29 september 2014

iOS 8Gezondheid: Een Medisch ID aanmaken en gebruiken

gezondheid logo iOS

Apple heeft een nieuw gezondheidsplatform ontwikkeld genaamd 'HealthKit' dat nauwlettend samenwerkt met applicaties van derden, die betrekking hebben tot gezondheid en geeft de mogelijkheid om deze informatie te groeperen in de iOS Gezondheid applicatie. Hierdoor zullen fitness- en gezondheidsapplicaties beter met elkaar kunnen samenwerken binnen iOS.

Je kunt in de app o.a. je hartslag, bloeddruk, cholesterol, suikerspiegel, verbrande calorieën bekijken. Dit is nog maar het begin, want Apple heeft plannen om samen met ziekenhuizen en andere zorginstellingen HealthKit te integreren in het zorgsysteem zodat patiënten eenvoudig alle resultaten op hun iDevice te kunnen bekijken. Momenteel is het al mogelijk om een medisch dossier aan te maken in de Gezondheid applicatie, hoe lees je in onderstaande procedure:

• Open de 'Gezondheid' app
• Tap op 'Medisch ID' in de navigatiebalk
• Tap op 'Maak medische ID aan'

medischID1

Vul vervolgens alle gegevens in die je graag wil plaatsen in de applicatie. Dit kunnen medische aandoeningen zijn, maar ook allergieën en medicijnen die je op dit moment gebruikt. Verder kun je allerlei medische aantekeningen invullen en je bloedgroep, gewicht en lengte toevoegen. In noodgevallen is het mogelijk je Medisch ID te tonen op het toegangsscherm van je iPhone. Hier kan bijvoorbeeld de dokters onmiddellijk zien dat je allergisch bent aan bepaalde medicijnen wat dan weer in jouw voordeel werkt. Deze optie kun je inschakelen door de schakelaar bovenin het scherm bij 'Toon bij vergrendeling' aan te zetten.

medischID2

Wanneer je iPhone is vergrendeld kun je met één vinger naar rechts vegen om je toegangscode in te vullen. Tap hieronder op 'Noodgeval' en vervolgens op 'Medisch ID' op deze manier kan iedereen dan je gegevens bekijken in noodgevallen. Dit kan privacy gevoelig zijn, daarom is het slim om goed na te denken welke zaken en contactpersonen je in je Medisch ID verwerkt. Het dossier kun je ten alle tijden aanpassen in de Gezondheid applicatie.

Meer over iOS 8 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Ronald

  29 september 2014 om 16:49

  “Wanneer je iPhone is vergrendeld kun je met één vinger naar rechts vegen om je toegangscode in te vullen” en hoe werkt dat dan als ik op apegapen lig? Hoe kan die noodarts erbij?

 • Aaipad

  29 september 2014 om 17:00

  @Ronald, je hoeft geen code in te voeren. Links onder in het scherm staat *Medische ID. Als je daar op klikt verschijnt de door jouw ingevoerde info inclusief de eventuele ingestelde waarschuwings nummers (die moeten wel in je contactenlijst staan).

 • Loek

  29 september 2014 om 17:34

  @Ronald

  De meneer van de ambulance of het ziekenhuis personeel zijn slim genoeg om even naar rechts te vegen.

 • Patricia

  16 januari 2015 om 10:52

  Wanneer ik een nummer toevoeg bij emergency call komt er wel een contactpersoon te staan, maar als ik deze test (vergrendelen en dan bellen) staat er null en krijg ik te horen dat er het nummer niet in gebruik is. (Ik heb bij deze contactpersonen staan +316 …. en de rest van het nummer)

  Wat doe ik fout?

 • Corrie

  12 juli 2015 om 21:50

  Ik werk nog met een iphone4 dan werkt die app niet en mag ik dus gewoon dood gaan

 • Annelies Midhat

  14 juli 2015 om 22:51

  Staat bij mapje anderen

 • Annelies Midhat

  14 juli 2015 om 22:52

  Succes

 • Jasper

  31 juli 2015 om 10:58

  Ik vul alle gegevens in die ik in gevult wil hebben, maar komt niet in het scherm noodoproep medische id links onder in te staan, heb wel knop aangezet zoals hier boven aangegeven.
  En als ik de app afsluit worden de gegevens automatisch weer verwijderd hoe kan dit?
  Heb Iphone 5 met IOS 8.4

 • cmvdmey

  16 augustus 2015 om 2:04

  Is het mogelijk om de taal te veranderen naar Engels als de telefoon in het nl is?

 • Richard IJzermans

  16 augustus 2015 om 10:58

  Dat is helaas niet mogelijk..

 • Denny

  12 september 2015 om 16:04

  Het lukt wel op mijn 4s, maar niet op de 5c van mijn moeder. Software is up to date, app is volledig ingevuld,maar wordt niet weergegeven. Enig idee hoe dit komt?

 • Nicole

  2 december 2015 om 20:04

  Ik kan sommige nummers niet kiezen als contactpersoon, heeft iemand enig idee hoe dat kan?

 • Michiel Vandyck

  2 januari 2016 om 21:10

  Ik kan sommige contacten niet toevoegen aan mijn medisch ID. Hoe kan ik dit oplossen?

 • Michiel Vandyck

  3 januari 2016 om 1:26

  Probleem met contact opgelost.
  – ga naar de app contacten
  – selecteer de gewenste contact
  – scroll naar beneden naar gekoppelde contacten
  – selecteer icloud
  – selecteer “gebruik deze naam voor kaartbundel”

  Nu kan u deze contact toevoegen aan u medisch id

 • Marianne Vkniest

  15 januari 2016 om 12:22

  Alle gegevens kunnen worden ingevuld en opgeslagen maar zodra ik een contactpersoon wel toevoegen vliegt de app er elke keer uit.
  Wat kan ik doen

 • Wenny

  24 januari 2016 om 17:04

  Wanneer medisch ID na ingevuld en opgeslagen te zijn niet verschijnt onder NOODGEVAL de telefoon even resetten (aan/uit knop en homeknop tegelijkertijd ingedrukt houden. Daarna aanknop indrukken. Als het goed is verschijnt nu onder noodgeval wel de medische ID. Bij mij in iedergeval wel.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!