1 april 2009

IMAP4 IDLE activeren in OS X Mail

In het verleden was POP3 het meest gebruikte protocol voor het ontvangen van email. De komst van o.a. GMail, MobileME en de iPhone hebben er voor gezorgd dat tegenwoordig steeds vaker gebruik wordt gemaakt van IMAP4 voor het ontvangen van email.

Wanneer je gebruik maakt van een IMAP email account dan heb je de beschikking over de IMAP4 IDLE functie (RFC 2177). Doormiddel van deze IMAP4 IDLE functie is het mogelijk om de mailserver een push notificatie naar je client (OS X Mail) te laten sturen wanneer er nieuwe email beschikbaar is. Door deze methode gaat het ontvangen van nieuwe email sneller dan de standaard methode waar de client op interval basis bij de server polled of er nieuwe email beschikbaar is.

Om gebruik te kunnen maken van de IMAP4 IDLE functie heb je een email client (OS X mail) en email provider nodig die dit ondersteunen.

IMAP4 IDLE in OS X mail activeer je doormiddel van de onderstaande 5 stappen:

1. Ga naar Mail ▸ Voorkeuren ▸ Accounts

2. Selecteer een IMAP email account waarvan je IDLE wilt activeren.

3. Klik op Geavanceerd.

4. Activeer de optie: Gebruik commando 'IDLE' als de server dit ondersteunt.

5. Sluit het Account venster af en bewaar de wijzigingen.

imap-idle

De IMAP4 IDLE functie is nu geactiveerd, wanneer je email provider ook deze functie ondersteund zal je merken dat je email aanmerkelijk sneller binnenkomt. Wanneer je een GMail of MobileMe account toevoegt dan zal de optie automatisch worden activeert door OS X Mail.

Meer informatie over IMAP4 IDLE kan je terug vinden op:
http://tools.ietf.org/html/rfc2177

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • Nils Breunese

  1 april 2009 om 12:00

  Ik kan me niet herinneren dat ik dit zelf heb ingeschakeld, maar deze optie was al ingeschakeld voor alle zes mijn IMAP-accounts in Apple Mail. Is deze optie niet gewoon standaard ingeschakeld?

 • Koen

  1 april 2009 om 13:21

  Bij mij was die inderdaad ook al ingeschakeld…

 • Biker

  1 april 2009 om 17:36

  Het is standaard ingeschakeld maar had geen idee dat het om ‘push notficatie’ ging.

 • Casper

  1 april 2009 om 19:33

  Mijn OS X Mail gebruikt pop.gmail.com? Dit doet hij volgens mij standaard bij mij… iemand een idee waarom jullie allemaal IMAP hebben?

 • M@cer

  2 april 2009 om 21:09

  Omdat je dan al je mail overal gelijk hebt.. Dus je mail is beschikbaar op zowel je telefoon, computer als webmail.

 • Angela

  14 juli 2009 om 21:08

  Ik krijg voor mijn gmail account niet de optie IDLE te zien. Weet iemand hoe dit komt? Mail heeft mijn gmail account automatisch geconfigureerd en heeft er toen een POP account van gemaakt?

Een reactie toevoegen: