6 mei 2014

Het (vergeten) wachtwoord van een OS X gebruikersaccount wijzigen

wachtwoordWanneer onder Mac OS X het automatisch inloggen is uitgeschakeld krijg je alleen toegang tot de Mac door je gebruikersnaam en wachtwoord in te typen. Mocht je om wat voor reden dan ook dit wachtwoord ‘kwijt’ zijn geraakt dan is het via de Single User mode mogelijk om het wachtwoord te wijzigen zonder daarbij het oude wachtwoord te kennen.

Een reset van het wachtwoord geeft je toegang tot je gehele Mac. De informatie in de sleutelhangertoegang blijft echter gesloten, deze kan alleen geopend worden met behulp van het originele wachtwoord.

Doorloop de volgende stappen om het wachtwoord van een OS X gebruiker te wijzigen in Single User mode.

1. Sluit je Mac af en start deze opnieuw op met de cmd⌘ + S toetsen ingedrukt totdat er een zwart Terminal scherm verschijnt.

2. Mount het OS X besturingssysteem:

mount -uw /

4. Start de open directory deamon:

launchctl load /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.opendirectoryd.plist

5. Gebruik het list commando voor een overzicht van de gebruikers die gebruik maken van de Mac:

ls /Users

6. Gebruik het dscl commando om het wachtwoord te wijzigen, vervang ‘gebruiker’ door de naam van de gebruiker uit stap 5 en wijzig ‘wachtwoord’ in het wachtwoord wat je voor deze gebruiker wilt instellen.

dscl . passwd /Users/gebruiker wachtwoord

Na het wijzigen van het commando kan het voorkomen dat er een foutmelding verschijnt, deze melding kun je negeren.

7. Verlaat de single user mode door den reboot te forceren:

reboot

Na het verlaten van de Single User mode zal de grafische interface van Mac OS X verschijnen en kun je inloggen met het wachtwoord welke in stap 6 is ingesteld.

Geupdate artikel!Reacties


 • escom1993

  6 mei 2014 om 9:34

  Maakt Apple het op die manier niet heel gemakkelijk om iedereen die dit leest toegang te geven tot je computer en de gegevens , zonder een paswoord e.d. ?Dat zou je toch geen goede beveiliging kunnen noemen.?

 • Imade

  6 mei 2014 om 10:03

  Dus even in concreet:
  OS X is wel veiliger op virussen/malware/spyware gebied, maar niet op wachtwoord gebied?
  Dit is echt een schande!
  Dit soort trucjes zorgen juist voor onveiligheid i.p.v. veiligheid.
  Je stelt immers een wachtwoord in om je gegevens te beveiligen, niet om je gegevens voor de fake te beveiligen.
  Snap dus niet waarom je dan een wachtwoord in kan stellen op OS X aangezien het blijkbaar NIETS voorstelt.

 • RvM

  6 mei 2014 om 10:57

  je had toch niet het idee dat d.m.v. één enkel wachtwoord de inhoud van je Mac volkomen beveiligd zou zijn?

 • escom1993

  6 mei 2014 om 11:32

  @RvM – Dat verwacht ik inderdaad , tenzij men er uitdrukkelijk bijzegt dat een mac pas bij 2 of 3 wachtwoorden veilig is. Als ik bv. een officedocument vergrendel met een paswoord dan verwacht ik dat de inhoud veilig is voor anderen die het paswoord niet kennen en niet als ik het met 3 wachtwoorden vergrendel.

 • Imade

  6 mei 2014 om 11:39

  RvM – Dan moet Apple dit duidelijk communiceren naar haar klanten.
  Je verwacht immers nu dat 1 wachtwoord je systeem vergrendeld voor indringers die buiten het gebruik van virussen om niet in je systeem kunnen geraken.
  Dit bewijst echter het tegendeel, Apple faalt op siri en nu ook op veiligheid.
  Dat zijn 2 grote blunders van Apple die Apple ook financieel kunnen raken omdat als iemand gehackt wordt zonder gebruik van virussen… ook Apple de schuld kan geven.

 • ruurd

  6 mei 2014 om 13:21

  Alle computers waar je fysiek bij kan hebben de hebbelijkheid dat je ze in single mode kan opstarten. Als je dat lukt heb je meestal ook superuser rechten en één van die rechten is dat je wachtwoorden kan wijzigen en alle bestanden kan bekijken.

  Is dat raar? Nee hoor. Want als ik fysieke toegang heb tot een computer kan ik er net zo goed de schijf uit slopen en hem bekijken met mijn eigen hardware. Is het dus raar dat dit kan? Nee. Je mag blij zijn dat je spullen al beter zijn beveiligd dan vroeger. In het MS-DOS tijdperk kon iedereen je bestanden lezen.

  Dat betekent niet dat deze superuser je document kan lezen als je het hebt beveiligd met een wachtwoord. Volgens mij is zo’n document dan ook versleuteld. Hoe goed dat gebeurt weet ik dan weer niet – dat is afhankelijk van de implementatie. Als je zeker wilt weten dat je documenten goed zijn beveiligd tegen ongeoorloofde toegang door een superuser dan is het beter om te kijken naar programmatuur waarmee je een beveiligde schijf kan maken op je computer. In het algemeen is dat voldoende.

  @Imade als je computers gebruikt – en dat geldt ook voor telefoons en al dat soort zaken – dan zul je kennis moeten opdoen over het gebruik daarvan. Faalt Apple? Nee hoor. Het is domweg niet anders geweest als zo. Voor de rest? Doe je deur op slot en laat je spullen niet onbeheerd achter. Opgelost. De rest is jouw verantwoordelijkheid.

 • Hayo Baan

  6 mei 2014 om 17:22

  Dit is (gelukkig) allemaal zoals het werkt. Als je fysiek toegang hebt tot een computer kun je er in principe alles mee.

  Als je je computer echt wilt beveiligen, gebruik dan filevault. Dan kun je zonder wachtwoord echt niet meer bij de data op je schijf. Nee, ook niet als je die in een andere computer stopt en daar probeert te benaderen :-)

 • Julsa

  7 mei 2014 om 12:29

  Zoals Hayo zegt: Filevault.
  Vergeet dan niet ook even de Time Machine backups te beveiligen.
  Daarna: niets meer aan het handje ;-)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!