heb in foto’s geen menubalk met foto’s, gedeeld, albums, projecten. Als ik op voorkeuren klik, iCloud krijg ik de melding dat iCloud voorziening voor foto’s alleen beschikbaar is in de systeembibliotheek??? Heb al diverse keren herstart maar het veranderd niet. (iMac 21,5 2013)

 • Wesley Fabry

  17 april 2015 om 10:53

  Klopt, start Foto’s op en hou de option⌥-toets ingedrukt, selecteer in de lijst je systeembibliotheek.

 • Aart Kiviet

  17 april 2015 om 10:59

  Wesley, bedankt voor je reactie, maar met option toets ingedrukt werkt het nog niet, in de lijst staat geen systeembibliotheek? ook geen menubalk met foto’s , gedeeld enz.

 • Wesley Fabry

  17 april 2015 om 11:09

  Dan kun je het beste even kijken in Finder-afbeeldingen naar een foto’s-bibliotheek. Start dan foto’s op terwijl je option⌥ indrukt, kies dan voor ‘Andere bibliotheek’ en kies dan de foto’s-bibliotheek in Finder. Mocht dit dan nog niet lukken kun je het beste even de voorgeschiedenis vertellen, waarschijnlijk heb je dan een bibliotheek verwijderd. Leg dit dan even uit op http://genius.appletips.nl

 • Aart Kiviet

  17 april 2015 om 11:43

  Wesley, er verandert niets, ik heb ook niets verwijdert., blijkbaar toch een busje?
  ik denk dat ik de foto’s verwijder en opnieuw installeer, heb een backup.

 • Richard Jacobs

  17 april 2015 om 13:22

  Stomme vraag misschien, maar hoe kan ik foto’s uit iCloud verwijderen, maar ze toch op mijn Mac behouden? Als ik nu een foto in Photos verwijder, dan wordt deze foto ook uit iCloud verwijderd toch?

 • William

  17 april 2015 om 15:58

  Ik heb hier 150 Gb aan foto’s … ben dan verplicht aan 9,99 euro / maand mijn iCloud opslag naar 500 Gb te brengen. Tevens zou 150 Gb uploaden naar iCloud een eeuwigheid duren bij Telenet ….

  Zal het bij mijn eigen Synology-NAS houden denk ik ….

 • Karel

  18 april 2015 om 9:10

  Iemand een idee hoe je met 2 verschillende telefoons op de zelfde foto bibliotheek kan inhaken? Wil alleen de 2 telefoons niet op 1 apple ID zetten.

  Dus als ik een foto maak dat deze automatisch in de zelfde bibliotheek beland als die van mijn vriendin.

 • Wesley Fabry

  18 april 2015 om 9:21

  Karel, kan alleen als hetzelfde iCloud is ingesteld. Jullie zullen dan handmatig gebruik moeten maken van gedeelde icloud albums (icloud-fotodelen)

 • Laurens

  18 april 2015 om 9:51

  Na 3,5 dag non-stop uploaden, hoeft Foto’s nu nog maar 362 van de 15.571 foto’s te uploaden. Ja het zijn er veel, maar zo vreselijk lang zou het toch niet mogen duren! (ISP heeft 12Mb upload, dus daar ligt het zeker niet aan)

 • Peter

  11 augustus 2015 om 19:58

  Ik had (en heb) zo’n 14000 foto’s oftewel 120 gb in iCloud zitten. ipv het uploaden voor een dag te onderbreken heb ik nu de iCloud fotobibliotheek uitgeschakeld ipv die een dag te onderbreken voor cleanup. Als ik heb weer wil aanzetten krijg ik melding dat ik te weinig ruimte heb en als ik in iCloud (systeemvoorkeuren) ga kijken zie ik een bibliotheek die ik kan uitschakelen en verwijderen maar verder niets. Moet ik nu helemaal opnieuw beginnen met alles te uploaden ???

 • Ewout

  14 september 2015 om 17:23

  ik wil graag de foto’s op m’n NAS bewerken met de nieuwe app zonder de foto’s naar mn Mac te kopiëren. Weet iemand of dit kan en hoe dit moet?

 • Wesley Fabry

  15 september 2015 om 8:22

  @ewout je kunt een extra bibliotheek aanmaken met als locatie op je NAS en deze dan raadplegen in foto, hoe lees je hier: http://www.appletips.nl/meerdere-bibliotheken-gebruiken-in-fotos-voor-os-x/

 • Ewout

  15 september 2015 om 11:45

  dank je voor je reactie. Ik heb een bibliotheek aangemaakt en daar een paar folders van mn NAS in gezet. Maar als ik dan een foto verwijder uit de bibliotheek staat ie nog wel op mn NAS. Ik zou graag willen dat ik de foto’s op mn NAS bewerk en niet een kopie ervan. Kan dit ook?

 • Wesley Fabry

  15 september 2015 om 11:49

  @ewout dat kan ook in combinatie met deze tip: http://www.appletips.nl/fotos-voor-os-x-fotos-bewaren-in-finder-en-opslaglocatie-bekijken/

 • Ewout

  15 september 2015 om 20:55

  Hoi,
  Dank je! ik kom steeds verder. toch zie ik dat de foto’s nog steeds in Finder staan als ik ze uit de bibliotheek heb verwijderd. Weet je hoe ik dit kan oplossen?

 • Wesley Fabry

  16 september 2015 om 9:53

  @ewout dat klopt, Foto’s is maar een snelkoppeling naar het bestand, wil je de foto echt verwijderen dan moet je dit doen in Finder.

 • Ewout

  16 september 2015 om 11:42

  Ok Thanks. en wijzigingen? Worden die wel echt in Finder gewijzigd?

 • Wesley Fabry

  16 september 2015 om 11:43

  Die worden als het goed is wel gewijzigd in Finder, even testen zou ik zeggen :)

 • Rene Sauveur

  19 december 2016 om 21:31

  Beste Wesly,

  Ik sluit hier graag even op aan: ik zie drie bibliotheken, waarvan er twee onbewust per abuis zijn aangemaakt. Vermoedelijk door gehannes met – door elkaar heen – fotostream, verwijderen van dubbele foto’s, onbedoelde aaifoon-uploads naar dropbox, tussentijdse upgrade van mijn abonnement on the road toen een filmpje niet kon worden bewaard, tussentijdse iTUnes sync zonder iclouddeling uit te schakelen, of weet ik wat. Hoe combineer ik de drie afzonderlijke bestanden tot een systeembieb?

 • Wesley Fabry

  20 december 2016 om 8:10

  @Rene Bij mijn weten kan het alleen handmatig door de foto’s te exporteren en daarna weer te importeren. Toch zouden er apps bestaan die het mogelijk maken, beste kun je dit eens bekijken en eventueel verder aanvullen: https://genius.appletips.nl/discussion/1937/hoe-kan-je-meerdere-fotos-bibliotheken-samenvoegen

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!