22 september 2017

iOS 11iOS 11 Notities: Documenten scannen, pinnen, Apple Pencil extra’s en meer

iOS notitie ios

De Notities applicatie is de afgelopen jaren uitgebreider en stukken professioneler geworden. Vanaf iOS 11 kun je nog meer uit deze app halen door enkele nieuwe en handige functies. Zo kun je binnenkort documenten scannen, notities pinnen en krijgt de Apple Pencil extra functies.

Wanneer je veelvuldig de Notities app gebruikt om te tekenen en schetsen dan mis je vooral hulplijnen. Vanaf iOS 11 kun je deze activeren via Instellingen ▸ Notities ▸ Lijnen en roosters. Vervolgens heb je keuze uit verschillende patronen, zo kun je bijvoorbeeld ruitjespapier nabootsen, erg handig en zeker een aanrader in combinatie met de Apple Pencil. Via het deel-menu in een notitie kun je dit ook toepassen per notitie.

Goed om te weten: Voor alle onderstaande opties heb je een iCloud account nodig. Gebruik je bijvoorbeeld Notities in combinatie met een gmail-account dan werken deze opties niet.

Documenten scannen via Notities

Er zijn al tal van apps terug te vinden in de App Store die het mogelijk maken om documenten te scannen, vanaf iOS 11 kun je dit ook gewoon vanuit de Notities app zelf. De gescande documenten kun je dan eenvoudig in de app zelf bewaren, ondertekenen en delen. Hoe je te werk gaat lees je in onderstaande stappen, let wel: deze optie is alleen beschikbaar voor iCloud gebruikers.

• Open een notitie in de Notities applicatie
• Tik op de plus-knop
• Kies voor 'Scan documenten'

documenten scannen in iOS 11 notities

De camera wordt nu geactiveerd, richt deze op het document dat je wil scannen. Wanneer de camera dit herkent zal er een gele kader verschijnen die het volledige documenten bedekt. Houdt de iPhone of iPad zo stil mogelijk en de scan wordt automatisch gemaakt. Maak eventueel nog een scan of tik linksonder op de zojuist gemaakte scan. Deze kun je vervolgens bewerken met de tools voor bijsnijden, filters toevoegen of draaien. Tik op 'Gereed' en daarna op 'Bewaar' om deze toe te voegen aan de notitie. Daarna kun je altijd het document bewerken door deze te openen, met behulp van de deel-knop (vierkant met pijl omhoog) is het mogelijk om markeringen toe te voegen of deze te bewerken als PDF.

Tabellen toevoegen en notities pinnen in iOS 11 Notities

Vanaf iOS 11 kun je ook tabellen toevoegen aan een notitie. Open hiervoor een notitie en activeer het toetsenbord door te tikken in de notitie. Kies vervolgens voor het tabel-icoon naast de plus-knop. Onmiddellijk wordt er een tabel toegevoegd, deze kun je uitbreiden door boven een kolom of naast een rij te tikken op de drie bolletjes en te kiezen voor 'Voeg kolom/rij toe".

Tabellen toevoegen aan iOS 11 notities

Daarnaast kun je vanaf iOS 11 Notities vastzetten (pinnen), hierdoor zal deze notitie altijd bovenaan de lijst worden weergegeven. Navigeer naar de lijst met al je notities en veeg van links naar rechts over de notitie. Blijf doorvegen om direct te pinnen of tik op de speld. Via dezelfde handeling kun je een eerder vastgezette notitie loskoppelen.

Extra Apple Pencil opties

De Apple Pencil is een prachtig accessoire, maar er ontbrak vooral wat handigheid. Vanaf iOS 11 krijgt de iPad extra productieve opties, zo kun je eenvoudig een notitie aanmaken vanaf het toegangsscherm met de Apple Pencil. Activeer hiervoor het scherm van je iPad Pro zonder deze te ontgrendelen (bijvoorbeeld smart cover openen of de aan/uit knop indrukken). Tik met de Apple Pencil op het scherm, onmiddellijk wordt er een nieuwe notitie geopend en kun je aantekeningen maken. Via deze weergave kun je ook eerder gemaakte notities bekijken via 'Alle notities'.

Ook nieuw voor de Apple Pencil in Notities:
• Als je iets tekent of opschrijft, schuift de tekst eromheen automatisch opzij
• Direct PDF-bestanden markeren, tik met de Pencil op het bestand om deze direct te bewerken

Lees ook: Apple Music profiel aanmaken en muziek delen met je vrienden

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 11
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 11 tips.Reacties


 • Jan Willem

  21 juni 2017 om 19:25

  Hopelijk ook een eigen zoekfunctie!!!

 • Carla

  22 september 2017 om 23:04

  Bij werkt dat allemaal niet. Wat gaat er fout?

 • Wesley Fabry

  22 september 2017 om 23:20

  Heb je het blauwe kader gelezen in de tip?

 • Ruud

  23 september 2017 om 8:28

  Bij mij kan ik heel vaak niet selecteren of een woord ergens tussenin toevoegen, de geopende notitie kan alleen aangevuld worden met tekst niet aangepast.

  Pas als ik de iPhone 7 een herstart geef werkt het weer een tijdje goed
  een heel vervelende bug sinds iOS11

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!