14 mei 2015

YosemiteFoto’s voor OS X: Voeg toe aan Aperture

Foto's voor OS X logo

Sinds de lancering van Foto’s voor OS X is het niet meer mogelijk om Aperture te kopen, Foto’s vervangt namelijk iPhoto en Aperture. Apple heeft besloten beide applicaties te verwijderen uit de App Store en niet meer te voorzien van updates.

Foto’s voor OS X kan helaas nog niet tippen aan Aperture met betrekking tot bewerken van foto’s. Hier is Foto’s simpelweg nog te beperkt voor, toch kun je Aperture in combinatie met Foto’s gebruiken.

Aperture moet geïnstalleerd zijn op je Mac, is dit niet het geval dan kun je hem gewoon downloaden vanuit je aankopen in de Mac App Store. Open vervolgens de Foto’s voor OS X applicatie.

overzicht deelmenu foto's voor os x

Selecteer één of meerdere foto’s door de cmd⌘-toets ingedrukt te houden en klik op de deelknop of kies voor de 'Deel' in het menu 'Archief' in de menubalk. Hier kun je de deeloptie 'Voeg toe aan Aperture' selecteren. Wanneer je dit doet zullen de foto’s onmiddellijk geexporteerd worden naar Aperture en kun je de foto’s bewerken.

De bewerkingen worden niet gesynchroniseerd met Foto’s voor OS X. Je zal de foto's dan in Aperture moeten exporteren en handmatig opnieuw importeren in Foto’s voor OS X. Het is niet meer mogelijk om de Aperture applicatie te kopen.

Alle tips over 'Foto's voor OS X' lees je hier terug.Reacties


 • Meg

  15 mei 2015 om 9:14

  Ik heb sinds een paar dagen Photo’s in plaats van iPhoto (helaas). De foto’s die ik na de installatie van Photo’s heb gemaakt, zijn zichtbaar in de mappen van Photo’s, maar niet als ik ze met mail wil versturen of in Facebook wil zetten.
  Wat moet ik doen om gewoon de laatstgemaakte foto’s te kunnen versturen en uploaden?

 • Ben

  21 mei 2015 om 12:04

  @ Meg.
  1. Vanuit Foto’s je foto kiezen en dan via de “deel”-knop mail kiezen.
  2. Of vanuit Mail, via de paperclip, browsen naar Foto’s en daar de fotobibliotheek kiezen.
  Let wel Foto’s bibliotheek wordt daar pas zichtbaar als je hem als systeembibliotheek hebt geactiveerd (via voorkeuren in Foto’s).

  @ Wesly,
  Het “Voeg toe aan Aperture” voegt altijd .jpegs toe. Als je met RAW werkt wordt er dus een jpeg-versie van het RAW-bestand toegevoegd. Wil je deRAW versie in Aperture hebben moet je dat doen via “Archief -> Exporteer ongewijzigd origineel”. Dit geëxporteerde exemplaar dan weer importeren in Aperture.

 • Anneke Fessl

  24 augustus 2015 om 10:55

  na de upgrade Yosemite opent aperture eenvoudig niet meer. de laatste update via de appelstore is niet meer te downloaden. Hoe kan apple een product, dat ik anderhalf jaar geleden kocht, nu onmogelijk te gebruiken maken???

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!