31 augustus 2010

Het killall commando gebruiken bij problemen

Door de gebruiksvriendelijke grafische interface is bij veel OS X gebruikers de Terminal applicatie onbekend. Op zich is dat niet vreemd want ik denk dat 90% van alle Mac gebruikers genoeg hebben aan de functionaliteit die wordt aangeboden middels de grafische OS X interface.

Toch biedt OS X Terminal ontzettend veel mogelijkheden. Wanneer er problemen zoals crashes of freezes voordoen met applicaties dan is Terminal een zeer handige en krachtige tool. Doormiddel van het killall commando kan je namelijk applicaties of systeem processen die zich misdragen afsluiten en direct weer herstarten.

Hieronder vind je een aantal problemen die zich voor kunnen doen en hoe je deze met het killall commando in de meeste gevallen kan oplossen.

• Problemen met de menubalk

Wanneer je op een icoon in de menubalk klikt en er verschijnt een “beachball” dan is dit het gevolg van een probleem met de SystemUIServer die op de achtergrond draait. Door middel van het onderstaande commando herstart je de menubalk. Tevens forceer je de mini applicaties in de menubalk om zich opnieuw te registreren.

killall SystemUIServer

De SystemUI Server is niet alleen verantwoordelijk voor de menubalk maar ook voor het afhandelen van de communicatie met USB apparaten zoals de iPod en iPhone. Ook het toetsenbord en trackpad worden hierdoor aangestuurd.

• Problemen met de Dock of Spaces

Als er problemen voordoen met de Dock, Spaces of het Dashboard dan kan je deze alle drie met één commando herstarten. Slecht geschreven Widgets kunnen voor problemen zorgen op het Dashboard. Ook zijn er meerdere meldingen van OS X gebruikers die spontaan problemen ondervinden bij het switchen tussen Spaces. Je kan Dock, Spaces en het Dashboard herstarten met het commando:

killall Dock

• Problemen met OS X Finder

Wanneer er problemen voor doen met Finder dan je deze herstarten doormiddel van het  Menu ▸ Forceer stop... ⌥⌘⎋. Mocht deze optie niet meer benaderbaar zijn en heb je wel toegang tot OS X Terminal dan kan je deze herstarten met het commando:

Killall Finder

De bovenstaande commando's zijn alleen een oplossing bij problemen die zich incidenteel voor doen. Wanneer een crash wordt veroorzaakt door een slecht geschreven applicatie zal het probleem zich blijven voor doen.Reacties


 • Bart

  31 augustus 2010 om 8:28

  Euhh, waar zit dat killall commando?

 • SUNWfrk

  31 augustus 2010 om 8:46

  Is dit geen duplicate van http://www.appletips.nl/terminal-systeem-processen-herstarten-dock-finder-etc/ ?

 • Nino

  31 augustus 2010 om 8:47

  @ Bart, dat moet je in Terminal intypen.

 • Peter Franken

  31 augustus 2010 om 11:03

  Dat Kill All commando heeft ook geen nut als alles bevroren is en je niks meer kunt aanklikken of opstarten. De muiswijzer kan alleen over het scherm bewegen en reageert niet op klikken. En de “strandbal” draait lustig voort. Je kunt dus ook geen terminal opstarten. Of is daar een oplossing voor?

 • Leo

  1 september 2010 om 21:36

  Met een zekere regelmaat zie ik het strandballetje verschijnen. Maar hoe kan ik zien wat het probleem is?

 • yoyellow

  3 oktober 2010 om 14:27

  MOcht er een probleem zijn met een onbekende app, wat ik dan doe is terminla opstarten, eerst ‘top’ openen en kijken welke app problemen geeft (hoge cpu usage etc)

  door op q te drukker sluit top weer.

  onthoud daarvoor wel de proces ID van de app, deze kan je dan met killall sluiten, mocht killall niet werken, kan ook killall -9 gebruikt worden, hiermee wordt het gelijk uit het ram gedumpt

 • ton

  5 juli 2011 om 20:59

  Maar waar/hoe vind ik terminal?

 • Kees

  5 juli 2011 om 21:27

  @ ton
  Terminal vind je in de map Programma’s -> Hulpprogramma’s (of in het Engels: Applications -> Utilities). En anders kun je het ook altijd terugvinden met Spotlight. (Wellicht ten overvloede: dat is te vinden onder het vergrootglas pictogram in de rechterbovenhoek van je scherm.)

Een reactie toevoegen: