27 juni 2012

iMovie: Een stop-motion video maken

Stop-motion video's duiken tegenwoordig veel op in het internet. In plaats dat je een gebeurtenis filmt maak je er een opvolgende fotoreeks van. Deze kan dan bijvoorbeeld verwerkt worden in een gif-animatie of in een video.

Met behulp van iMovie kun je snel en eenvoudig een stop-motion video maken. Voor je in iMovie aan de slag kun dien je een bepaalde gebeurtenis vast te leggen op foto. Importeer hierna de foto's in iPhoto en bundel ze samen in een nieuwe gebeurtenis. Zodra de foto's zijn geïmporteerd kun je onderstaande procedure uitvoeren om de stop-motion te maken in iMovie.

• Open iMovie
• Start een nieuw project (Archief ▸ Nieuw project)
• Open de projecteigenschappen via Archief ▸ Projecteigenschappen
• Selecteer bij 'Eerste fotoplaatsing' de optie 'Passend in kader'
• Bevestig door op 'OK' te klikken

Zodra de projecteigenschappen zijn aangepast open het foto-venster, dit doe je via: Venster ▸ Foto's. Sleep de zojuist aangemaakte gebeurtenis in iPhoto in het project in iMovie. Dubbelklik na het toevoegen op de eerste foto en voer '0,1 sec.' in bij de optie 'Duur'. Pas dit toe op alle andere foto's door de optie 'Voor alle stilstaande beelden' aan te vinken.

Wanneer je het project afspeelt kun je zien dat er een stop-motion video is ontstaan. Je zal merken dat rondom de foto een zwarte kader is ontstaan. Wanneer je deze wilt verwijderen kun je dit doen door alle foto's te selecteren met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + A en vervolgens op het 'crop'-icoon . Selecteer het gewenste deel van de foto's en bevestig door op 'Gereed' te klikken.

Zodra de stop-motion klaar is kun je deze onmiddellijk plaatsen op YouTube, dit doe je via: Deel ▸ YouTube. Wanneer je de video lokaal wilt bewaren op je harde schijf kies je de optie 'Exporteer Film' in het deel-menu.

Screencast:

Meer tips over iMovie kun je hier terugvinden.

iMovie
iMovieCategorie: Video, Photography
Ontwikkelaar: Apple Distribution International
Mac OS X  4+  2052 MB DOWNLOAD GRATIS


Reacties


 • tina@vigital

  25 december 2012 om 9:10

  Geachte webmaster,

  Middels dit bericht verzoeken wij u vriendelijk tot het plaatsen van een link op uw website.

  Vigital Media is een dynamisch en all-round media bedrijf. De wortels van de onderneming zitten in de grafische branche. Vigital Media heeft een breed assortiment aan producten en diensten. Van professionele films, webdesign, belettering of hoogstandjes op multimedia- en internetgebied. Vigital Media helpt u bij de realisatie van uw product.

  Onze producten hebben al geleid tot vele opvallende producten en effectieve marketing campagnes. Vigital Media hoopt dat uw interesse in zal resulteren in een persoonlijke kennismaking waarin wij u graag de mogelijkheden van Vigital Media toe willen lichten, laten zien en laten beleven!

  Graag zouden wij worden toegevoegd onder:
  Naam : Bert Marinus
  Link: http://www.vigital.nl

  Wij willen u alvast hartelijk danken voor de moeite en zijn u zeer dankbaar.

  Met vriendelijke groet,

  Bert Marinus

  Linkbuilding team
  Bert Marinus
  Onderdeel van vigital Nederland

 • sjoerd

  25 juli 2013 om 17:52

  jo

 • Maarten

  3 oktober 2013 om 16:16

  Zit er een maximum aan het aantal te gebruiken foto’s binnen iMovie?
  Stel dat ik 600 foto’s schiet tijdens een dag, kan iMovie die verwerken?

 • Laurence

  7 juni 2014 om 16:46

  Ik heb een vraagje; sinds de update van iMovie is dit allemaal een beetje veranderd! Zo krijg ik de duur van de foto’s niet korter als 1 seconde per foto! Enig idee hoe ik dit doe in de nieuwe versie van iMovie?

  Alvast bedankt!!

 • isabelle

  5 juli 2014 om 22:10

  hoi Laurence,
  ik zit met hetzelfde probleem! Ik wil 25fps …… maar kan het ook niet vinden. Heb eigen wat ik erop kan bedenken is 25 foto’s plaatsen van 1 seconden dit opslaan in een filmpje en dit filmpje dan opnieuw importeren en terug op 1 seconde zetten. Zo heb je volgens mij wel 25 beelden per seconde. Verder dan dit ben ik nog niet gekomen, ik heb nog geen kennis van iMovie, ben nog alles aan het uitzoeken.
  Voor het ogenblik heb ik dus losse foto’s geplaatst, maar die vervelende camera zoomt tellen in en uit. Weet je waar ik het over heb? Weet jij waar je deze kan uitzetten?

  alvast bedankt!

 • ELS

  3 juli 2017 om 20:54

  als ik filmpjes (van een sportcamera) wil bewerken in imovie, trillen deze erg nog voor ik kan compileren. Hoe kunnen we dit oplossen ?

 • Wesley Fabry

  4 juli 2017 om 10:52

  @els bewegen de originele video’s ook zo? In principe kan dit niet door iMovie komen, iMovie heeft wel een beeldstabilisator, dat is het filmcamera-icoon met twee golfjes boven en beneden.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!