20 maart 2015

Download de nieuwe appletips.nl app! DOWNLOAD GRATIS

iFunVerjaardag van de 20th anniversary Macintosh

In 1997 werd Apple officieel 20 jaar, ze wilden daarom eens een totaal ander design voor de Macintosh. Dit was dan ook één van de eerste ontwerpopdrachten voor de toen 30 jarige Jonathan Ive. Het moest een state-of-the-art futuristische kijk hebben op de toekomst en een totaal andere overweging zijn van de oorspronkelijke doelstelling van Apple, namelijk integreren in het leven van de normale gezinnen.

Van de computer werden er zo'n 12 000 exemplaren gemaakt, 399 werden van deze werden gebruikt voor extra onderdelen. Het werd maar in 5 landen verkocht: Verenigde Staten, Japan, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Australië kreeg er 10, 2 ervan werden als prijs weggegeven, de overigen bleven in het bezit van Apple en werden gebruikt door de medewerkers.

Overigens kregen Steve Jobs en Steve Wozniak elk ook een exemplaar. Om zelf één te bemachtigen moest je diep in je buidel tasten omdat bij de start van de verkoop je er 7499 dollar moest voor neertellen. Een jaar later toen de verkoop er van werd stopgezet moest je er nog maar 2000 dollar voor betalen, dit kwam omdat Apple diezelfde tijd een Power Macintosh 6500 had gemaakt met de zelfde specificaties voor maar 2000 dolar. Dit was ook meteen het einde van de Macintosh, omdat Steve Jobs in 1998 terug kwam en deze productcategorie niet goed meer was.

De reclame die op de televisie werd getoond ter promotie van deze Macintosh

Wat had/kon de 20th anniversary Macintosh

  • 32 tot 128Mb voor het werkgeheugen
  • Een harde schijf van 2 GB
  • De processor was een 250 MHz PowerPC 603e
  • Een toetsenbord met een trackpad in plaat van een computermuis
  • Het scherm had een diameter van 12.1 inch (30.5 cm), het was in kleur en had 600 x 800 pixels
  • Er was een verticaal geplaatste CD-ROM lezer en een Apple Floppy Superdrive
  • Aansluitingen voor TV/FM
  • Het geluidssysteem was een aangepaste versie van Bose, 2 interne luidsprekers en een externe Subwoofer.
  • Het besturingssysteem die er bij werd geleverd was System 7.6.1 en het laatste besturingssysteem die er kon op worden gedraaid was Mac OS 9.1

Naast zijn slechte verkoop, was het toch een hebbeding voor de Macintosh verzamelaars. Terug in 2010 werd er voor een volledig werkend exemplaar met boxen 1000 dolar van eigenaar gewisseld.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!