19 januari 2012

iBooks 2 en iBooks Author

Op een Special Event in het Guggenheim Museum te New York heeft Apple zojuist een nieuwe versie van iBooks aangekondigd. Boeken worden in de tweede versie van iBooks interactief, waardoor deze kunnen worden voorzien van filmpjes, fotogallery's en animaties. Ook bestaat de mogelijk om (meerkeuze) vragen in het boek te verwerken. Voor de iBooks 2 app zullen speciale lesboeken beschikbaar komen in een nieuwe sectie binnen de iBooks Store.

Om interactieve boeken met foto’s animaties en filmpjes te kunnen produceren, heeft Apple de gratis Mac OS X applicatie iBooks Author uitgebracht. De applicatie lijkt op een mix van Pages, Keynote en iWeb. Met behulp van templates kan direct worden begonnen met een lesboek, interactieve componenten kunnen eenvoudig als widgets worden toegevoegd.

De iBooks Author applicatie en iBooks 2 app zijn per direct beschikbaar in de Mac App Store.

iBooks Author
iBooks AuthorCategorie: Productivity
Ontwikkelaar: Apple Distribution International
Mac OS X  4+  390 MB DOWNLOAD GRATIS
iBooks
iBooksCategorie: Books, Reference
Ontwikkelaar: Apple Distribution International
iPad & iPhone  4+  1 MB DOWNLOAD GRATIS


Reacties


 • Robbert

  19 januari 2012 om 17:31

  En dan nu de hamvraag, als ik een boek schrijf, kan ik die gewoon publiceren? Of is dat alleen voor ontwikkelaars en gaat het langs een controle?

 • pixites

  19 januari 2012 om 17:43

  Temptatie = template, lijkt me? Raarrr woord, maar begrijpelijker ?;)

 • erik

  19 januari 2012 om 17:46

  Ik heb de app gedownload, maar al mijn boeken die ik reeds had zijn verdwenen. Waar vind ik die terug?

 • Roel

  19 januari 2012 om 19:21

  Het wordt hoog tijd dat er partijen zijn zoals Apple die de uitgevers van educatieve boeken dwingen tot innovatie. Momenteel wordt de monopoly-positie van de educatieve uitgevers flink uitgebuit. Als uitgevers hier niet adequaat op inspelen en reageren, dan zijn ze tot gedoemd om de strijd te verliezen. Docenten niet langer ‘slaaf van de methode’ maar zelf creatief en innovatief inspelen op de behoeften van ‘de klant’ om zo uitdagend onderwijs te leveren. Top!

 • Ome_Jopie

  19 januari 2012 om 19:29

  Erik, ik heb ook de update geladen en na even wachten kwamen al mijn boeken weer terug

 • Ivan

  19 januari 2012 om 19:51

  Ziet er goed uit! En die prijsgrens van 15$ is natuurlijk wel bijzonder…
  Enig idee of ibooks 2 werkt op jailbreak ios5? Of wordt er ook een foutmelding gegeven?

 • MathiasB

  20 januari 2012 om 7:52

  Op iOS5 zou het mogelijk zijn, je moet weer één of andere fix installeren, maar die bestaat…

 • Johan

  20 januari 2012 om 11:10

  @Roel,
  Je klaagt over de monopoliepositie van de educatieve uitgevers. Heb je de EULA van iBooks Author gelezen? Als je zo’n boek wilt verkopen, MOET dat via Apple. Apple bepaalt of ze jouw boek wel willen verkopen, en als ze het afkeuren, kan je het alleen nog maar gratis weggeven. Zelfs een afgekeurd boek mag je niet via andere kanalen verkopen. Kortom, de ene monopoliepositie wordt ingeruild voor de andere, misschien nog wel ergere monopoliepositie. “Van de regen in de drup” noemen we dat.

 • Bart van den Belt

  20 januari 2012 om 14:10

  @Johan
  Zojuist even wat zitten spelen met dat programma, maar je kunt met een druk op de knop exporteren naar .pdf. Apple kan nooit tegenhouden dat je je pdf-jes gewoon in een eigen webshop te koop aanbied.

  Ik heb inmiddels http://www.ibooks-templates.com gekocht: paar mooie templates ontwerpen en we hebben weer een stukje passief inkomen; via de Apple Store of niet.

 • Florina

  21 januari 2012 om 18:54

  @Roel Doet Apple niet hetzelfde als waarvan jij de educatieve uitgevers beschuldigd? Heb je de licentievoorwaarden gelezen? Je zult als school maar graag willen ‘innoveren’ maar werken met PC’s en een andere tablet dan de iPad. Is dit klantvriendelijk van Apple dan?
  Voor wat meer overzicht wat betreft consequenties voor het onderwijs, zou je bijvoorbeeld deze blogpost kunnen lezen: http://jaap.walhout.net/2012/de-zegeningen-van-apples-ibooks2-ibooks-author/
  Of de positieve reactie van kennisnet, gevolgd door wat onderwijs-reacties op http://dossiers.kennisnet.nl/dossiers/laptops-tablets/apple-lanceert-ibooks-en-ibooks-author/

  Nogmaals: ik ben ook een Apple fan, heb er van alles van hier staan, maar als je in het onderwijs werkt, zul je moeten toegeven dan niet alle scholen voorzien zijn van Macs. Maar toch héél vernieuwend en innoverend kunnen zijn ;-)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!