14 december 2010

iBooks: Een boek laten voorlezen

Met de gratis iBooks-app op je iPod Touch, iPhone of iPad kun je boeken lezen, maar je kunt ook de boeken laten voorlezen. Een grappige optie die standaard aanwezig is in iOS.

Het beste resultaat krijg als de taalinstellingen op je iDevice overeenkomen met de taal van het boek dat wilt laten voorlezen. Een Nederlands boek laten voorlezen terwijl je iDevice op Engels staat ingesteld is niet echt aan te raden.

Om het voorlezen te kunnen starten ga je naar:

Instellingen ▸ Algemeen ▸ Thuiskop ▸ Selecteer de optie: 'VoiceOver'.

Ga hierna naar de iBooks app en open een ebook uit je bibliotheek. Druk driemaal op de thuisknop om de VoiceOver te activeren. Tik hierna eenmaal op de eerste zin en sleep met twee vingers naar beneden om het voorlezen te starten. Het voorlezen blijft doorgaan totdat je met twee vingers op het scherm tikt. Druk driemaal op de thuisknop om de VoiceOver weer uit te schakelen.

Tijdens het voorlezen zul je merken dat de VoiceOver zeer gehaast voorleest. Je kunt eventueel de snelheid aanpassen met behulp van:

Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ Activeer de optie: 'VoiceOver'

De VoiceOver in combinatie met iBooks is leuk om eens uit te proberen maar of het ook echt lekker voorleest? Nee…Reacties


 • Hans

  14 december 2010 om 10:00

  Leuk, maar je hebt er dus geen r**t aan….???

 • Richard IJzermans

  14 december 2010 om 10:17

  Inderdaad!

 • Face

  14 december 2010 om 10:21

  Grappig misschien, maar een o zo welkome instelling voor heel wat blinde en slechtziende personen. De Iphone is de eerste GSM die dit standaard ingebouwd heeft. Normaal kosten zulke apps voor smartphones enkele honderden euro en Mr Jobs bouwt dit zomaar in de Iphone. Proficiat Mr Jobs.
  Als de VoiceOver stem van de Iphone zou kunnen ingebouwd worden in de Imac (want die stem is teveel een computerstem) dan zouden heel wat Imac gebruikers heel gelukkig zijn

 • Edwin

  14 december 2010 om 10:43

  “Een Nederlands boek laten voorlezen terwijl je iDevice op Nederlands staat ingesteld is niet echt aan te raden.” eh, volgens mij is dat niet wat je bedoelt! ;)

 • Art-art

  14 december 2010 om 22:51

  Hallo Richard,

  Leuke tip!. Voor mij handig als ik in de auto lange e-mails wil beluisteren.
  De eerste instructie om de Thuiskop in te stellen mis je volgens mij een tussenstapje.
  Instellingen ▸ Algemeen ▸ Thuiskop ▸ Selecteer de optie: ‘VoiceOver’.
  Moet zijn:
  Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegangkelijkheid ▸ Thuiskop ▸ Selecteer de optie: ‘VoiceOver’.

 • McBrown

  14 december 2010 om 23:36

  All, voor dyslectische kinderen is deze optie helemaal top! Nu nog iets vinden wat ook de ondertiteling van de televisie voorleest!

 • Joris

  15 december 2010 om 0:18

  Dit werkt beter met de app stanza. Hier kun je meerdere blz achter elkaar voor laten lezen.

 • Hans

  15 december 2010 om 10:40

  Ik heb het even uitgeprobeerd in Stanza maar het werkt echt. Ik dacht uit het bericht te halen dat het alleen in Engels werkt net als op de MAC. Maar het is gewoon Nederlands. Toch wel leuk eigenlijk.

 • M.

  18 december 2010 om 16:12

  wel off topic maar toch: Heb je de DRM zelf van de epub afgehaald en zo ja, waar is de laatste tutorial te vinden? Mij lukt het niet meer na de laatse ADE versie….

 • Joris

  18 december 2010 om 20:30

  met de stanza app op de mac zelf kun je van bijna alles een boek maken en synchen met de stanza app

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!