9 maart 2012

ScreencastiOS 5.1: De camerafunctie in het toegangsscherm

Dankzij de iPhone 4S hebben wij altijd een uitstekend goede camera op zak. Bij iedere nieuwe iPhone wordt de camera beter en krijgt de camera app nieuwe functies. Hierdoor wordt de camera veelvuldig gebruikt en behoort deze tot de belangrijkste functies van het toestel.

Als je snel een foto wilt maken van een gebeurtenis dien je eerst je iPhone te ontgrendelen, de camera app te zoeken en op te starten. Sinds iOS 5 was het mogelijk om de toegang tot de camera te krijgen door in het toegangsscherm te dubbelklikken op de thuisknop, deze handeling is vanaf nu verleden tijd. Dankzij een nieuwe toegevoegde feature in iOS 5.1 kun je de camera snel opstarten vanuit het toegangsscherm van je iPhone met behulp van een swipe beweging.

Om de camera te activeren vanuit het toegangsscherm dien je gewoon het scherm van de iPhone te activeren. Dit kun je door één maal op de thuisknop of Stand-by-knop te drukken. Er verschijnt naast de 'ontgrendel'-balk een klein camera icoon, door middel van een swipe-beweging omhoog vanaf dit icoon naar de bovenzijde van het scherm zal de camera geactiveerd worden en kun je foto's maken.

De reeds gemaakte foto's kun je bekijken door middel van een swipe-beweging naar rechts, hierdoor opent de camerarol en kun je door de foto's bladeren. Om terug te keren naar de camera dien je éénmaal op een foto te tappen en vervolgens op de blauwe camera knop links.

Na het fotograferen volstaat het om met een eenvoudige swipe-bewegingen vanuit de bovenkant van het scherm naar beneden terug te keren naar het toegangsscherm en je iPhone weer te vergrendelen.

Sommige gebruikers vinden deze functie storend, maar voorlopig is er (nog) geen mogelijkheid om deze functie uit te schakelen.

Screencast:Reacties


 • Dirk-Jan

  9 maart 2012 om 9:35

  Ik ben al lang blij dat het camera icoontje in 5.1 inmiddels wel altijd zichtbaar is in het lock scherm. Bij 5.0 was het een beetje wisselend. De ene keer stond ie er wel en de andere keer niet.

 • Ivo Goessens

  9 maart 2012 om 10:22

  Dat is wel heel handig ! Zeker als je snel een foto wilt maken.

 • Pepijn Koning

  9 maart 2012 om 19:46

  Dirk-Jan > Hij stond er inderdaad alleen als je eerst op de aan/uit button drukte, dit is ook de reden dat er nu moet worden geswiped, zo kun je niet onbedoeld de camera app starten, erg handig als je het mij vraagt.

 • RoB

  9 maart 2012 om 21:35

  … ‘om terug te keren naar de camera dien je éénmaal op een foto te tappen en vervolgens op de blauwe camera knop links.”

  Dit kan sneller d.m.v. een swipe-beweging naar links

 • Caminando

  10 maart 2012 om 12:20

  Verklaar nader aub ;-) ,

  swipe-beweging

 • marian

  10 maart 2012 om 14:56

  Handige toevoeging die camera. Maar bij 5.0 kon je niet alle fotos direct zien. Je zag alleen de fotos die je had gemaakt terwijl het toestel Locked was. Hoe kan ik dat nu weer zo instellen ?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!